Taina caselor astrologice este taina atlantilor, iar secretul lor s-a stins odata cu acestia.
Practica astrologiei verifica la fiecare pas un tulburator adevar: nu vom gasi un om bogat cu planete rele in casa a II a, o casatorie fericita cu Marte in casa a VIIa, un sfarsit tulburator de viata cu Jupiter in casa a IVa. Vom gasi ca intotdeauna Saturn in casa a Xa harazeste o ridicare sociala, urmata de o certa prabusire.
Spatial ceresc al Pamantului, reprezentata prin case, cu legaturile sale mereu schimbatoare cu Zodiacul si cu planetele, asa cum se prezinta in locul si in momentul nasterii, indica domeniile de fixare pentru fortele reprezentate de planete.
Casele reprezinta asadar directiile de asimilare a rezonantelor indicate de catre planete si a formelor vibratorii indicate de catre semnele zodiacale.
Daca planetele in semne raspund la intrebarea “cine esti?”, planetele in case dau raspuns la intrebarea “ce esti?”.
Ascendentul este un punct anume, un grad, apartinand semnului zodiacal ce rasare (la Est) in momentul nasterii nativului, vazut din locul nasterii; este reprezentat de cuspida casei I (AS); rasaritul Soarelui.
Mijlocul Cerului este reprezentat de cuspida casei a Xa (MC); punctul culminant al Soarelui in ziua respectiva .
Descendentul este reprezentat de cuspida casei a VIIa (DS); apusul Soarelui.
Fundul Cerului este reprezentat de cuspida casei a IV a (FC); Soarele la miezul noptii, sub Pamant.
Casele se deruleaza incepand cu cuspida casei I, in sens invers acelor de ceasornic, in mod inegal, impartind si ele harta in 12 parti.
Spatiul caselor se divide prin linia orizontului in:
- Jumatatea superioara, in care Soarele se gaseste in timpul zilei, jumatatea diurna, cu casele VII pana la XII, care indica o tendinta de extroversiune, dar nu sub o forma de instinct si conceptie, ca la Zodiac, ci mai mult sub forma instinctelor si vointei (primavara si vara).
- Jumatatea inferioara, prin care Soarele trece noaptea, jumatatea nocturna, corespunzand tendintei de introvertire (toamna si iarna).
Primul cuadrant:
- De la Ascendent la Fundul Cerului
- Casele I-III
- Corespunde, ca si semnele zodiacale de iarna, unei introversiuni reusite (terminate)
Al doilea cuadrant:
- De la Fundul Cerului la Descendent
- Casele IV-VI
- Corespunde, ca si semnele zodiacale de toamna, introversiunii active
Al treilea cuadrant:
- De la Descendent la Mijlocul Cerului
- Casele VII-IX
- Corespunde, ca si semnele zodiacale de vara, extraversiunii pasive
Al patrulea cuadrant:
- De la Mijlocul Cerului la Ascendent
- Casele X-XII
- Corespunde, ca si semnele zodiacale de primavera, extraversiunii active
Sensurile extra si introversiunii se raporteaza la directia instinctului si vointei, nu la forma instinctelor si conceptiilor. Ideea de a identifica cuadrantii cu epocile vietii trebuie interpretata practice cu multa prudenta.
Cuadrantul cel mai activ si puternic dintre toate, se refera la tinerete si prima maturitate, cuadrantul doi la deplina maturitate, cuadrantul trei la inceputul batranetii, iar l patrulea la batranetea efectiva.
O alta analogie presupune ca Ascendentul reprezinta inceputul vietii, iar Descendentul apusul vietii, MC ar corespunde structurii exterioare de viata in miezul vietii, iar FC structurii intime, casnice, familiale de viata in miezul vietii si finelui existentei.
Exista doua axe principale care impart casele:
- Axa orizontala (casele I-VII) se refera la latura personala; Ascendentul indica tipul personalitatii, iar Descendentul determina actiunea reactiva a nativului fata de lumea inconjuratoare; Ascendentul = Eu, Descendentul = Tu
- Axa meridiana (IV-X) se refera la ceea ce tine concret de destin; indica, cu polul ei inferior FC, factorii destinului care nu sunt dati odata cu originea, familia, etc, iar cu polul ei superior, MC, realitatea exterioara sociala, intr-o atitudine mereu indreptata spre viitor.
Casele pot fi:
- Cardinale (unghiulare) – I, IV, VII, X – corespunzatoare AS, FC, DS, MC; corespun semnelor cardinale Berbec, Balanta, Rac, Capricorn, deci unor activitati extrem de puternice a fortelor planetare prezente aici, asupra destinului si personalitatii; au cea mai puternica si marcanta semnificatie.
