Casa I a Cerului

Casa I reprezinta corpul si viata nativului, constitutia, aparenta, personalitatea, caracterul, capul, fata. Cuspida sa este Ascendentul. Este o casa unghiulara ce are ca semn analogic Berbecul, iar ca guvernator pe Marte. Casa de viata. Cuvinte cheie: eu – identitate – corp fizic.

Casa I si, in particular, Ascendentul arata prin ce calitati trebuie sa se evalueze individul. Ascendentul indica tendintele personalitatii exterioare si calitatile de dobandit in cursul acestei existente. Casa I subliniaza maniera in care se comporta, aparenta, infatisarea si atitudinea in fata vietii a nativului. Ea arata cum incepe fiecare lucru pe care il intreprinde. Reprezinta corpul fizic si pozitia fizica. Ea poate sa indice o slabiciune fiziologica ereditara. Va arata potentialul de care dispune si liberul arbitru pe care il utilizeaza, precum si imaginea pe care nativul o are despre sine. Pune in evidenta temperamental, sanatatea si potentialul de energie vitala. Nasterea.

O planeta in Casa I si in conjunctie cu Ascendentul va indica in ce modalitate veti stapani calitatile semnului Ascendent. Acesta va fi astrul purtator de elevatie si evolutie.

Stapanul Ascendentului releva modalitatea in care se va exprima individul (dupa semn) si in ce sector favorit (dupa casa care il contine), dar si cum se vor concretiza calitatile incluse in Casa I.

Semnele zodiacului in Casa I se judeca dupa regulile de interpretare ale Ascendentului si zodiei unde se afla. De exemplu: Ascendentul in Berbec va da caracterul Berbecului de la studiul tipului zodiacal respectiv, ca material brut de interpretare. La asta se va adauga felul aspectelor pe care le primeste Casa I (Ascendentul) de la planete, planetele din Casa I sau o combinatie cu semnul care s-ar mai afla in Casa I.

Planetele in Casa I

Soarele in Casa I:

  • Pe plan psihic: favorabil – noblete, generozitate, largimea vederii, ambitie nobila, vitalitate, success general; nefavorabil –  trufie, ingamfare detestabila, incredere in sine deplasata, lipsa de marinimie, vitalitate slaba, insucces general.
  • Traditional si in destin: generozitate, drag de podoaba si de frumos, ridicare in inalte dregatorii si consideratie publica; viata lunga; este defavorabil pentru asociatii si contracte unde nativul da mai mult decat primeste.

Luna in Casa I:

  • Pe plan psihic: favorabil – tarie inconstienta puternica cu mari posibilitati intuitive; dorinta vesnica de schimbare si gust pentru romantism si calatorii lungi; atasament puternic fata de mama si pentru femeie, in general; bun renume; nefavorabil – fire capricioasa pe care nu te poti bizui, gust de vagabondaj, inclinatie catre betie si obisnuinte proaste; renume detestabil.
  • Traditional si in destin: viata agitata si complicata, capriciu, versatilitate, schimbari de pareri sau de purtare; fire utopica, docilitate conjugala.

Mercur in Casa I:

  • Pe plan psihic: favorabil – inteligenta vie, scanteietoare, dogmatica (cu cat este mai aproape de Ascendent) sau practica, orientate catre materie (daca se afla catre pragul Casei II); desteptaciunea are un character constructiv; darul vorbirii si al scrisului; nefavorabil – inteligenta indreptata spre rau; marcheaza adesea pe escroci sau, in cel mai bun caz, pe mincinosi ori pe aceia care exagereaza lucrurile si situatiile; defecte in vorbire sau regres in inteligenta; adeseori, insusirile mentale se dezvolta foarte greu in timpul copilariei.
  • Traditional si in destin: inclinatii pentru comert, studii stiintifice si politice; superioritate intelectuala a barbatului asupra femeii; activitate scripturiceasca foarte importanta, unita cu deplasari frecvente.

Venus in Casa I:

  • Pe plan psihic: favorabil – farmec fizic, dragalasenie, vocative pentru frumos sub chipul artei, muzicii; viata sentimentala ocupa primul plan al existentei, insa ea se savarseste intr-un cadru cuviincios; noroc minunat in toate imprejurarile vietii; nefavorabil – atractia pe care o inspira persoana este sim ai puternica, insa ea este infatisata cu un erotism debordant, care duce la trairi sentimentale dureroase; excesele sexuale dauneaza sanatatii si un renume uracios sta de veghe mereu.
  • Traditional si in destin: daca planeta se afla in semne de apa ( Rac, Scorpion, Pesti), persoana va fi necredincioasa si va practica adulterul; in semnul Fecioarei vom avea o senzualitate bizara; in Taur si Gemeni, rafinament in dragoste.

Marte in Casa I:

  • Pe plan fizic: favorabil – curaj, bravura, impetuozitate, elan; impulsul motric favorizeaza toate comportamentele vietii; cand este foarte puternic aspectat, puterea vitala sufera de o prea mare uzura care scurteaza durata vietii; inseamna adesea cu influenta sa pe militarii de seama, pe chirurgic sau pe cei cu ocupatii metalurgice; nefavorabil – lasitate, laudarosenie si cruzime; aflat in semnele Berbec sau Sorpion impinge pe nativ la acte sadice sau criminale; risc de viata scurta, prin imprudenta proprie.
  • Traditional si in destin: predispozitii de a suferi violente fizice sau mari pericole ce se ivesc din senin; fire despotica, ce tiranizeaza pe tovarasul de viata; divort; pierderi domestice si copii rai; oricare ar fi situatia lui Marte in Casa I a horoscopului, persoana cu aceasta pozitie planetara va avea intotdeauna o cicatrice la cap.

