Casa a III a a Cerului

Casa III este casa cadenta si de relatie, ce are ca semn analogic Gemenii si guvernator analogic Mercur. Cuvinte cheie: mediul inconjurator (anturaj), comunicare, cunoastere.

Casa III reprezinta anturajul: frati, surori, veri, verisoare, vecini. Indica micile calatorii (tara natala) si deplasarile, semnificand vehiculele pe doua roti. Ea reprezinta comunicarea (orala sau scrisa) sub numeroasele sale forme. Ea releva facultatile mentale, relatiile cu cei apropiati, intalnirile si legaturile adultere. Ea arata intelectul concret si practice, indica studiile primare si secundare subliind ceea ce intereseaza in mod particular. Casa a III poate semnifica si studii, nativul fiind autodidact. Ea releva ce gandim, parerea noastra. Reprezinta casa libertatii de expresie, miscarea, piata, respiratia, plamanii, conferintele, dualitatea, reproductia.

Casa a III a a Cerului caracterizeaza, impreuna cu semnele sale zodiacale si cu planetele care o ocupa, relatiile intime, de toate zilele, dintre nativ si rude sau alte persoane apropiate sufleteste de acesta, in masura in care aceste relatii influenteaza pe posesorul horosopului. Ele ne arata tipul psihofizic al persoanelor vizate. Pe baza unei alte idei, aceasta casa caracterizeaza tipul ratiunii joase, a mentalului concret, respectiv intelegerea scopurilor mici si a raporturilor cotidiene, egoiste, ivite in viata comuna. Intr-un cuvant, casa caracterizeaza inteligenta practica, aplicata. La conjugarea armonica cu ocuparea planetara a casei IX sau cu alti factori puternici de intelectualitate din horoscop, popularea casei III poate sa nu infatiseze si preocupari mai inalte, ca cercetarile stiintifice, laboratoarele, poezia sau literatura. O ocupare prea puternica a acestui sector al Cerului arata preocupari multiple, insa o dezvoltare penibila a acestora, care nu este nici staruitoare intr-o anumita directie, si nici implinita. Vom avea de a face cu un nativ multilateral inzestrat, insa care isi va desavarsi greu, sub raport mental, aspectul practic. De mentionat ca in aspectele critice ale lui Mercur cu planetele din casa IX se poate vadi un dezechilibru nervos care sa duca la adevarate psihoze.

Semnele zodiacului in casa III

Berbec in casa III: certuri dese cu cei de aproape; deplasari periculoase; corespondenta plictisitoare.

Taur in casa III: activitate scrisa, sustinuta, in materie sentimentala; intelegere cu cei din jur.

Gemeni in casa III: relatii noi des incheiate; mici calatorii foarte dese; inscrisuri numeroase.

Rac in casa III: calatorii dese pentru chestiuni familiale; relatii numeroase inca nestabile.

Leu in casa III: legaturi stralucite si folositoare; consideratie fata de cei de aproape; activitate sentimental; corespondenta in legatura cu chestiuni de arta.

Fecioara in casa III: activitate practica de fiecare zi; adeseori inteligenta se indreapta catre chestiuni practice.

Balanta in casa III: inscrisuri relative la chestiuni dominate de Venus; deosebirile de pareri dau loc adesea la mici dispute.

Scorpion in casa III: activitate contradictorie in domeniile zilnice, din pricina aproapelui; deplasari dese in legatura cu morti in familie; frecvent, deces al sustinatorilor; opinii stranii.

Sagetator in casa III: relatii utile incheiate la drum scurt; persoanele de nationalitate straina sunt foarte folositoare nativului.

Capricorn in casa III: inscrisuri dezagreabile; plictiseli cu fratii si surorile; discutii interesante cu carturarii.

Varsatorul in casa III: relatii utile cu oameni in varsta; prietenii folositoare; demersurile facute in vederea primirii sprijinului au intotdeauna norocul sa se implineasca.

Pesti: frictiuni cu anturajul; scrisori anonime cu rezultat funest; activitate zionica e indreptata spre filantropie.

Planetele in casa III

Soarele in casa III:

  • Pe plan psihic: favorabil: legaturile si relatiile de rudenie influenteaza intregul destin; in functie de restul structurii armonice a horoscopului se vor vadi inclinatii spre domenii de organizare tehnica sau industriala, stiintifica, literara sau comerciala; indeosebi se va inregistra o activitate scriitoriceasca foarte puternica; sextilele si trigoanele vor vadi o desfasurare neta a activitatii in domeniile mentionate mai sus. Nefavorabil: mentalul rau organizat de situatia cereasca si terestra a planetelor, iritat de cuadraturi sau opozitii, nu permite dezvoltarea armonica respective; conceptiile gresite duc la esecuri, erori si conflicte cu cei din jur; aspectele rele cu Marte, Saturn si Uranus dau o tendinta de accidente de circulatie, care sunt datoare unor inhibitii sau refulari.
  • Traditional si in destin: success in relatii zilnice, unite cu o consideratie publica; relatii stralucite; mare success in demersurile scrise si ascendant puternic asupra familiei si camarazilor.

