Casa a II a a Cerului

Casa II semnifica banii castigati prin activitate proprie, beneficiile, salariile, averea, intreprinderile, metalele, comertul, dobanzile, bugetul; ceafa si gatul. Este o casa succesoare, de actiune; semnul analogic este Taurul, iar stapanul analogic, Venus. Cuvinte cheie: posesiuni, valori, achizitii.

Casa II reprezinta casa castigurilor (sau pierderilor) rezultate din eforturile noastre. Ea releva simtul valorilor si arata comportamentul nostrum fata de bani si fata  este material. Ea simbolizeaza nevoile individului si mijloacele prin care el poate sa le satisfaca. Aceste nevoi inseamna bani si hrana. Ceea ce nu ne place sa mancam apartine acestei case. Ea simbolizeaza simtuirile si senzualitatea, releva cee ace aduce individul intr-o legatura amoroasa. Arata facultatile de asimilare, daruire, achizitiile (nu numai materiale), dar si talentele noastre, resursele, nevoia noastra de Securitate. Ea este in raport cu gatul, salarille, premiile, gradinile, banca, florile, cantecul, tesuturile, gura, plantele, atasamentul.

Casa a II a a Cerului este caracterizata prin semnele si planetele cuprinse in ea, felul si intensitatea activitatii de creare si castigare a banilor si bunurilor materiale, precum si consecintele acestora asupra destinului: castigul, alcatuirea averii si profesiunea, atitudinea personala fata de aceste obiecte cu consecintele respective, precum si eventualele castiguri sau pierderi, cu cauzele lor mai adanci.

Pentru toate aceste raporturi este caracteristica prima jumatate a casei, deoarece in ultima tremie a ei se vor evidentia adesea trecerile la semnificatiile casei urmatoare, cea de-a III a a Cerului, care reprezinta pe plan spihic mentalul concret, aplicat, al inteligentei care cauta sa se desavarseasca in materie. Planetele in acea casa vor arata rezultatul practice al gandirii, care se va tarmui in diverse domenii, pornind de la munca manuala bruta, la munca manuala stilizata si ajungand la idei spiritual, intotdeauna de ordin practice, material. Planeta care s-ar indrepta in ultima treile a casei a II a spre pragul casei a III a va arata ca impulsurile de castig intra intr-o legatura mai curand mentala si teoretica cu valoarea si posesiunea. Dorinta de castig va fi cumva idealizata si manata catre un domeniu al mentalului, fiind altceva decat o dorinta apriga de a avea, de a dobandi cu tot dinadinsul bunurile materiale.

Aceasta casa va fi mereu ocupata la nativii care au preocupari financiare intense si care au miscarea averii foarte puternica. Ocuparea masiva a acestui domeniu horoscopic v arapi cosiderabil din calitatea de spiritualizare, trasnformand adesea pe native in personae cu un orizont material, care adeseori exclude preocuparile nobile, spiritual. Nu este insa batuta in cuie aceasta interpretare, judecata astrologica fiind foarte fina si foarte complexa. Se poate intampla ca ocuparea casei a II a sa fie proprie unor native care nu au preocupare materiala pentru ei insisi, ci pentru speculatia intelectuala care poate duce la un concept financiar, ideologic. Daca tema va vorbi ca atare, vom gasi casa II ocupata de planete la toti aceia care se ocupa cu avutiile altora, economisti, conducatori de asociatii financiare, de societati pe actiuni.

Semnele zodiacului in casa a II a

Berbecul in casa II: fluctuatii financiare lupte, risipa; posibila avere, castigate oneros.

Taur in casa II: munca rodnica si castiguri aferente; cheltuieli pentru podoaba sau pentru placeri.

Gemeni in casa II: castiguri prin inscrisuri sau prin comert, fie ca acesta este unul redus, obisnuit, fie ca ar fi de anvergura sau bursier.