- Fixe (succesoare) – II, V, VIII, XI; se considera a avea cea mai slaba si labila eficacitate planetara
- Mutabile (cadente) – III, VI, IX, XII
!!!Planetele sunt mai benefice in casele cardinale, mai stabile in casele fixe si mai instabile in casele mutabile!!!!
Casele, in analogie cu semnele, pot fi:
- Cele in analogie cu semne de foc = casele vietii (I, V, IX)
- Cele in analogie cu semne de pamant = casele de actiune (II, VI, X)
- Cele in analogie cu semne de apa = case de finalitate (IV, VIII, XII)
Planeta guvernatoare a unei case este chiar guvernatoarea semnului in care se situeaza cuspida casei respective.
In general, casele estice si diurne sunt mai puternice decat casele vestice si nocturne, ordinea fiind urmatoarea: X, I, VII, IV, XI, IX, XII, VIII, II, III, VI, V.
Casele I, V, IX (Berbec, Leu, Sagetator) = triplicitatea de foc
Casele II, VI, X (Taur, Fecioara, Capricorn) = triplicitatea de pamant
Casele III, VII, XI (Gemeni, Balanta, Varsator) = triplicitatea de aer
Casele IV, VIII, XII (Rac, Scorpion, Pesti) = triplicitatea de apa
Ascendentul, prin pozitia sa in Zodiac, poarta in mare masura o pozitie ereditara. In horoscoapele oamenilor inruditi se vor gasi pozitii zodiacale accentuate in cele mai diferite feluri, astfel incat multe ascendente se gasesc in horoscoapele unui grup familial in aceleasi semne zodiacale, ba chiar in aceleasi grade, iar alteori vom gasi o coincidenta intre pozitia Ascendentului unuia si pozitia Soarelui, Lunii sau a altor elemente importante ale figurii nasterii ai altor membri ai familiei.
Planetele Casei I influenteaza tipul constitutional in mare masura, dar numai atunci cand se afla direct in conjunctie cu Ascendentul sau, cel putin, in semnul zodiacal al Ascendentului, ori daca semnificatia lor privitoare la constitutie indica aceeasi directive ca si semnul zodiacal al Ascendentului.
In schimb, pozitia planetei in Casa I, dar in semnul urmator Ascendentului, va exercita o influenta mult mai redusa asupra tipului constitutional.
Factorul constitutional mai este nuantat de planete foarte puternic situate, numite maximale sau semnificative si, in alte cazuri, de semnul zodiacal unde se afla Soarele, mai ales daca acesta este in conjunctie cu Luna sau in tovarasia altor planete.
Tot din pozitia Ascendentului in Zodiac, din aspectele pe care le primeste sau din pozitia planetelor in Casa I, reies anumite dispozitii maladive in legatura cu tipul constitutional, care se vor declansa prin aspecte rele asupra Ascendentului primite de la planetele in transit sau a planetelor in Casa I. in alte cazuri, ele conditioneaza numai anumite sensibilitati organice.
Consideratiile maladive mai reies de la planetele rau aspectate si aflate in Casele VI, VIII si XII, din aspectele nefavorabile ale lui Saturn, Marte si Uranus asupra Soarelui, Lunii, planetelor Marte si Venus, dar si din aspectele critice ale planetelor rele intre ele (Marte, Saturn, Uranus, Neptun). Alterarea sanatatii se va face indifferent de semnul in care se afla planetele nefavorabil aspectate. In aceste cazurri, cand starile maladive sunt vizibile, va trebui sa socotim si pozitiile aspectelor bune: Soare, Jupiter, si Venus, care, in momentele critice, daca sunt favorabil situate si aspectate, acorda vitalitate, regenerare si rezistenta.
In horoscopul radical, nu avem de a face cu fenomenul bolii propriu-zise, ci mai curand cu starea constitutionala si cu regiunea trupeasca a sistemului organic periclitat. Se va mai vadi si felul specific de reactive al corpului uman la anumite maladii.
Factorii endogeni ai destinului trupesc se arata a fi fixate in astrograma nasterii si ei duc doar prin ciocnirea lor cu factori provocatori (inca nesesizabile astrologic) la imbolnavirea propriu-zisa.