Luna in casa III:

  • Pe plan psihic: favorabil: nu harazeste un destin prea favorabil cand ocupa aceasta casa; vom inregistra o influenta puternica a relatiilor de rudenie, in special a celor feminine, asupra dezvoltarii insului si o inclinare vadita spre mici schimbari in ritmul zilei, respectiv spre deplasari frecvente; vom vedea, in general, o influenta relative armonica in alcatuirea sufleteasca. Nefavorabil: se arata o lipsa de independenta, o atitudine sovaielnica, o judecata schimbatoare sio puternica influentabilitate, care vor avea drept consecinta numai si numai incurcaturi in sfera personala de existenta; adeseori se vor constata la aspectele rele ale Lunii cu Mercur, Uranus si Saturn, afectiuni psihice si nervoase.
  • Traditional si in destin: schimbari necontenite in domeniul opiniilor; relatii misterioase sau secrete; pareri legate de evenimente trecute si cercetarea lor; schimbari in destin, datorate inscrisurilor.

Mercur in casa III:

  • Pe plan psihic: favorabil: se vor vadi multe cunostinte, experiente, intelepciune, sesizare rapida sib una, iar adeseori un talent stiintifico-literar; ocazional vom inregistra o judecata oarecum neclara in privinta stabilirii raporturilor generale, fiindca cunoasterea in sine este lipsita de orizont; se poate conta, cu aceasta pozitie a lui Mercur in casa III, pe success in activitatea intelectuala si practica. Nevaforabil: nativul va fi incapatanat, unilateral, imbratisand teoria in dauna practicii, fiind lipsit, de cele mai multe ori, de simtul realitatii sau al dragostei de adevar; de aici rezulta esecuri in sfera activitatii practice si contractuale, cu intreg cortegiul lor de conflicte si discutii; la aspect critice cu Marte, Saturn si Luna se vor ivi tulburari mentale.
  • Traditional si in destin: deplasarile zilnice fundamenteaza intregul destin; tranzactii numeroase si corespondente aferente; viata active favorizeaza darul vorbirii si o activitate memorialistica importanta; omul e prea slobod la gura, cee ace ii face de multe ori rau; in semnul Scoprionului si al Pestilor este adeseori mincinos; consort sau asociat inteligent si active, care va calatori mult si cu folos.

Venus in casa III:

  • Pe plan psihic: favorabil: sfera relatiilor zilnice si a ratiunii joase, impregnate cu motive affective si este evaluate din punct de vedere estetic; inregistreaza aptitudini artistice, in special literare; vom inregistra succese in sectorul relatiilor cu cei de aproape si, mai ales, cu femeile. Nefavorabil: caracterul dizarmonic nu prejudiciaza insusirile aratate mai sus, insa le haotizeaza, le dizarmonizeaza si, adeseori, le demonizeaza, ducand la esecuri, incordari si conflicte (in aspectele rele cu Marte si Uranus) sau la depresii si relatii apasatoare in familie (cu Saturn).
  • Traditional si in destin: amabilitate, senzualitate, rafinament; dar musical, corespondenta si relatii cu artistii; consort mistic, caritabil si darnic; nativul va suferi influenta femeilor; mici calatorii de placere, pline de frumos si inedit.

Marte in casa III:

  • Pe plan psihic: favorabil: la aceasta planeta se va constata un mare aport de vointa in gandirea si actiunile vietii zilnice; aici vom gasi adeseori pe cei ce lucreaza cu indemanare intr-un domeniu superior sau inferior de activitate, de la tehnicianul stralucit pana la lucratorul dibaci. Nefavorabil: la aspect dizarmonice, mai ales cu Ascendentul sau cu planetele din casele I sau XII, se vor vadi: iritabilitate, duritate, incapatanare, spirit de opozitie, o dispozitie care poate favoriza chiar inclinatii auto-distructive; toate acestea vor duce la conflicte si lupte in viata de fiecare zi cu familia proprie si cu colaboratorii; risc mare de accidente.
  • Traditional si in destin: mari disensiuni cu anturajul; cuvinte imprudente, a caror rostire poate devein funesta; calatorii periculoase pentru consort sau asociat (casa III este casa IX socotita de la casa a VII a Cerului, care reprezinta pe sot sau pe asociat); betesuguri la brate, la maini sau boli de plamani.

