Cauzele spirituale sau karmice ale principalelor boli cu corespondente astrologice, conform maestrului Hilarion:
Picioarele: reprezinta ancorarea, conexiunea cu Terra si cu manifestarea; problemele la picioare simbolizeaza un refuz de a avansa, de a evolua sau teama de a stagna in viata. Sunt analogice cu semnul Pestilor.
Gambele: reprezinta personalitatea, Eul inferior; ele sunt in analogie cu semnul Varsatorului. Gleznele reprezinta capacitatea de a lua noi directii. Fiinta incarnata este duala, dispunand de o parte masculina si una feminina. Este, deci, natural ca gamba, care reprezinta tocmai personalitatea, sa aiba doua oase: tibia – in fata si peroneul – in spate. Pentru o femeie, tibia o reprezinta ca femeie si peroneul simbolizeaza partea sa masculina inconstienta. Pentru un barbat, tibia il reprezinta ca barbat, in timp ce peroneul indica partea sa feminina inconstienta.
Exemplu: daca un barbat isi rupe tibia stanga, aceasta inseamna ca el are ceva de inteles in raport cu o femeie (stanga – femeia, mama, sotia, etc) si cu masculinitatea sa, cu afirmarea de sine sau cu puterea de decizie si de actiune; daca o femeie isi rupe peroneul stang, aceasta inseamna ca ea are ceva de inteles in raport cu o femeie si cu partea sa masculina inconstienta; ea se poate lasa manevrata de catre o prietena sau alta femeie din anturaj.
Coapsele: reprezinta Eul superior, sufletul. Sunt in analogie cu semnul Sagetatorului. Sufletul simbolizeaza principiul unitatii si nu exista decat un singur os in coapsa (femurul). Daca individul isi rupe femurul, aceasta inseamna ca el nu si-a ascultat fiinta sa interioara, sufletul sau. Daca fractura are loc aproape de capul femurului, aceasta inseamna ca individul trebuie sa devina din ce in ce mai creativ si ca personalitatea sa trebuie sa se integreze din ce in ce mai mult legilor spirituale, in perspectiva autoperfectionarii. Daca problema este situata deasupra genuchiului, inseamna ca posibilitatea sufletului sa comunice cu personalitatea (intuitia) este diminuata.
Genunchii: simbolizeaza legatura intre suflet si personalitate si calitatea acestei legaturi. Sunt in analogie cu Capricornul. O problema la genunchi indica o indepartare de scopul sau din aceasta incarnare si un refuz de a evolua. Ego-ul sau doreste sa intrerupa comunicarea dintre suflet si personalitate (separatie). Cu acest simbol, putem intelege actul ingenunchierii: gambele (personalitatea) se estompeaza pentru a pune in evidenta coapsele (sufletul). Actul indica faptul ca individul se pune in serviciul sufletului sau.
Soldurile: reprezinta utilizarea liberului arbitru pentru a-si gasi propria sa cale in planul material. Ele sunt in analogie cu semnul Sagetatorului. O problema la solduri subliniaza o lipsa de utilizare a propriului liber arbitru si faptul de a nu avea un scop in viata.
Bazinul: reprezinta aspectele creatoare si procreatoare ale individului. El este in analogie cu Sagetatorul si Scorpionul. O problema a bazinului subliniaza ca chakra radacina nu functioneaza corect. In general, disfunctia se datoreaza schemelor negative privind sexualitatea.
Spatele: blocajele in partea de jos a spatelui indica teama de viitor si lipsa de sustinere financiara. Durerile sau blocajele in partea de mijloc a spatelui indica un sentiment de culpabilitate (la stanga – fata de o femeie, la dreapta – fata de un barbat), dificultati de detasare fata de trecut. Durerile sau blocajele in partea de sus a spatelui indica neintelegere de catre anturaj, o lipsa de sustinere afectiva, impresia unor responsabilitati prea grele pentru acel moment. O sciatica (analogie: Sagetator si Saturn) indica teama de viitor si de probleme banesti, dar si nesustinerea din partea anturajului.
Coloana vertebrala: prima parte (coccis, sacrum si cele cinci vertebre lombare cu cele dua vertebre dorsale cele mai groase D12 si D11) reprezinta partea fizica. Coccisul si sacrumul sunt legate de partea fizica a corpului, fixa si neschimbata. Sacrumul este legat de sistemul circulator. Cele trei vertebre lombare cele mai joase L3, L4 si L5 sunt legate de sistemul respirator; L1, L2, D12 corespund musculaturii. D11 corespunde sistemului digestiv.
