Casele sanatatii si ale bolii

Traditional, casele care guverneaza bolile sunt casa VI si casa XII.

Casa VI guverneaza bolile acute si corespunde semnului Fecioarei si planetei Mercur, care au caracteristica dedublarii si a trecerii rapide. Bolile respective sunt de natura mai putin periculoasa. Evident, un Saturn in casa VI, de exemplu, va face dintr-o boala acuta, una cronica.

Casa XII reprezinta spitalele, clinicile, locurile de tratament ca azilurile sau cabinetele de psihanaliza. Ea guverneaza bolile grave si cronice care pot eroda sanatatea.

In practica, intreaga tema exprima caderile de vitalitate si tulburarile eventuale ale sanatatii.

Casa I indica capitalul de sanatate legat de ascendentii individului.

Casa X exprima principalul fapt al existentei.

O planeta in exil sau in cadere tinde sa afecteze organul pe care il guverneaza. Astfel, intr-o tema, in orice casa (mai ales casele I, VI, VIII sau XII), Venus in exil sau in cadere indica tulburari ale gatului, tulburari endocrine sau afectiuni renale. Daca niciun aspect malefic al lui Marte sau Saturn nu atinge acest astru slabit, aceste tulburari vor fi pasagere si vor ceda prin tratament medical. Dimpotriva, cu un aspect malefic de la Marte, se va produce o inflamatie, o supuratie a organului respectiv.

Un aspect violent al lui Saturn va exprima o carenta, o insuficienta. Aspectele disonante ale lui Pluton vor putea aduce o necroza a tesuturilor (celulele renale).

Un aspect malefic al lui Jupiter va arata ca medicamentele nu vor avea un rezultat pozitiv si ca tratamentul medical va esua.

In practica se observa ca orice aspect disonant intre guvernatorul casei I si un astru oarecare indica o tulburare a functiei considerate. Presupunem, de exemplu, un AS Leu, cu Soarele in Fecioara, in cuadratura cu Saturn in Sagetator. Functia vitala, cea a Soarelui (inima) nu se va putea exercita cu toata forta si inflorirea caracteristica a Soarelui nu se va produce. De asemenea, este posibila o boala osoasa (Soarele – coloanal vertebrala, Saturn – oasele).

Deci, pentru a judeca sanatatea, vor trebui analizate nu numai casele I, VI si XII, ci intreaga tema.

Casa care guverneaza moartea, gasita de astrolog, nu va trebui niciodata dezvaluita clientului sau si, de asemenea, nici data declansarii unei boli incurabile. Din experienta, rezulta ca intotdeauna pot exista resurse ascunse ale organismului care sa produca o vindecare miraculoasa intr-un moment in care totul parea pierdut. Prezicandu-i o boala grava sau o agravare a starii (in cazul in care persoana este deja bolnava), astrologul poate sa il lipseasca de cea mai elementara dovada de caritate. Astrologul va trebui sa puna accentul nu pe boala in sine, ci pe planul spiritual, atata timp cat exista in bolnav forte de viata capabile sa ajute ameliorarea starii reale.

Dumnezeu fixeaza data mortii si nicio alta forta nu este capabila sa o modifice. Cand astrologul o identifica in harta, o va pastra pentru el si se va ruga pentru sufletul ce va parasi domiciliul sau terestru la termenul fixat. De altfel, toate civilizatiile traditionale au vazut in moarte accesul la adevarata viata.

Daca va sti sa diagnosticheze o tema in ansamblul sau, astrologul va observa perfect bolile sau accidentele care il asteapta pe subiect. Acestea din urma vor fi determinate de catre planete in aspect disonant in semne duble, care explica dualitatea accidentat – producator al accidentului. Dar o buna igiena a vietii, printr-o reintoarcere la regulile ei naturale, lasand la o parte latura accidentata semnificata prin planetele ce confera o imensa fatalitate (Uranus, Pluton, Marte, Saturn),  permite ca o boala sa se indeparteze sau sa se amelioreze. De altfel, astrologia ne previne intotdeauna asupra perioadelor in care vitalitatea este in scadere (revolutii solare, tranzite, directii, etc). avertizat inainte, nativul poate acorda o mai mare importanta alimentatiei, repaosului, unui tratament preventiv, etc. De asemenea, astrologul il va putea indruma spre o anumita terapie.

Axa caselor VI – XII reprezinta axa lucrului pe sine, a purificarii, a serviciului si a sacrificiului. Sacrificiu nu in sensul supunerii fata de cineva, ci al incercarii de a deveni sacru prin conectarea la divinitatea interioara, care este sufletul. De altfel, adevarata natura divina a sufletului consta in sacrificiu si serviciu.

Astazi, in civilizatia noastra materialista, valorile caselor VI si XII sunt considerate ingrate, deci devalorizate. Dar omenirea este mai bolnava ca niciodata si asta, acum, cand se declara atotputernicia medicinei clasice. Toate acestea se petrec din pricina ca au fost uitate valorile spirituale ale axei VI – XII.

Daca individul va fi antrenat pe o cale spirituala de autoperfectionare, aplicand tehnici de purificare si apoi ajutandu-l pe aproapele sau sa inteleaga ca este sacru fiind locuit de un spirit divin, atunci acest individ va utiliza valorile caselor VI – XII si sanatatea sa va deveni mai buna. Prin serviciu, poarta copilului astral, chakra solara se inchide treptat si emotia este transformata in iubire, chakra inimii se activeaza si individul realizeaza iubirea cristica.

Punandu-se in serviciul celorlalti, are loc procesul de identificare a individului cu tot ceea ce il inconjoara si, prin aceasta, campul de actiune al constiintei sale se mareste, iar individul evolueaza.

Axa VI – XII nu este o axa a bolilor. Ea devine asta doar atunci cand individul se indeparteaza de la scopul incarnarii sale, cand nu incearca sa se cunoasca, cand nu cauta sa vina in ajutorul aproapelui sau (egocentrismul este o boala actuala) si cand se lasa poluat prin alimente inadecvate, prin emotii si ganduri negative, ca si prin abuzul de putere politica sau religioasa.

Axa caselor VI – XII releva tipul de lucru asupra sa pe care individul il are de realizat in aceasta viata, precum si tipul de purificare principala. Ea reprezinta axa metafizica si spirituala, individul fiind dator sa o inteleaga si sa o utilizeze in consecinta. Daca individul nu o utilizeaza ca atare, el va crea tensiuni interioare ce vor conduce la boli, in analogie cu planetele si semnele axei VI – XII, cauzate de inadecvarea la lectia karmica ce ii revine in aceasta viata. De el depinde sa actioneze pe deplin constient de comandamentele karmice sau sa ramana prizonier al propriilor sale conditionari si al constiintei colective. Nimeni nu il impiedica sa isi foloseasca liberul sau arbitru in afara de el insusi.

Copyright: Armand Constantinescu, Dan Ciuperca

Author: admin