In anumite cazuri clasice, constitutia, adica pericolul astrologic sesizabil, este atat de unilateral legat de un anumit tip de boli, incat boala poate fi recunoscuta astrologic. Cazurile acestea sunt extraordinare si nu trebuie sa dea un camp prea larg judecatii bolilor. De exemplu: aspectele rele ale lui Mercur, Saturn, Uranus, Marte sau Lunii in casele III, VII sau XII pot provoca primejduire sistemului nervos central. In practica se vor putea deosebi usor starile de depresie de cele de iritatie.
Din Ascendent se deduce tempermentul organic ancorat adanc in latura trupeasca, ce determina modul nostru inconstient de viata si actiune, luand in considerare efectele lor temperamentale colerice, sangvine, melancolice sau flegmatice.
Adeseori, o mare parte a insusirilor personalitatii rezida in semnul Ascendentului, in aspectele ascendentale si in pozitiile planetare din casa I.
Insusirile sufletesti indicate de Ascendent constituie oarecum instrumentul, mijlocul si materialul pe care trebuie sa se bazeze tendintele constiente de viata, pentru ca individul sa se poata dezvolta si realiza. Dotarea naturala care isi gaseste expresia aici poate reprezenta apoi un instrument bine adecvat sau rau si inadaptabil, putand fi in concordanta sau in discordanta cu functiile inalte sufletesti exprimate in dominante sau in pozitia Soarelui, planetelor Mercur, Venus si Marte. In cazurile tragice gasim tocmai in divergenta acestor elemente blestemul care apasa asupra personalitatii si doar potentele spiritual reusesc atunci sa rezolve greutatile existente printr-o productie creatoare. De exemplu: un semn ascedental negativ unit cu o pozitie solara pozitiva sau alta dominanta pozitiva (Berbec, Gemeni, Leu, Balanta, Sagetator sau Varsator) pare sa pregateasca mari greutati sufletesti.
Judecata firii unui nativ se face in primul rand dupa caracterul pe care il are Soarele, Ascendentul sau o ocupare masiva a acelui semn.
Judecata Ascendentului va fi cu atat mai hotaratoare cu cat Casa I va fi compusa numai din semnul in care cade Ascendentul.
Exista posibilitatea de a avea o planeta foarte bine aspectata, in bine sau in rau, ori o adunare masiva de planete, intr-un alt semn zodiacal decat acela al Ascendentului. In situatia aceasta, horoscopul va avea un alt centru de greutate decat cel al Ascendentului, iar acela va ramane cu o semnificatie secundara.
Planete rapide: Soarele, Luna, Venus, Mercur, Marte
Planete lente: Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, Pluton
Planete stationare: faza cand planeta iese din retrogradare
- Soarele si Luna nu sunt niciodata retrograde
- Pluton – retrograd 6 luni/ an
- Neptun si Uranus – retrograde 4-5 luni/ an
- Saturn si Jupiter – retrograde 4-4,5 luni/ an
- Marte – retrograd 2 luni/ 2 ani
- Venus – retrograd 40 zile/ 18 luni
- Mercur – retrograd 3 ori/ an, cate 20 zile
Planetele rapide isi produc efectele rapid, trecator si in timpul tineretii, pana aproape de 40 de ani.
Planetele lente, incite, produc efectele in mod staruitor, in bine, daca sunt de natura buna, si nimicitor pentru destin, daca sunt planete rele, activand dupa 40 de ani.
Planetele retrograde isi produc efectele tarziu in viata si adeseri contradictoriu sau cu dificultati.
Planetele masculine: Soare, Saturn, Jupiter, Marte, Uranus
- lucreaza mai eficace cand sunt deasupra liniei orizontului, in timpul zilei
Planete feminine: Luna, Venus, Neptun
- lucreaza mai eficace cand sunt sub linia orizontului, in timpul noptii
Planete androgine (neutre): Mercur
Planete bune: Soare, Luna, Mercur, Venus, Jupiter
Planete malefice: Marte, Saturn, Uranus, Neptun, Pluton
- Saturn si Marte vor fi intotdeauna socotite planete rele pentru ca si atunci cand, prin exceptie, vor da efecte bune, ele se vor savarsi cu greutati si pe o linie de destin severa.
- Uranus si neptun pot acorda, daca sunt in buna stare cosmica si terestra, calitati pshice excelente, insa efectul lor va fi intotdeauna tulburator in destinul omenesc, care va evolua pe linia neprevazutului si a extravagantei.
- Este gresit sa se creada ca planetele benefice vor harazi doar binele, ci ele vor face acest lucru doar daca nu sunt obstructionate.
© Armand Constantinescu, Dan Ciuperca