Tema compusa

Pentru a putea stabili in ce masura partenerii unui cuplu sunt capabili sa se contopeasca in vartejul unei iubiri plenare, se foloseste tema compusa.

Harta compusa reprezinta harta relatiei intre doua persoane, alcatuita din toate elementele celor doua teme laolalta.

Harta cerului compusa releva scopul unei relatii, planul ei, dharma cuplului (adica experientele pe care cele doua persoane trebuie sa le traiasca impreuna in evolutia lor).

In timp ce sinastria este un instantaneu care arata doua persoane fata in fata, tema compusa evidentiaza devenirea relatiei, potentialul sau. Dupa conceptia holistica a astrologiei, o relatie intre doi indivizi este superioara potentialului total, luati separat.

Tema compusa este necesara pentru o mai buna intelegere a oricarei relatii. Ea completeaza sinastria. Deseori se constata ca doua persoane care nu dispun de o sinastrie foarte favorabila prezinta o tema compusa bogata in posibilitati si experiente.  Doua persoane pot fi foarte diferite si sa nu aiba decat putine lucruri in comun, dar totusi o viata comuna se va revela necesara deplinei lor exprimari si realizarii potentialului lor intr-un domeniu particular. Datorita acestui fapt, nu va trebui judecata o sinastrie ca defavorabila, fara a interpreta tema compusa.

Tema compusa cuprinde zece planete a caror pozitie reprezinta media aritmetica a planetelor corespunzatoare celor doua teme natale.

Astfel, Soarele A: 20° Berbec = 20°, Soarele B: 28° Gemeni = 30° + 30° + 28° = 88°, Soarele compus se regaseste la (20° + 88°)/ 2= 108/ 2 = 58° = 28° Taur.

In mod analog se calculeaza pozitiile tuturor planetelor compuse, ca si a celorlalte elemente utile: Junon, Lilith, Chiron, Vertex, nodurile lunare.

In calculul caselor compuse, prima operatie consta in aflarea MC compus. Folosind tabelele de case si latitudinea unde va fi traita relatia (sau pentru locul in care ea a debutat, daca cele doua persoane calatoresc mult), pentru MC compus aflat, se citesc pozitiile AS si a celorlalte case. La sfarsit, se calculeaza AS compus. Ne notat: AS si AS compus, de regula, nu coincid.

Uneori, in loc de a utiliza sitemul de domificare Placidus, se utilizeaza domificarea Porphir. Aceasta consta in aflarea axelor AS – DS si MC – FC, iar cele patru cadrane astfel obtinute se divizeaza in trei parti egale, ceea ce permite o repartizare mai usoara, mai vizuala a planetelor compuse in case.

Acest sistem de domificare, prea putin cunoscut, ar fi cel mai utilizat de catre ghizii spirituali insarcinati sa se ocupe de incarnarea fiecaruia dintre noi pe Terra si de pregatirea programelor de viata.

Semnificatia axelor si a caselor compuse

In tema compusa, casele functioneaza mai ales pe axe. Intr-adevar, planetele compuse reprezinta puncta intermediare intre cele doua planete si exista puncta intermediare opuse primelor, ca puncta de reactive. Aceasta inseamna ca Venus compusa in casa V compusa va avea o rectie si asupra casei XI compusa (opusa casei V).

Axa I – VII: este axa cuplului, a uniunii sau a ascotiatiei, a casatoriei si este important sa existe planete pe aceasta axa unghiulara.

Axa IV – X: exprima dualitatea, viata private, viata publica. Regula generala indica existenta unor planete in casele unghiulare (I, IV, VII, X) ale relatiilor importante.

Axa II – VIII: este axa banilor, a posesiunilor, a valorilor commune, a sexualitatii, a senzualitatii si a emotiilor. Ea este o axa importanta pentru oricare relatie care implica o legatura sexuala.

Axa III – IX: axa comunicarii si a elevarii. Daca este prea incarcata in planete, e ava aduce o nota de superficialitate, in defavoarea profunzimii sentimentelor, in relatie.

