Configuratii astrale

Crucea cosmica:

  • Este formata din 4 cuadraturi, implicand si doua opozitii.
  • Interpretare: indica hotarare, o mare putere interioara, vointa de a atinge un scop, productivitate, concentrare, canalizare a diverselor energii si capacitatea de a integra toate dimensiunile unei experiente, traducand valorile de o maniera concreta.
  • Ea poate aduce, insa, si stagnare, inertie, dipsersia energiilor, anoasa, resemnare, compexul lui Atlas, avand impresia ca poarta greutatea lumii pe umerii sai.
  • Individul se simte adesea atras in mai multe directii in acelasi timp si paralizat de problemele existentei sale; el trebuie sa isi gaseasca echilibrul interiorsi sa se ridice la un nivel de constiinta mai creative sim ai spiritual.
  • Individul trebuie sa realizeze sinteza tuturor evenimentelor vietii sale si a experientei sale, spre a gasi o directie in care sa isi concentreze intreaga energie.
  • Daca una din planetele crucii cosmice este legata de o alta printr-un sextil sau trigon, aceasta a doua planet va putea juca rolul de iesire si de solutie a angoasei.
  • Crucea cosmica in semne cardinale (Berbec, Rac, Balanta, Capricorn) arata ca individul este o moara de vant care nu termina ceea ce incepe; el isi imprastie energia intr-o agitatie perpetua. Prea sigur pe el, are nevoie de sfaturile altuia pentru a-si stapani propriile acte. Schimbari, crize si lipsa de perseverenta.
  • Crucea cosmica in semne fixe (Taur, Leu, Scorpion, Varsator) aduce un risc de blocaj, de frustrare penibila, inertie, lipsa de motivatie. Aceasta cruce este adesea semnul unor aptitudini reale mostenite din vechile incarnari. Individ posesiv, sete de putere, incapatanare, inhibitie, refulare (W. Churchill).
  • Crucea cosmica in semne mobile (Gemeni, Fecioara, Sagetator, Pesti) arata ca exista o tendinta de a se dispersa. Individul este foarte influentat de relatiile sale. Va trebui sa aleaga o cale. El depinde prea mult de altii si de circumstantele exterioare vointei sale. Angoasat, instabil si confuz. Va trebui sa-si utilizeze talentele in domeniul comunicatiei. (M. Eminescu)

Careul in T (dublu careu):

  • Format de catre doua planete in opozitie si de o a treia aflata in cuadratura cu primele doua, numita focar, deoarece este o gazda a energiilor celorlalte planete.
  • Interpretare: configuratie foarte frecventa. Puternic motivanta, ea poate sa arate insa si o irosire a energiilor. Individul are tendinta de a se concentra prea mult pe o singura directive (cea din focar), cautand apoi sprijin in punctul opus focarului.
  • Planeta focar este cheia talentului individului, dar ea poate fi si un loc de frustrare, chiar de nevroza. Focarul este una din planetele cele mai puternice ale temei.
  • Secretul realizarii configuratiei consta in a exprima pozitiv planeta focar. Punctul opus focarului trebuie dezvoltat in mod constient. Gradul symbolic al acestui punct va trebui studiat cu grija, deoarece el indica frecvent calitatea ce trebuie dezvoltata.guvernatorul semnului in care se gaseste acest punct opus ne arata modul de exprimare a acestei calitati.
  • Careu in T cardinal (Berbec, Rac, Balanta, Capricorn): este mai dinamic, dar actioneaza prea rapid si se gaseste cufundat in situatii de criza a relatiilor sale (Ion Iliescu, Gorbaciov).
  • Careu in T fix (Taur, Leu, Scorpion, Varsator): foarte hotarat si voluntar, el dezvolta o mare putere de concentrare pentru atingerea scopurilor si satisfacerea dorintelor. Individul este prea posesiv, prea rigid si trebuie sa invete sa se detaseze de material (Napoleon I, Caroline de Monaco, Carlos Castaneda).
  •  Careu in T mutabil (Gemeni, Fecioara, Sagetator, Pesti): foarte instabil, foarte schimbator si influentabil. Angoasat, el va trebui sa-si gaseasca un scop, o misiune ce il va impinge intr-o directive precisa. Favorabil calatoriilor, comunicatiilor si educatiei. (Paul Gaugain)