Rac in casa II: schimbari necontenite in domeniul averii; instabilitate baneasca; castiguri relizate pe baza unor tranzactii cu privire la obiecte vechi sau antichitati.

Leu in casa II: generozitate, avere, risipa; avere castigate prin speculatii, prin dibacia copiilor sau pe calea sentimentala.

Fecioara in casa II: avere castigate prin munca grea, prin comert modest sau cresterea animalelor mici; eventual, prin exercitarea artei medicale sau farmaceutice.

Balanta in casa II: avere prin casatorie sau prin asociatii, eventual contracte; cheltuieli cu podoabele; incurcaturi banesti si, eventual, imprumuturi.

Scorpion in casa II: bani prin mostenire, adeseori pe cale extra legala; neplaceri in finante si dusmanii ivite in interesele propria; situatia materiala este supusa transformarilor de tot felul.

Sagetator in casa II: castiguri din strainatate sau in legatura cu calatoriile.

Capricorn in casa II: dificultati banesti unite adeseori cu pierderi; spirit de economie si cumpatare, care favorizeaza strangerea de avere; realizari banesti in functie de alte elemente in cauza(planete, pozitia lor cereasca si aspectele pe care le primesc, eventual stapanul casei II judecat pe aceeasi linie).

Varsatorul in casa II: castiguri tarzii si greutati in a le obtine; ajutorul prietenilor in materie de finante este decisive si binefacator (in caz favorabil; daca nu, invers).

Pestii in casa II: dificultati banesti; instabilitati financiare de pe urma intrigilor sau a unor cheltuieli massive facute cu bolile ssau cu o internare in spital sau in puscarie.

Planetele in casa a II a

Soarele in casa II:

  • Pe plan afectiv: favorabil: mentalitatea si spiritul se exercita predominant in activitatea de creatie si castig sau in raporturile intelectuale ale acestora; impulsul material este deosebit de puternic cand Soarele se gaseste in semne de foc, de pamant si de apa; in semnele de aer Soarele conditioneaza mai mult baza intelectuala sau artistica pentru activitatea materiala; in general se vadeste o mare putere de creare si o inclinare catre intreprinderi importante, economice si financiare; evident se arata si talentul economic corespunzator. Nefavorabil: aici vom gasi o supratensiune a scopurilor, ducand la pagube prin actiuni eronate, vederi gresite, interpretari prost injghebate, excese sau risipa; daca Soarele este in semn negative si rau aspectat cu Neptun, Saturn, Luna si Jupiter, consecintele vor fi provocate de atitudinea nativului, care va fi pasiva in momentele de actiune. In cazul semnelor positive si a aspectelor rele ale Soarelui cu Uranus si Marte, actiunea gresita va produce raul. Expansiunea solara poate sa fie tinuta in frau fie de pozitia Soarelui intr-un semn negativ, care conduce la o sfiala in initiativele luate si la zgarcenie, fie de o puternica influenta saturniana care va tempera sau va reduce impulsul solar.
  • Traditional si in destin: castig si bunastare, daca Soarele este in semn de foc, dar in acelasi timp cheltuieli pentru satisfacerea instinctelor; pericol de moarte premature pentru sot sau asociat; mila fata de nevoiasi.

Luna in casa a II a

  • Pe plan psihic: favorabil: in raporturile cu banii si valorile se constata o atitudine sovaielnica, depinzand de dispozitia sufleteasca sau de afectiune; adeseori institnctul de creare si de castig se indreapta spre filantropie sau catre idei de economie obsteasca; se inregistreaza succese materiale care sunt suspuse unui ritm ce depinde si de toanele avute in campul muncii; dupa o perioada de supra-activitate urmeaza una de pasivitate. Nefavorabil: viata financiara sufera din cauza inhibitiilor, incordarilor  si dizarmoniilor pe care le da o Luna prost aspectata; inspiratiille financiare sunt gresite, conflictele personale sunt dese si purtatoare de pagube; aspectele negative cu Saturn au un effect distructiv si pagubitor in ceea ce priveste bunastarea materiala.
  • Traditional si in destin: vesnice schimbari in situatia materiala, complicatii si plictiseli; in Rac si in Taur avem castiguri mari si neasteptate; in alte semne, deceptii banesti; avere de pe urma comertului cu lichide, al transportului de marfuri pe calea apei.