Axa V – XI: axa afectivitatii, a creatiei, a copiilor, a proiectelor si a prietenilor. Se remarca adesea planete pe aceasta axa in cazul relatiilor durabile, asemanator axei II – VIII (caci cele doua axe sunt in semne fixe).

Axa VI – XII: axa limitarilor, a karmei, a datoriilor, a responsabilitatilor si a serviciului. Soarele, Luna, Venus, nodurile lunare sau vertexul cesc sansa regasirilor karmice in vederea reglarii impreuna a unor vechi datorii. Cand aceste case sunt ocupate, ele anunta dificultati si frustrari.

Casa I: arata impresia pe care cuplul o face celor din jur. O casa I incarcata indica un cuplu celebru sau care cauta sa straluceasca, dar el va fi instabil. Alteori, relatia va avea un puternic impact asupra vietii fiecaruia dintre cei doi indivizi. Casa I reprezinta doar imaginea aparenta a cuplului si nu fata lui adevarata.

Casa II: arata finantele, posesiunile si valorile comune, precum si valoarea pe care membrii cuplului o acorda relatiei lor. Este casa senzualitatii, a nevoii de stabilitate, a gusturilor, a sentimentelor. O importanta casa II subliniaza un acelasi simt de valori care aduce soliditate relatiei.

Casa III: arata tipul de comunicare ce exista in sanul relatiei, modele de gandire, deplasari, scrisul sau curieratul. O importanta casa III (ce contine Soare, Luna sau Venus) subliniaza o excelenta intelegere si afinitati intelectuale. O prea mare concentrare a acestei case slabeste schimbul emotional, ceea ce poate distruge o relatie sentimentala (dar nu si o relatie pur intelectuala).

Casa IV: arata radacinile relatiei in sens geografic si in sens emotional si psihic, chiar karmic. Casa IV face referire la trecutul comun si la existentele anterioare comune. Casa IV reprezinta caminul, ambianta in care traieste cuplul si emotiile cele mai profunde si cele mai intime pe care cei doi le impartasesc. O importanta casa IV indica doua persoane care pot sa exprime si sa traiasca sentimente foarte intime in camin.

Casa V: reprezinta aventurile amoroase, legaturile, copiii, creativitatea, distractiile si vacantele. Ea informeaza despre capacitatile de exprimare in cuplu. O puternica casa V permite o iubire naturala, simpla, infloritoare. Este mai favorabila aventurii sentimentale, decat casatoriei.

Casa VI: reprezinta toate felurile de limitari, de sarcini si responsabilitati. Ea arata viata cotidiana a cuplului si indica obligatiile, placute sau nu, ale relatiei. O casa VI puternica favorizeaza o relatie profesionala si defavorizeaza o uniune (casatorie din datorie). Leaga uneori dragostea cu munca sau lucrurul cu sanatatea.

Casa VII: reprezinta uniunea, asociatia, casatoria si contractile. Reprezinta locul in care cele doua persoane doresc sa schimbe, sa imparta si sa functioneze ca o unitate. O importanta casa VII favorizeaza durabilitatea oricarei relatii. Este casa in care cele doua pesoane pot sa se completeze. O casa VII ce contine Soarele sau Venus poate indica o casatorie. Ea favorizeaza relatia de indrumare. O casa VII delicata releva doi adversari (sport) sau doi dusmani.

Casa VIII: reprezinta o legatura sexuala si puternic emotionala. Este casa capitalurilor, a finantelor (cu casa II), a crizelor, a transformarilor, a ezoterismului si a legaturilor karmice. Ea informeaza despre banii care vin de la pesoane exterioare cuplului. O puternica casa VIII releva un atasament puternic, o importanta relatie (adesea karmica) care va modifica profund viata celor doua persoane. Ea arata legaturi ce trec dincolo de moarte.