Stelium:

  • Reprezinta o aglomerare de cel putin patru planete in aceeasi casa.
  • Steliumul este in mod particular puternic daca Soarele, Luna, guvernatorul AS sau inca o planeta in domiciliu fac parte din acesta.
  • Interpretare: planetele concentrate intr-un stelium actioneaza ca o singura planeta si procura o exceptionala accentuare in semnul si casa pe care le ocupa.
  • Fiecare planeta depinde de celelalte, ca intr-o familie unita. Aspectele la stelium subliniaza raporturile sale cu restul temei. Un stelium care nu primeste niciun aspect va fi o sursa de dezechilibru si de obsesie. El este un factor de egocentrism, de repliere in sine sau de focalizare exagerata asupra unui sector particular al existentei. Individul nu are niciodata problema alegerii unei directii in viata in acest caz. Steliumul aduce o puternica energie concentrate de talent, de ingeniozitate, de motivatie, sensul unui scop dat, de asemenea, de obsesie, o oarecare ingustime de spirit, o lipsa de obiectivitate si dificultatea de a accepta compromisul.
  • Se poate admite constituirea unui stelium atunci cand un acelasi semn contine AS, MC sau nodul N, plus trei planete.

Piramida (marele triunghi/ triunghi major):

  • Este formata din trei planete in acelasi element, in trigon fiecare cu celelalte doua; poate exista o conjunctie la unul din punctele triunghiului, ceea ce va intari aceasta configuratie.
  • Interpretare: aduce sansa, o energie ce curge liber, o puternica motivatie, talent, oportunitati, dar si o anumita comoditate, inertie, posibilitatea de “a se invarti pe loc”, repliere interna (adica in universal sau inchis, traind in circuit inchis). Daca una din planetele piramidei este o planeta pivot (adica apartine mai multor configuratii), e ava fi cheia de expresie a talentelor incluse in cele doua configuratii.
  • Piramida de foc: ea aduce o mare vitalitate, dar da dificultati in a stapani si canaliza energia. Incredere in sine. Ea este o sursa de inspiratie. Confera ambitie, gust de putere, gust de Aventura, o mare forta interioara si simt dramatic. Individul este orgolios, egocentric, impulsiv, dar si curajos, generos, autonom, iubind provocarile (Eminescu).
  • Piramida de pamant: (Sri Aurobindo) aduce rezistenta, persistenta, aplicatie. Individul este materialist, dar si foarte practice. Se simte in siguranta si stabil in lumea materiala. Este conservator si dispune de o mare capacitate de realizare sociala cu excelente resurse creatoare. Are un magnetism puternic.
  • Piramida de aer: arata ca individul se poate eleva intellectual si, deci, social. El dispune de o mare stimulare mentala. Este curios si poseda o viziune larga. Este indealist, intuitive, observatory, ambitios, dar uneori superficial. Farmecul poate sa-I aduca popularitate. Are nevoie de relatii, de intalniri.
  • Piramida de apa: aduce cel mai creative dintre potentiale. Individul (Nostradamus) poseda o intelegere subtila si intuitive a celorlalti. El are o viata emotionala bogata si un inalt grad de senzitivitate, dar ii lipseste obiectivitatea. Este foarte sensibil la starile de constiinta interioara. Are capacitate de detective, de imaginative, de creatie, de psihologie, daruri de vindicator. Nu actioneaza decat atunci cand este sigur de rezultatul final. Este sensual. Uneori, el se inchide in sine si evadeaza. Reusita in profesiile creative sau in esoterism.
  • Piramidele au nevoie de cuadraturi si de opozitii pentru a se exprima din plin. Ele contin un inalt potential creativ, de intuitie, de inspiratie si de incredere in sine, dar acesta poate ramane pasiv daca individul nu are un mare simt al echilibrului pentru a dezvolta corect acest potential, ce sugereaza calitati stapanite in alte existente.