Jupiter in Casa I:

  • Pe plan fizic: favorabil – fire buna, nobila, echilibrata, purtata catre frumoase siinalte conceptii; spirit de justitie foarte marcant; noroc general, in orice aspect al vietii; pe planul fizic, persoana are tendinta de a se ingrasa in partea a doua a vietii; nefavorabil – calitatile bune jupiteriene se pervertesc, persoana devine o fanatica sustinatoare a ideii de justitie, pe care o intelege, insa, gresit; bunavointa sa este prefacuta si afiseaza, in general, o cucernicie pe care nu o practica niciodata; nativul se deda la excese alimentare si petreceri zgomotoase, care ii comporomit sanatatea; aici avem categoria marilor mancaciosi si bautori, predispusi la apoplexii.
  • Traditional si in destin: initiative fericite urmate de proiecte realizate; bunici din partea mamei cu dare de mana; ajutor material din partea rudelor sotiei.

Saturn in Casa I:

  • Pe plan psihic: favorabil – planeta inseamna aici pe marii ganditori, pe matematicieni, strategi si ascetic; reflectii, prudenta, melancolie, complex de inferioritate, insa strasnicie in urmarirea scopurilor; adeseori, economia merge pana la avaritie; nefavorabila – aici se inscribe cateoria marilor canalii, a celor care dau intetnionat sfaturi proaste, a sadicilor si a avarilor; nativul capata un renume sinistru si este evitat de toti din cauza firii sale detestabile; longevitatea care este promisa de un Saturn favorabil este scurtata in ipoteza nefavorabila prin boli grele, urmate de o moarte mizerabila.
  • Traditional si in destin: egoism si fanatism, in Capricorn; occultism in Fecioara; dezinteres fata de tovarasa de viata sau fata de propria sai copii; bunici saraci; piedici la sacatorie din cauza bunicilor tovarasului de viata; in semne duble va insemna divort sau rupture de contract.

Uranus in Casa I:

  • Pe plan psihic: favorabil – spirit original, apt pentru ideile de avangarda si tolerant pentru ideile aproapelui; mari predispozitii pentru investitiile noi, tehnice; organizare nervoasa puternica; nefavorabil – originalitatea face lo cunei suparatoare excentricitati; nativul doreste sa isi impuna zilnic ideile bizare si nesociale semenilor sai, de aici rezultand insucces general si risc de compromitere publica; oricare ar fi categoria nativilor, ei vor avea mereu in imbracamintea lor ceva excentric; tipul malagambist este prin excelenta uranian; ochii unui nativ cu Uranus in Casa I vor fi intotdeauna de un negru lucios, asemenator carbunelui antracit.

Neptun in Casa I:

  • Pe plan psihic: favorabil – mai ales cand se afla pe Ascendent sua este foarte puternic aspectat in Casa I, planeta da insusiri paranormale; nativulva fi in contact cu lumile invizibile, prezentandu-se sub forma unui occultist de inalta clasa, unde puterea de intuitive se imbina armonios cu aceea de transpunere; cel nascut vac rea opera de inalta spiritualitate transcendentala; nefavorabil – aici vom avea de a face cu tipul utopic care, la aspect dinamice ale oroscopului, poate sa creeze pe individul agitator si fara scrupule, care , pe baza uneor himere, vrea sa-si fericeasca semenii, dar pe care, in realitate, ii nenoroceste, manandu-i catre un fagas in afara realitatilor vietii; in alt sens, vom putea inregistra pe sarlatan sau pe incorigibilul utopist care isi provoaca siesi rau.

Pluton in Casa I:

  • Pluton in prima casa natala sugereaza o persoana intense, pasionala, cu o prezenta puternica si un trup rezistent. Insa planeta aflata in aceasta asezare nu este tocmai o situatie usoara, deoarece poate indica o copilarie dureroasa care si-a lasat adanc amprenta asupra nativului. Aflate in prima casa, planetele devin mai puternice si se manifesta in lumea fizica cu mai multa intensitate. Daca Pluton este conjunct cu Ascendentul, el devine si mai conturat ca influenta in harta astrala.
  • Pluton in prima casa il face pe nativ plutonian, adica persoana foarte influentata de aceasta planeta. Purtand numele unui zeu roman, Pluton este mereu provocator si incercat, ducand cu gandul la experiente traumatizante in viata de copil.
  • Aceasta pozitie poate oferi nativului o aura speciala, intunecata si intense, pe care cei din jur o simt imediat, dar si o personalitate magnetica si greu de ignorat, care face o prima impresie puternica. Prima casa semnifica felul in care te percep oamenii care nu te cunosc, iar Pluton aici indica puterea, intensitatea, misterul, dar si capacitatea de a fi violent.
  • In astrologie, Pluton este asociat cu puterea, motiv pentru care nativul poate fi obsedat de control si de putere. In harta natala, locul lui Pluton indica locul unde nativul isi regaseste puterea, adica in propriul subconstient.

© Armand Constantinescu, Dan Ciuperca, www.advanced-astrology.com

Author: admin