Casa IX: arata aspiratiile cuplului, evolutia acestuia, comunicarea profunda intre parteneri, credintele lor, calatoriile. Ea indica viziunea globala asupra lumii impartasita de cuplu. O puternica casa IX permite comunicarea la nivel spiritual. Ea arata, de asemenea, intelegerea de care fac dovada cele doua persoane, una fata de cealalta. Ea este capitala pentru orice relatie cu tendinta intelectuala (cu casa III) sau spirituala.

Casa X: arata scopurile sociale comune, o eventuala cariera comuna, statutul social al relatiei. Ea indica viata publica a cuplului si este importanta pentru orice relatie profesionala. Ea desemneaza scopul relatiei, subliniaza ceea ce au de facut impreuna cele doua persoane, ceea ce trebuie sa genereze, sa produca relatia lor. Scoate in evidenta principala motivatie a cuplului. Scopul relatiei este mai mult sau mai putin urmarit constient, dupa cum indica planetele prezente in aceasta casa.

Casa XI: reprezinta prietenii si relatiile cuplului. Ea informeaza asupra proiectelor si sperantelor comune. Influenteaza durabilitatea relatiei. Ea este importanta pentru orice relatie sentimentala, caci ea arata ca cele doua persoane incearca nu numai o legatura sentimentala, ci si o legatura amicala. O casa XI buna favorizeaza casatoria. Ea reprezinta casa cauzelor umanitare, a altruismului, a parapsihologiei si a astrologiei.

Casa XII: reprezinta viata interioara a cuplului. Ea informeaza asupra a tot ceea ce nu este exprimat, asupra gandurilor secrete si asupra sacrificiilor. Ea releva datoriile karmice. O casa XII puternica este rareori favorabila, mai ales la nivel psihologic sau spiritual, intre profesorul si elevul sau ori intre terapeut si pacient. Intr-o relatie marcata de casa XII exista intotdeauna o parte care ramane ascunsa si care mineaza relatia. Ea cere multe eforturi si luciditate pentru a constientiza ceea ce ea contine.

AS compus (ASC) este un punct sensibil al unei teme compuse, ale carui aspecte sunt importante si care se poate situa in casa XI, XII, I sau II.

Orice planeta in conjunctie cu ASC sau cu opusul sau, DSC, este importanta. Prin aspectele sale, ASC descrie principalele energii utilizate de catre aceasta relatie si sectoarele in care ele actioneaza cu prioritate.

ASC in casa XI: arata relatie altruista, cu proiecte mai mult sau mai putin idealiste.

ASC in casa XII: indica o relatie in care viata interioara este capitala si care pastreaza o latura foate secreta fata de lumea exterioara. Uneori, ea desemneaza o relatie angajata pe o cale spirituala (uneori, legaturi karmice si intelegere telepatica).

ASC in casa I: arata o relatie importanta care poate avea un impact asupra lumii exterioare.

ASC in casa II: releva o relatie mai materialista, eventual profesionala, in care simtul valorilor este capital. Uneori, pasiune sexuala.

Observatii:

  1. O puternica accentuare a casei VIII subliniaza regasiri karmice, pozitive sau nu, in functie de aspectele in cauza.
  2. O puternica accentuare a axei VI – XII arata karma negativa comuna ce trebuie curatata.
  3. Relatiile sentimentale accentueaza importanta caselor I, II, V, VIII si XI. Aceasta inseamna ca, in comparatie cu oricare alta casa, planetele care se afla aici si tranzitele planetelor prin aceste case au efecte ce se resimt mult mai puternic in viata individului.
  4. Relatiile profesionale accentueaza importanta caselor II, VI, VII, VIII si X.
  5. Relatiile parinti – copii accentueaza in general casele I, IV, V si X.
  6. Relatiile intelectuale privilegiaza axa III – IX.
  7. Relatiile profesor – elev sau patron – angajat angajeaza in general casele VI si VII impreuna.
  8. Relatiile cu tenta evolutiva si spirituala privilegiaza casele I, VI, VIII, IX, XI si XII.
  9. Relatiile sportive accentueaza casele I, V, VII si XI.