Jupiter in casa III:

  • Pe plan psihic: favorabil: relatiile zilnice stau sub influenta puternica si predominant faborabila a acestei planete; vom avea relatii minunate de rudenie si probabil, success scriitoricesc. Nefavorabil: numai cand apsectele jupiteriene apar intr-o masura excesiv de rea, se vor infatisa tulburari generale in domeniul casei.
  • Traditional si in destin: intelegere buna cu cei din jur; inscrisuri favorizante in materie fnanciara; calatorie importanta a consortului (in semnele mobile).

Saturn in casa III;

  • Pe plan psihic: favorabil: relatiile personale sunt reduse si gandirea obisnuita este patrunsa de dispozitii serioasa, grave; constelatia va arata adancim, seriozitate, constiinciozitate si o gandire practica. Nefavorabila: melancolie, depresie, raporturi apasatoare cu cei din jur, inclusive rudele; de cele mai multe ri se vor indica si erori in tratarea chestiunilor zilnice si, drept urmare, esecuri in relatiile orale si scrise, in invoieli si intelegeri de tot felul.
  • Traditional si in destin: contrarieri si tot felul de plictiseli in micile calatorii; necazuri si calomnii din partea fratilor, a surorilor sau a colegilor; buclucuri in demersurile facute, in parerile si corespondenta avuta. Calatorii funeste, constranse sau inutile ale consortului sau asociatului; fracturii la maini sau la umeri; cand Saturn este prea aspectat, nativul va fi superstitios sau nelegiuit.

Uranus in casa III:

  • Pe plan psihic: favorabil: in tratarea chestiunilor zilnice se evidentiaza dragostea de schimbare, de sesizare nemijlocita, de tendinta intuitive si spontane; adeseori, o originalitate in inventarea unor noi mijloace tehnice sau descoperirea unor idei de inalta spiritual; se vor vadi astfel posibilitati bogate de traire in sferele mentionate mai sus. Nefavorabile: se vor evidentia idei importante, nepotrivite sau lipsite de orice importanta, neliniste, nestatornicie, o nervozitate excesiva si incapatanare; inclinatis spre accidente nu va lipsi; nativul va suferi esecuri in domeniul scrisului, al vorbei si conflicte dese in relatiile cu rudele de aproape sau cu lumea inconjuratoare.

Neptun in casa III:

  • Pe plan psihic: favorabil: pozitia planetei stem ai puternica in astrele rele decat in cele bune; situatia favorabila va evidentia o atitudine visatoare in chestiunile practice si relatii apropiate cu oameni “aparte”, cei insemnati de Neptun (ideologi, iluminati, astrologi, etc). Nefavorabil: se vor inregistra in viata nativului momente de incurcaturi haotice si complicatii nemaipomenite, pornite din starea de autoiluzie in care se complace persoana.

Pluton in casa III:

  • Casa fratilor, a copilariei mici si a educatiei primare, cu Pluton in ea, sugereaza un ganditor profund, cu o minte puternica, dar adeseori prea directa sau prea grosolana. Aceasta asezare indica faptul ca, in copilarie, nativul nu se conecta foarte usor cu personae straine, lucru ce ramane prezent si in viata adulta.
  • Semnifica o nevoie reala de a-si descoperi propriul adevar, dorinta de a schimba mereu cate ceva, desi acest lucru nu este intotdeauna usor. Nativii au adeseori idei complet diferite la maturitate, fata de cele din tinerete.
  • Pluton are o energie intense si bruta in astrologie, iar in casa III se manifesta mai ales in comunicare si relatiile cu oameni din imediata proximitate. Unii nativi pot avea trauma reale din copilarie, iar povestile lor plutoniene sunt incredibil de dureroase, fiind vorba de abuz, violenta, tradare, daca exista indicatori in aces sens in harta natala.
  • Secretele de familie sunt un lucru comun printre persoanele care au planeta aceasta in casa III. Pluton poate semnifica aici agresiunea la scoala sau in grupul de prieteni, lucruri care pot lasa urme adanci in sufletul nativului. In unele cazuri, acesta se simte ca si cand nimeni nu il aude, neinteles si singur. Este greu pentru nativ sa se integreze in comunitate, iar interesele pe care le are, diferite de cele ale persoanelor din jur, fac acest lucru si mai dificil. Cu aspect rele, Pluton in casa III indica faptul ca nativul nu se intelege prea bine cu rudele sau cu vecinii, insa aspectele bune pot prilejui prietenii si relatii puternice, poate chiar in copilarie.

© Armand Constantinescu, Dan Ciuperca, www.advanced-astrology.com

Author: admin