Domitudinea reprezinta coordonata in casa astrologica, iar longitudinea este coordonata in semn. Astfel, daca longitudinea se masoara de la 0° Berbec de-a lungul zodiacului, al semnelor, domitudinea se masoara de la AS (0°-360°) de-a lungul caselor (coordonata terestra).
Este esential sa se cunoasca exact tema natala.
Pentru calculul domitudinii fiecarei planete, se considera casele egale de cate 30° fiecare si, prin regula de trei simpla, comprimand sau dilatand marimea casei, rezulta translatarea planetei in casa respectiva. Astfel, o planeta situate la 30° la inceputul unei case care masoara 45° in total, se gaseste deci la 2/3 de la inceputul acelei case; domitudinea sa va fi la 20°; mijlocul unei case este intotdeauna egal cu 15° domitudine.
Prin introducerea domitudinii in analogie cu longitudinea, analogia semn-casa devine, astfel, sim ai evidenta. De exemplu, un Soare in Sagetator predispune la calatorii (ale corpului sau ale spiritului), ca si un Soare in casa IX. Ceea ce revine la a considera o longitudine in semn ca o domitudine in casa, stiind ca un astru poseda intotdeauna cele doua coordonate distincte. Astfel, un Soare la 5° in casa IX este echivalent cu un Soare la 5° in Sagetator.
Aceasta analogie semn-casa permite obtinerea sintezei unei teme sintetice. Intr-o astfel de tema apar noi aspecte, necunoscute anterior, care imbogatesc interpretarea si pot revela noi valente ale persoanei respective.
De exemplu: Le Corbusier (06.10.1887, la Chaux de Fonds, Elvetia. Conjunctia natala Soare-Uranus (originalitatea) in casa V (creatia) vine in conjunctie cu Saturn (piatra). Cei doi guvernatori ai MC sunt in conjunctie cu Soarele. Aglomerarea Neptun, Luna, Pluton devine si ea conjuncta cu Saturn (viata privata). Saturn, guvernator al casei VIII, este in conjunctie stransa cu Neptun (deces dupa o bataie in mare).
Robert Oppenheimer (22.04.1904, New York City). Soarele sau in casa I vine in conjunctie cu Saturn (stiinta, cercetarea) guvernat de Uranus in conjunctie cu MC. Mercur era deja in conjunctie cu MC.
Din interpretarea sintetica a temelor de mai sus, gasim ca punct comun notorietatea; o constanta curioasa este aceea a conjunctiei unui astru cu Soarele (notorietatea) si faptul ca simbolistica acestui astru este adesea in legatura cu tipul de notorietate respectiv.
Dupa simbolismul traditional, notorietatea este reprezentata de Soare, MC sau Luna. Daca cele trei criterii nu releva in tema notorietatea in interpretare clasica, aceasta indica o lipsa de elemente, care pot fi puse in evidenta prin tema sintetica.
Este evident ca o tema sintetica poate creste notorietatea pusa deja in lumina de catre alte elemente.
Tehnica sintetica are aplicabilitate si in compararea a doua teme (Astrologia relationala). Studiind temele si ignorand pozitia in casa, ea se reduce la studiul afinitatilor sau cauzelor, ignorand efectele. Pentru ca, in longitudine, Soarele si Luna, chiar Marte si Venus, pot fi in conjunctie, in sextil sau in trigon, armonioase si puternice, unind astfel un barbat cu o femeie. Daca, in domitudine, Marte, Saturn, Uranus sunt in conjunctie, cuadratura sau opozitie, viata cuplului studiat va fi dureroasa, chiar catastrofala. Avem ca exemplu relatia Richard Burton – Elizabeth Taylor, ale caror Soare si Luna sunt in conjunctie in longitudine, dar Marte si Saturn in conjunctie in domitudine.
Astfel putem avea: aspecte armonioase in longitudine si in domitudine, adica afinitate si fericire; aspecte armonioase in longitudine si disonante in domitudine, ce se traduce prin afinitati, dar dificultati sau necesitati (lipsuri); aspecte disonante in longitudine si armonioase in domitudine, intelese ca lipsa de afinitati, dar viata pozitiva; aspecte disonante in longitudine, dar si in domitudine, de unde rezulta doi dusmani in duel. Schema este simplista, in realitate fiind mai nuantata, cel mai adesea cu o combinatie de tendinte mult mai complexe.
Daca Jupiter nu este aspectat: in unele perioade, individul respectiv este mai putin excesiv decat tipul jupiterian; isi dezvolta propriile credinte si idealuri in mod original; aduce idei noi in religie, invatamant sau legi; calatoreste mai mult in interiorul sau, decat in exterior; evolueaza greu in domeniul indicat de casa in care se afla Jupiter neaspectat.
Daca Saturn este neaspectat: individul beneficiaza de facilitate importante de concentrare si nu sufera din pricina laturii sale solitare. In schimb, cu greu suporta o disciplina impusa sau o organizare oarecare. Saturn neaspectat aduce o lectie dura in casa pe care o ocupa, in care se gasesc valori de singuratate, de rabdare, disciplina si perseverenta. Individul nu are timing (nu este la locul potrivit, la timpul potrivit).
Daca Uranus, Neptun si Pluton neaspectate, fiind planete colective, nu se poate da o interpretare generala. In functie de fiecare caz particular, vom judeca daca o situatie colectiva poate marca puternic un individ anume. Astrologul american Bill Tierney spunea ”Cand aceste planete sunt neaspectate, ele sunt prea puternice pentru ca un om sa le poata stapani in mod eficient. Deci, ele actioneaza fie inconstient, cu accese de conduita imprevizibile si bizare, fie deloc, fiind total absent pe plan caracterial, ele neproiectandu-se decat asupra evenimentelor si oamenilor” (Dinamic aspectelor astrologice).
Copyright: Armand Constantinescu, Dan Ciuperca