A doua parte (celelalte vertebre dorsale si vertebra cervicala cea mai joasa (C7) reprezinta partea emotionala, capacitatea de a iubi. D6, D5 si D4 reprezinta capacitatea de a exprima bucuria, umorul, rasul si exaltarea, facultatea de a nu se lua in serios si de a considera viata ca un joc, iubind-o. D3, D2 si D1 reprezinta facultatea de a se ridica deasupra limitarilor terestre, gratie credintei, integrarii si increderii in univers. C7 este legata de facultatea de devotiune, de capacitatea de a se lasa patruns de catre energia divina, prin emotia divina.
A treia parte (celelalte sase vertebre cervicale) reprezinta partea mentala. C6 reprezinta ratiunea, logica, spiritul rational – mentalul inferior. C5 simbolizeaza viziunea globala de sinteza ce permite detasarea pentru o analiza mai buna a situatiei. C4 este conectata la facultatea de cunoastere instinctiva a esentei lucrurilor si fiintelor. C3 este legata de capacitatea de a percepe un adevar spiritual. C2, denumit si axis, este legata de deschiderea spiritului. C1, sau Atlas, reprezinta scanteia divina din fiecare dintre noi si posibilitatea de a ne conecta la sufletul nostru. In ansamblu, coloana vertebrala este in analogie cu semnul Capricornului si cu Saturn.
Sistemul de reproducere: problemele acestuia apar din cauza unei proaste utilizari a sexualitatii, in aceasta viata sau in precedenta, sau a creativitatii. Culpabilitatea sexuala aduce boli transmise pe cale sexuala. Probleme de ovare sau testicule: rejectia feminitatii sau a masculinitatii. Probleme legate de organele sexuale in caz de infectie urinara: manie fata de partenerul sexual. Pentru a permite unui suflet evoluat sa se incarneze este necesara multa iubire intre cei doi parteneri in momentul actului sexual. In actul sexual, cei doi parteneri schimba energie intre chakrele radacina; barbatul este emisiv, iar femeia primeste de la el mult mai mult decat un batalion de spermatozoizi, caci el ii trimite, de asemenea, energii subtile, mai mult sau mai putin poluate, in functie de starea sa de constiinta. Sistemul de reproducere este in analogie cu semnul Scorpionului.
Rinichii: reprezinta capacitatea de a se exprima, de a exterioriza tot ceea ce este in sine. Cel ce nu isi exprima talentele, capacitatile, dorintele sau credintele sale se expune la tulburari renale. Tot ceea ce este reprimat sau refulat (chiar cunostinte) slabeste rinichii. Ei sunt in analogie cu Balanta.
Sistemul digestiv: stomacul reprezinta facultatea de a digera experientele existentei si de a accepta cele invatate. Resentimentele, aversiunea, nelinistea sunt principalele cauze ale ulcerelor. Indigestiile, gazele, hiperaciditatea reprezinta resentimente, interfereaza cu scopul vietii sale, ca refuza sa inteleaga si sa progreseze. Stomacul este in analogie cu Racul si permite asimilarea lectiilor de viata. Intestinele reprezinta facultatea de a asimila experientele vietii si, in cazul existentei unor probleme intestinale, mesajul consta in condamnarea refuzului de a intelege unele lectii de viata din punct de vedere evolutiv. Ele sunt in analogie cu Fecioara.
Cei mai multi medici stiu ca astazi cauza aparenta a cancerului vine din faptul ca persoana a suferit un grav soc emotional, cativa ani sau cateva luni inainte, si nu si-a exteriorizat emotiile la acea data. Cancerul reprezinta o autodistrugere, ceea ce face vindecarea dificila. Cauza spirituala a cancerului consta in faptul ca individul nu a asimilat cel putin jumatate din lectiile karmice care i-au fost propuse in aceasta viata, refuzand astfel evolutia (chiar daca aceasta atitudine este inconstienta). Cancerul este in analogie cu semnul Racului, dar si cu Pluton, Saturn si Neptun.
Pancreasul: are rolul de a echilibra contributia de glucoza in sange. Daca individul consuma prea mult zahar, aceasta provoaca dezordini in organismul sau si o hipersecretie de insulina, care duce la hipoglicemie. Daca pancreasul este slab din nastere, vine un moment cand el nu mai poate furniza insulina, rezultand de aici diabetul. Diabetul care se declara in copilarie sau in tinerete este karmic, este datorat unei vieti trecute in care individul nu si-a refuzat nimic, adica a avut parte de excese sexuale, pasionale, de violente si de toate formele negative ale expresiei de sine. Din pricina acestora, in viata actuala el se vede deasupra unei rigori extreme si unei discipline severe prin diabet. Diabetul declarat la maturitate sau la batranete va fi cauzat, mai curand, de problemele relationale ale pacientului cu partenerul sau. Pancreasul este in analogie cu Sagetatorul si cu astre ca Jupiter si Soare.