Mercur in casa a II a

  • Pe plan psihic: favorabil: intelectul este indreptat spre castig sau posesie materiala; activitatea se sprijina exclusiv pe intelect; raporturile pecuniare cu literatura sau cu stiinta reies din aspectele lui Mercur cu Venus, Marte, Saturn sau Venus si atunci cand Mercur sta in semn stiintific (Gemeni, Fecioara, Capricorn); raporturile cu industria si tehnica reies din aspectele lui Mercur cu Marte si Uranus, iar cele cu comertul, din pozitia lui Mercur aflat in semne materiale (Taur, Fecioara, Capricorn) si cu aspectele care angajeaza pe Jupiter cu Luna; success economic. Nefavorabil: la aspectele critice cu Marte, Saturn si Neptun ne aflam adesea in cazul dobandirii averii prin mijloace imorale; in alte cazuri vom inregistra conceptii gresite, care duc la pierderi de avutii.
  • Traditional si in destin: ocupatii financiare in legatura cu vanzari sau cumparari; afaceri succesorale complicate si eventual ocupatii cu lichidarea succesiunilor.

Venus in casa a II a

  • Pe plan psihic: favorabil: atitudine fectiva in chestiuni economice, o marinimie, dar o cheltuiala masiva in interesul placerilor; adeseori se valorifica aptitudini artistice sau artistico-industriale in viata economica atunci can dele nu sunt insusi obiectul castigului; de altfel, de multe ori castigul este in functie de obiecte de lux si d placere; vom inregistra posibilitati de castig material si o bunastare economica. Nefavorabil: nativul va fi risipitor din cauza dragostei de lux si de placer; barbatii vor face cheltuieli din cauza raporturilor erotice, iar femeile, prin pretentiile lor exagerate si pentru podoabe.
  • Traditional si in destin: bunastare materiala prin faptul dragostei; castiguri in industriile guvernate de Venus: moda, arte si placer; meosteniri de la consort; la femei, adeseori o voce placuta de contra-alto; mila si filantropie; crestere continua a veniturilor.

Marte in casa a II a

  • Pe plan psihic: favorabil: in aceasta pozitie planetara indica un mare aport de energie spontana in slujba castigului, dar si o intrbuintare generoasa a mijloacelor calauzite de impulsuri nobile spontane; atitudinea financiara dinamica duce la mari castiguri si succese in luptele economice si in concurenta economica; intotdeauna insa numerarul disponibil va fi foarte redus, pentru ca banii vor fi investiti continuu in afaceri noi. Nefavorabil: se vor vadi pierderi prin imprudentele banesti comise,prin conflicte sim ai ales o risipa nebuna; castigurile de bani sunt urmate de pierderi massive, astfel incat nativul se gaseste mereu in jena financiara.
  • Traditional si in destin: risipa sigura in semnele de foc (Berbec, Leu, Sagetator); pierdere de avere pentru consort, lipsa de scrupule in materie de castig si furt comis sau suferit; pierderi la joc; nativul risca sa sufere de foame la un moment dat al vietii; pomeni facute fara socoteala, care alterneaza cu o indiferenta totala fata de cei loviti de soarta.

Jupiter in casa a II a

  • Pe plan psihic: favorabil: se vor vadi deobicei talente efective de castig, strans legate de spiritul constructive si de fantezia expensiv-economica; aceasta organizare psihica duce la succesul financiar obtinut prin capitalizarea reusita si valorificarea rationala a castigului realizat. Nefavorabil: indica adeseri o exagerare a instinctului de dominare economica, dublat de extravaganta si conflict cu autoritatile, de unde vor reiesi dificultati frecvente, dar de scurta durata; natura planetei este foarte benefica, astfel ca numai aspectele absolut nefaste pe care le-ar primi Jupiter tind sa anuleze promisiunile de bogatie.
  • Traditional si in destin: marirea neincetata a averii; filantropie; risipa in semnul Racului, lux si fast in semnele de foc.