Triunghiul minor:

  • Este format dintr-o planeta aflata in sextil cu celelalte doua, acestea fiind in relatie de trigon. Prima planeta este, deci, la jumatatea distantei dintre celelalte doua si se numeste focar, caci ea primeste energia celorlalte doua planete si impinge aceasta configuratie spre actiune.
  • Interpretare: permite exprimarea calitatilor creatoare, facand dovada de obiectivitate, de inventivitate si de concretizare. Actiunea focarului este ca un organ de comunicare ce il ajuta pe individ sa se exprime, sa comunice mai bine cu sensibilitate si intuitie.
  • Triunghiul minor dispune de un potential mai mic decat cel al piramidei, dar este mai suor de utilizat practice, mai orientabil, mai exteriorizat.

Zmeul (parasuta):

  • Alcatuit dintr-o piramida si un triunghi minor, deci cuprinde patru planete.
  • Interpretare: zmeul se exprima mai usor decat piramida, caci dispune de o opozitie, ce il face dnamic, si de o planeta focar, care este un canal, o iesire pentru energiile continute de aceasta configuratie.
  • Pe de alta parte, configuratia are tendinta de a conserva prea mult in ea posibilitatile de expresie, capacitatile creatoare, fara a le face sa treaca intr-un plan concret, potentialul hartii cerului nefiind astfel pe deplin exprimat.
  • Planeta focar subliniaza in ce sector si in ce maniera vor fi dezvoltate talentele individului. Planeta opusa focarului arata care va fi stimulul mental in vederea canalizarii capacitatilor creatoare spre focar. Folosit bine, zmeul este sinonim cu reusita.

Yodul (degetul lui Dumnezeu/ mana destinului):

  • Este format din doua planete in sextil, ambele in inconjunctie (150 grade) cu o a treia. Aceasta a treia planeta este focarul sau degetul (Omar Sharif, David Bowie).
  • Interpretare: aceasta configuratie cere individului o practica, o reajustare si o regenerare a expresiilor sale emotionale si mentale. Planeta focar arata energiile ce trebuie regenerate; semnul ce il ocupa arata calea prin care aceste energii pot fi corijate si reexperimentate, iar pozitia sa in casa subliniaza prin ce sector se va realiza transformarea.
  • Focarul este o planeta foarte senzitiva, pentru ca inconjunctiile creeaza o tensiune subliminala care poate antrena probleme psihice sau psihologice. Acest focar releva misiunea de indeplinit in aceasta viata, este degetul sau mana destinului
  • Focarul este un punct de transformare in Yod. Individul experimenteaza puncta de cotitura in existenta sa (crize) in care el trebuie sa schimbe directia, calea, prin transformarea constiintei sale. Dorinta de a actiona se trezeste prin focar. Yodul este mai puternic daca focarul este o planeta transcendentala: Uranus, Neptun sau Pluton.
  • In cel mai bun caz, Yodul va face sa creasca senzitivitatea spirituala si cunoasterea, permitand utilizarea noilor energii creatoare, si va aduce un nou centru interior, mai solid, al individului. Simbolismul Yodului este apropiat de cel al lui Pluton. Punctul opus focarului poate revela sectorul unde se vor concentra noile energii ale individului.