Ficatul: este sediul celor mai negative emotii (ura, manie). Problemele de ficat vin, in general, dintr-o manie indreptata impotriva propriei persoane, disimulata intr-o manie fata de altcineva, rezultat al unui conflict intre suflet si mental. Daca, la nastere, ficatul este slab, aceasta arata ca, intr-o alta viata, a existat un dezacord intre suflet si mental (uneori, chiar un dezechilibru psihic). Icterul ar avea aceasta cauza. Daca in viata actuala individul sufera un prejudiciu si el nu va sti sa il indrepte, icterul se poate declansa. Ficatul este legat de credinta; credinta in univers permite emotiilor negative sa curga, pentru a curata ficatul. El este in analogie cu Sagetatorul si cu Jupiter. Problemele cu vezica biliara arata o ingustime de spirit.
Inima: este legata direct de chakra inimii si reprezinta contrapartea fizica a acesteia. Daca nu isi exprima deschis sentimentele, individul isi inchide chakra inimii si risca sa aiba probleme cardiace. Slabiciunile cardiace congenitale semnifica acelasi lucru, dar cu radacini intr-o alta existenta. Ele sunt in analogie cu Leul si cu Soarele. Neregularitatea ritmului cardiac indica inconstanta in manifestarea naturii sentimentale. Un atac cardiac arata ca persoana nu transmite suficient energia iubirii. Ea va trebui sa invete sa isi exprime si sa isi manifeste iubirea in toate relatiile sale.
Sangele: reprezinta energia si simbolizeaza circulatia emotiilor si a sentimentelor in corp. El este in analogie cu Marte.
Hipertensiunea: in analogie cu Marte – Jupiter, subliniaza o facultate de a iubi prea limitat si o lipsa de compasiune. Persoana trebuie sa isi exprime iubirea pentru tot ceea ce intalneste si pentru tot ceea ce vede.
Hipotensiunea: in analogie cu Marte – Saturn, arata, de asemenea, o iubire limitata, dar in sensul ca aceasta persoana a fost foarte negativa si defetista (expl: care nu are incredere in reusita unei actiuni), necrezand in iubire; ea a avut antecedente in viata actuala sau intr-una anterioara, care au facut-o sa creada ca are dreptate.
Anemia: in analogie cu Marte, reprezinta o utilizare necorespunzatoare a oxigenului la nivelul globulelor rosii si este consecinta unui refuz de a-si utiliza talentele in serviciul aproapelui sau. Un anemic de un inalt nivel spiritual trebuie sa accepte si sa isi iubeasca semenii, sa serveasca omenirea si sa devina un ghid spiritual.
Colesterol crescut: in analogie cu Saturn, corespunde inaspririi naturii sentimentale, rigiditatii, duritatii persoanelor care isi creeaza o carapace crezand ca astfel se protejeaza. Individul va trebui sa devina mai suplu, mai deschis, lasand sa curga firesc emotiile si energia iubirii prin fiinta sa. Pentru toate problemele sangelui este util un regim vegetarian.
Splina: reprezinta un depozit de sange, deci de energie, fiind in analogie cu Marte. Problemele splinei arata o incapacitate de exprimare a iubirii sau o obsesie; in acest ultim caz, este necesara o purificare prin eliminarea sentimentelor negative.
Sistemul respirator, plamanii: aerul contine energia (prana) si asigura functionarea corpului. Respiratia este in analogie cu Gemenii si cu Mercur. Problemele respiratorii provin din refuzul de a exista, de a lasa viata sa intre in corp. De asemenea, ele pot fi rezultatul unei utilizari necorespunzatoare a energiei intr-o existenta precedenta (violenta, de exemplu). Tuberculoza arata ca, intr-o viata anterioara, persoana respectiva a trait numai pentru valorile materiale.
Sistemul limfatic: este strans legat de mental si de facultatile intelectuale (comunicare), reflexie, idei, ganduri, expresia de sine. El actioneaza in analogie cu Gemenii, Fecioara si Mercur. Bolile nervoase arata o utilizare defectuoasa a cunostintelor sau a calitatilor intelectuale sau ganduri prea negative in aceasta viata sau intr-un anterioara. Ele indica o utilizare prea dogmatica, prea critica si prea rigida a mentalului. Este necesar sa se lucreze asupra tolerantei si a deschiderii spirituale.