Saturn in casa a II a

  • Pe plan psihic: favorabila: intotdeauna ne vom afla in fata unui puternic instinct de castig si cu acumulare, unit cu un mare spirit de acumulare si precautie in chestiunile financiare; aspectele bune duc la succese lente obtinute prin munca grea si pereverenta, favorizand acumularea de capital sau posesiuni imobiliare. Nefavorabil: dorinta de castig e tot atat de puternica precum in cazul aspcetelor bune, insa aici vom gasi mai intotdeauna oameni meschini si avari si indatorati pana in gat; viata se sfarseste, adeseori, intr-o neagra mizerie.
  • Traditional si in destin: daca Saturn se afla in semnele sale (Capricorn, Varsator) se vor inregistra economii fructuoase; intotdeauna intarzieri si obstacole in dobandirea in dobandirea bunurilor; niciodata mostenire din partea consortului; cheltuieli fortate si de dezagreabile; scaderea veniturilor catre batranete si chiar mizerie neagra (cand planeta e rau aspectata).

Uranus in casa a II a

  • Pe plan psihic: favorabil: la un nativ astfel insemnat vom gasi o atitudine intuitive spontana in chestiunile economice; vom inregistra o mare intuitie in cazul unor aspecte ale lui Uranus cu Soarele si Jupiter, un spirit reusit de reforma in aspectele cu Jupiter si Neptun sau unul puternic si inventiv in materie tehnica, in cazul aspectelor cu Marte si Mercur; se vor ivi in destin serii de succese neasteptate si favorabile, insa impletite cu un ritm prea brutal si cu stari de neliniste sufleteasca. Nefavorabil: imprudenta, nehotarare, nestatornicie, calculul gresit duc la pagube si la crize economice explozive.

Neptun in casa a II a

  • Pe plan psihic: favorabil: natura imateriala, fantastica, intrucatva haotica, a planetei duce in general la stari financiare neclare; in cazul favorabil vom inregistra genul tranzactiei comerciale vaste, dar nebuloase. Nefavorabil: se vor vadi stari banesti bazate pe actiuni necinstite si de natura tenebroasa. Si intr-o ipoteza, si in alta, adica si favorabil, si nefavorabil, domeniul financiar va fi supus incurcaturilor de tot felul.

Pluton in casa a II a

  • Prezenta acestei planete, cand e bine aspectata in casa a II a a Cerului, va da o putinta maxima de readucere financiara, dupa o prabusire zgomotoasa. Nativul intuieste in mod natural cum sa gestioneze banii, probabil acesta fiind motivul pentru care multi oameni bogati il au in casa a II a pe Pluton in harta natala. Cand nativul doreste ceva anume, este obsedat si nu se lasa pana nu il obtine.
  • Pluton in casa II poate indica averea, succes financiar de necontestat, daca mai sunt si alte aspecte in acest sens.
  • In harta natala pozitia lui Pluton indica domeniul in care nativul isi cauta puterea, dar si unde sufera o transformare adanca. In aceasta arie a vietii el va experimenta adesea trauma si evenimente dureroase care vor cauza chiar schimbari in sine.
  • Pluton poate fi extrem de generos oferindu-ti putere de regenerare, profunzime si charisma, dar poate fi periculos si distructiv.
  • Pluton este planeta controlului care, in casa II, provoaca nativului o dorinta de a controla aspectul pecuniar al vietii, ba chiar de a controla si oamenii din jur prin puterea banului.

© Armand Constantinescu, Dan Ciuperca, www.advanced-astrology.com

Author: admin