Bumerangul:

  • Este un Yod cu o a patra planeta in opozitie cu focarul.
  • Interpretare: bumerangul poate sa aduca o actiune concreta pentru o expresie deplina si practica a facultatilor creatoare ale individului.
  • Aici actiunea focarului este retrimisa spre opozitia sa si individul traieste experientele sale prin aceasta planeta boomerang si prin sextil, fara a utiliza cele doua inconjunctii pentru reajustare si regenerare. Aceasta antreneaza frustrari, blocaje si interiorizari. Planeta bumerang poate crea astfel un dezechilibru, conflicte interioare si individul nu va sti cum sa se serveasca de potentialul focarului si de posibilitatile de transformare pozitiva pe care acesta le contine. Individul va trebui sa faca eforturi suplimentare pentru a-si mari perceptia evenimentelor pe care le traieste, pentru a intelege in ce maniera poate sa utilizeze corect focarul.

Dreptunghiul mistic:

  • Este format de catre patru planete in opozitie doua cate doua, creand doua trigoane si doua sextile.
  • Interpretare: doua opozitii aduc ajutor si cunoastere pentru a utiliza mai bine, in practica, energia ce se scurge din cele doua trigoane si pentru a sesiza oportunitatile pe care le releva cele doua sextile. Riscul este ca individul sa isi interiorizeze prea mult posibilitatile de expresie, ceea ce il face sa se invarta in cerc sis a nu utilizeze sufficient potentialul restului temei. Aceasta configuratie este purtatoare de tensiuni, dar ea arata facultatea de a utiliza idei inovatoare. Dreptunghiul mistic faciliteaza relatiile care sunt traite de o maniera obiectiva, facand dovada intuitiei, intelegerii si perspicacitatii. Configuratia, corect utilizata, permite o crestere personala sau o evolutie spirituala pusa in practica.

Steaua lui David (marele sextil):

  • Configuratie foarte rara, formata din sase planete, toate in sextil cu altele, implicand trei opozitii si sase trigoane.
  • Interpretare: aduce fantastice oportunitati si facultati de comunicare. Riscul este dispersiasi risipirea energiilor prin prea multa varsatilitate. Opozitiile trebuie sa faciliteze alegerile individului, stimulandu-I constiinta. Dar I se prezinta atat de multe oportunitati (ce il fac adesea un “geniu”), incat devine incapabil sa-si utilizeze uriasul sau potential. In domeniul comunicarii si al serviciului sepoate exprima cel mai bine in slujba altuia. El are nevoie, de asemenea, sa-si utilizeze calitatile sale creatoare.

Cortul (vaporul):

  • Este format din patru planete minimum care descriu un trapez prin trei sextile si creand o opozitie la baza acestei configuratii. Ea poate sau nu sa genereze doua trigoane (Paracelsus, Ch. De Gaulle).
  • Interpretare: energia cortului este declansata mai ales de catre opozitia de la baza sa, care constituie sursa motivatiei pentru individ. Cele doua planete plasate in varful acestei configuratii releva scopul de atins. Cortul este o sursa de energie creatoare si el actioneaza adesea la nivel mental, intellectual si rational. El permite, in general, atingerea unei bune stapaniri in relatiile cu altii, prin intermediul unei largi deschideri de spirit si a mijloacelor de expresie dezvoltate in cadrul unei activitati de comunicare: invatamant, audiovizual, scris, medicina, etc.

Casa:

  • Este formata dintr-un triunghi minor legat cu un sextil de doua cuadraturi, ceea ce reclama minimum cinci planete. In focar se concretizeaza energiile casei.
  • Interpretare: aceasta confirguratie prezinta particularitatea punerii in relatie a celor patru elemente. Ea sugereaza o posibilitate de sinteza. Actioneaza mai ales la nivel intellectual, generand o mare tensiune interioara, care impinge individul spre un scop sau un compartiment precis care va fi mijlocul sau de a scapa de ceva separator si care se va evacua prin canalul creat. Ea aduce o latura originala si creative. Simbolismul sau este apropiat de cel al lui Uranus. Dificultatea acestei configuratii consta in faptul ca o casa se poate prabusi daca nu dispune de o fundatie sufficient de solida, adica individul poate sa se lanseze pe o cale in care va dori sa-si impuna ideile sale, fara a fi construit o structura de baza sufficient de valabila, de solida (Jung, Oscar Wilde).