Pielea: reprezinta un aspect structural, in analogie cu Saturn, si unul estetic, in analogie cu Venus si Balanta. Problemele pielii subliniaza teama individului de a se exprima total, de a fi el insusi, de a se deschide complet. Psoriazisul si alte boli de piele reprezinta o lipsa de iubire pentru sine si o respingere a tot ceea ce viata ii ofera individului. Cauza karmica consta in cruzimea fata de animale intr-o existenta precedenta. In viata actuala, aceste persoane fie au teama de animale, fie le adora. Alergiile provin adesea dintr-o defectuoasa utilizare a unei energii particulare sau sunt rezultatul unei experiente traumatice in aceasta viata sau intr-o existenta anterioara (ex: alergie la pisica, deoarece in alta vata a fost devorat de o felina).
Anorexie nervoasa: intr-o existenta anterioara individul a manifestat lacomie, urmata de obezitate si de o moarte precoce.
Autism: intr-o existenta anterioara, individul a manifestat un refuz al societatii (mizantropie), ducand o viata marginala. Acum, singura solutie este iubirea pe care apropiatii sai trebuie sa i-o daruiasca.
Tabagism: este legat adesea de o problema de intarcare; va trebui cultivata detasarea fata de mama sa. In unele cazuri, poate fi legat de tata.
Alcoolism: implica probleme cu tatal sau, trebuie cultivate detasarea fata de acesta.
Angina: reprezinta teama de a se exprima sau de a cere ceva parintilor sau partenerului.
Artrita: spirit prea critic si rigid; rigiditate provenita din mental.
Coma: fuga fata de cineva sau ceva.
Conjunctivita: manie neexprimata, frustrare.
Constipatie: atasament, posesivitate, refuz de a se debarasa de vechile scheme devenite inutile.
Diaree: teama, refuz de a slabi incordarea.
Herpes: culpabilitate sexuala, in analogie cu semnul Scorpionului.
Hemoroizi: teama de a slabi incordarea.
Insomnia: culpabilitate, in analogie cu Pestii.
Rau de masina: teama de a pierde controlul.
Rau de mare: are legatura cu teama de moarte.
Greata, varsaturi: respingerea unei idei, a unei persoane sau a unei experiente. Pentru o femeie insarcinata – nu a dorit cu adevarat copilul.
Prostata: problemele de prostata sunt legate de culpabilitatea sexuala sau de teama de a imbatrani.
Retentie de apa: refuz de a slabi incordarea.
Reumatism: resentiment, slabirea iubirii fata de aproapele sau, rigiditate, asprime.
Guturai: se declara o perioada de confuzie a individului sau in urma unei temeri sau culpabilitati. Nasul care curge reprezinta lacrimi si o purificare necesara. Nasul este in analogie cu Mercur si Scorpionul. El reprezinta intuitia si cunoasterea de sine, fiind legat de chakra frontala.
Tiroida: probleme de tiroida subliniaza faptul ca persoana respectiva nu se poate exprima asa cum doreste si poate incerca umilinta. Este in analogie cu Mercur si Saturn.
Miopia: indica teama de viitor si faptul ca, intr-o existenta precedenta, individul nu a dorit sa vada, nici sa-i ajute pe apropiatii sai. Adesea, parintii inspira teama copilului, ceea ce declanseaza un proces retinier care provoaca, putin cate putin, miopia.
Zona Zoster: indica teama de viitor, antrenand ganduri negative.
Inaltime mica: intr-o viata anterioara, individul nu a dat importanta expresiei sufletului sau ori a avut tendinta de a se limita in mai multe domenii. Uneori, este o karma rezultata dintr-o utilizare necorespunzatoare a fortei fizice (violenta) intr-o existenta anterioara.
Dintii: dificultati in a lua decizii.
Gatul: orice problema legata de gat corespunde temerii de a intreba si de a se exprima sau chiar un blocaj al creativitatii inspirate.
Durerile de cap: rezistenta la curentul vietii sau la scopul incarnarii sale ori la schimbare; uneori, autocritica si denigrare de sine; lipsa de iubire de sine.
Ceafa intepenita: refuzul de a se schimba, teama de noutate.
Urechile: problemele corespund refuzului de a intelege ceva sau pe cineva.
Copyright: Armand Constantinescu, Dan Ciuperca