Semnificatia planetelor compuse

Cele mai importante planete compuse sunt, in ordine, Soarele, Luna, Venus, Mercur si Marte. In general, se neglijeaza pozitiile in semne, caci se interpreteaza dupa pozitiile lor in case. Totusi, ele arata in ce fel si in ce domeniu se manifesta energiile planetelor.

Pozitiile AS si ale guvernatorului sau in semne releva un scop anume sau o anumita expresie a cuplului.

Pozitia in semn a ASC desemneaza calitatea de baza a relatiei: intelectuala in semn de aer, materiala in semn de pamant, sentimentala in semn de apa si evolutiva in semn de foc.

Aspectele sunt importante, dar trebuie inteles ca opozitia actioneaza ca o conjunctie, caci pentru o planeta compusa exista un punct de reactie care este exact opusul sau. Opozitia este un aspect important mai mult in tema compusa, decat in tema natala (mai putin daca apartine unui careu in T).

Soarele reprezinta energia de baza a relatiei. Este astrul cel mai important al temei compuse, caci el arata care este scopul major al acestei relatii, la nivel spiritual. El arata stralucirea, caldura, energia si iubirea, generozitatea cuplului. In cazul unei relatii barbat – femeie, el reprezinta mai curand barbatul. Un Soare favorabil permite o buna expresie.

Luna reprezinta planul emotional al relatiei.  Ea arata calitatea emotiilor, tandretea, sentimentele nutrite in sanul cuplului. Ea arata ambianta, intimitatea in care traieste cuplul. O luna favorabila permite o buna intelegere. Ea reprezinta locul temei in care exista cele mai multe elemente comune.

Mercur reprezinta tipul de comunicare existent in sanul relatiei si sectorul in care gandirea si ideile se exprima cel mai mult. Mercur favorizeaza comunicarea si schimburile intelectuale. Un Mercur puternic arata ca cele doua persoane sunt pe aceeasi lungime de unda si ca ele isi pot comunica idei si proiecte.

Venus reprezinta iubirea, afectiunea, senzualitatea si gusturile comune. Este foarte importanta in orice relatie sentimentala. Casa in care se gaseste Venus este locul in care cele doua persoane exprima cel mai bine iubirea sau afectiunea pe care ele o resimt una fata de cealalta. Venus desemneaza, de asemenea, domeniul in care cuplul cauta cel mai mult un echilibru, un schimb, o buna intelegere.

Marte reprezinta maniera de a actiona a cuplului. Arata dorintele si pulsiunile (sexuale sau de alta natura) ale acestei relatii. El mai arata si cum se exprima sexualitatea. Locul lui Marte arata spre ce se indreapta dorinta si vointa. Intr-o relatie sexuala, Venus si Marte trebuie sa fie favorabile. Un Marte conflictual creeaza multa tensiune in cuplu si se dovedeste nefavorabil durabilitatii relatiei.

Jupiter reprezinta posibilitatea de inflorire, de crestere, in casa pe care o ocupa. Locul lui Jupiter desemneaza, in general, sectorul de viata cel mai favorabil expansiunii, evolutiei cuplului. Reprezinta locul in care exista sansa. Un Jupiter defavorabil anunta excese in domeniul sau.

Saturn reprezinta limitarile, datoriile, obligatiile sau responsabilitatile ce se resimt din greu catre cuplu. Reprezinta un loc care cere reflexie, o reformulare si detasarea necesara intelegerii lectiei pe care Saturn o presupune. Locul lui Saturn este cel care se arata cel mai rigid, supus intarzierilor, disciplinei. Dar el este sectorul din care ai cel mai mult de invatat si care poate face ca relatia sa dureze. Un Saturn conflictual aduce, uneori, dificultati insurmontabile.

Uranus reprezinta nevoia de independenta si de libertate care exista in fiecare. Este un sector foarte original, supus surprizelor si schimbarilor bruste. Locul lui Uranus este un rezervor plin de energie, care trebuie manipulata cu prudenta si care nu trebuie blocat. Un loc in care cuplul trebuie sa isi acorde libertati. Un loc foarte intuitiv, inspirat.