Aripi de pasare: 

  • Aceasta configuratie este formata din doua cuadraturi, dar, in prima versiune, acestea sunt associate cu doua sextile, in timp ce in alte variante, sunt asociate cu doua trigoane.
  • Cuadraturile subliniaza schimbari de efectuat pentru a beneficia de potentialul trigoanelor sau sextilelor.
  • Configuratia este in legatura cu semnele de aer si cu planeta Mercur, caci e ail impinge aproape intotdeauna pe individ spre domeniul comunicarii, in functie de tema sau de individ, sau ca este vorba despre un lucru facut in raport cu comunicarea si expresia de sine. El trebuie sa-si modeleze supletea de spirit, toleranta si adaptabilitatea.
  • Configuratia cu trigoane este mai usor de condus, deoarece ea pune in joc doar doua elemente, pe cand varianta cu sextile foloseste toate cele patru elemente.

Nicovala:

  • Este alcatuita din doua cuadraturi generand un sextil si un trigon.
  • Reprezinta o configuratie care cere un travaliu dificil asupra sinelui pentru transformare, permitand o intense transformare a fiintei.
  • Este in analogie cu Fecioara si Capricornul, de asemenea cu planetele Marte, Saturn si Vulcan (planeta cu existenta controversata), la un nivel mai spiritual. Sextilul si trigonul arata oportunitati ce decurg din travaliul interior impus de cuadraturi.
  • Interpretare: configuratia contine un mare potential de concentrare si de cercetare interioara, incitandu-l pe individ sa gaseasca in sine chintesenta pentru a revela odata cu conflictele interioare care sunt utilizate mai curand ca energie de transformare decat ca o forma de angoasa. O anumita forma de creativitate concreta poate sa se degajeze si sa ajute individul sa se elibereze de anumite limite.
  • Este important de imaginat ce ar putea insemna o planeta care s-ar gasi in pozitia de iesire. Eventual, simbolul sabian al acestei iesiri poate fi revelator pentru lucrul ce este cerut de catre aceasta configuratie.

Pestele:

  • Alcatuit dintr-o piramida is o nicovala, este mai usor de folosit decat nicovala, deoarece planeta focar exista, creand doua trigoane cu planetele situate la extremitatile nicovalei.
  • Este in analogie cu Pestii, cu Neptun si Saturn.
  • Interpretare: reprezinta rezultatul unui fantastic potential creator si spiritual achizitionat de-a lungul existentelor precedente si pe care individul nu il va regasi decat dupa un profund lucru asupra sa, in cadrul unei cai spiritual in care va trebui sa se angajeze total. Focarul va fi iesirea spre care individul trebuie sa tinda in lucrul asupra sa, pentru a se descoperi pe sine si pentru a elibera total potentialul creator si spiritual al Piramidei. Aceasta configuratie este si o chemare la sinteza, la unificarea sufletului cu personalitatea, dup ace aceasta din urma a fost sufficient purificata. Ea poate indica o iubire fuzionata, in cazul in care apare intr-o tema compusa. Incredere in sine si in Univers.

Corabia cu panze:

  • Este formata dintr-un vapor (cort) si un careu in T. planeta focar este cea mai importantadin configuratie si din harta cerului in care se gaseste, deoarece ea permite o mai buna constientizare a potentialului creator reprezentat de sextile si trigoane, fata de cazul vaporului, unde nu exista focar.
  • Interpretare: confirguratia aduce realism, o latura practica a ideilor, gandurilor si inspiratiilor si ea este mai dinamica decat vaporul. Mai supla decat acesta, corabia permite gasirea cu mai multa usurinta a unei solutii, iesiri, pentru posibilitatie sau calitatile individului.

© Armand Constantinescu, Dan Ciuperca

Author: admin