Neptun reprezinta tot ceea ce este mai dificil de cernut si de definit intr-o relatie. Locul lui Neptun indica un sector ce poate fi supus iluziilor, deceptiilor, inselarii, minciunii si erorilor. De asemenea, el indica un ideal, spiritualitatea, misticismul si iubirea spirituala. Reprezinta aspectul romantic al iubirii. Permite intelegerea telepatica si muzica.

Pluton reprezinta o puternica energie de transformare care actioneaza profund in fiecare fiinta. Locul sau indica posibilitati de schimbare in profunzime, un sector in care trebuie reformulate si acceptate transformarile necesare. Pluton determina emotiile mai intense, mai misterioase si mai dramatice. Poate face ca o relatie sa fie distructiva sau perversa. Locul lui Pluton releva un loc de crize, de angoase, dar si sectorul cel mai usor de transformat.

Chiron reprezinta un loc in care cele doua persoane au un important bagaj comun (karma comuna). Reprezinta un sector de viata in care cele doua persoane pot sa imparta mult, un loc de eliberare, descarcat de orice tensiune. El este locul cel mai solid, chiar in conflictele cele mai delicate. In acest loc, cuplul actioneaza neglijand normele general acceptate, intr-o maniera proprie de rezolvare a problemelor. Este o casa in care fiecare il influenteaza pe celalalt in cuplu. Chiron subliniaza intotdeauna sectorul temei in care cuplul are cea mai mare nevoie de crestere, evolutie si experimentare de noi metode.

Lilith reprezinta o problema compusa de rezolvat (datorie karmica). Ea subliniaza un loc din tema ce inchide un secret, un mister anume ce trebuie descoperit. Simbolizeaza o reformulare necesara pentru a beneficia de sectorul ce o contine. Este o sursa de crize, de schimbari, de sacrificii, dar si de mare atractie fizica.

Junon reprezinta casatoria, legalitatea si tot ceea ce trebuie structurat. Indica locul din tema in care cuplul trebuie sa se concretizeze si sa structureze posibilitati comune (casatorie, asociatie, contract). Aduce fidelitate si durabilitate relatiei. Are tendinta de a reprima dorinta de libertate si independenta a sectorului in care se situeaza. Ea poate provoca gelozii.

NN reprezinta scopul comun de atins. In conjunctie cu un unghi sau cu o planeta importanta, ea arata intalniri semnificative (reintalniri karmice pozitive). Favorizeaza evolutia relatiei sau casniciei si orice poate exprima scopul dezvoltarii relatiei de cuplu.

PF reprezinta o fericire materiala comuna care este cautata de catre cuplu. El permite o inflorire materiala in sectorul in care el se situeaza.

Vertexul reprezinta locul de partaj, de schimb sau ceva ce poate fi realizat in doi. In conjunctie cu o planeta importanta, subliniaza intalnirile karmice. Scopul comun, cautarea echilibrului si armoniei. In casa VII, el poate desemna o casatorie.

Observatii:

  1. Soarele sau Luna neaspectate sunt foarte defavorabile oricarei forme de relatie.
  2. Soarele, Luna sau Venus primind aspect stresante constituie un indice de neintelegeri si de conflicte pentru orice relatie.
  3. Luna sau Soarele in casa VIII subliniaza o relatie capitala care va transforma cele doua persoane (adesea, indice de relatii karmice).
  4. Saturn in casa XII este suficient de delicat, caci el desemneaza sentimente reprimate, frustrari si o puternica tensiune in cuplu.
  5. Vertex in conjunctie cu DS sau cu DSC indica regasiri karmice. Vertex in casa V in conjunctie sau in opozitie cu Venus subliniaza regasiri karmice cu o iubire din alta viata sau cu un copil.
  6. Aspectele lui Chiron arata ceea ce se poate schimba, transforma si evolua in relatia de cuplu.

Copyright: Armand Constantinescu, Dan Ciuperca

Author: admin