Casa a IV a a Cerului

Casa IV este in Fundul Cerului (FC), casa unghiulara, casa a finalitatilor, semn analogic Rac, guvernator analogic Luna. Cuvinte cheie: familie, securitate, viata privata.

Este casa originii, bazelor, ereditatii si a familiei. Reprezinta casa mamei (a parintilor), a caminului si a domiciliului. Aceasta casa reprezinta intimitatea noastra, viata noastra private, trecutul nostrum, amintirile, nostalgia. Este casa maternitatii, a gestatiei. Ea da indicatii asupra sfarsitului de viata si asupra ultimei incercari. Ea subliniaza sentimental nostrum de Securitate interioara.

Reprezinta un loc de traditie (ceva ce se conserva din cele mai vechi timpuri). Este casa nutritiei, a stomacului, a digestiei si a bucatariei. Ea reprezinta proprietati, imobile, casa familiala, pamantul. Indica, de asemenea, ceea ce este secret si ceea ce este inconstient.

Reprezinta casa oceanului, a tuturor lichidelor, a pesterii, a pivnitei, subteranul, metroul, etc.

Casa a IV a reprezinta finele vietii, mormintele, cimitirele, caderile din situatii, mostenirile, fundatiile, imobilele, tatal; plamanii, stomacul. Ea se refera la origine, familie si influentele acestora: patrimonial familial, camin, casnicie, domeniile imobiliare, familia proprie intemeiata, iar, in sens indepartat, patria. Aceste elemente de destin pot si vor influenta cu siguranta finele vietii, astfel incat domeniul acesta lamureste si modul in care se va sfarsi existenta pamanteana.

In privinta psihicului reies din casa IV insusirile care s-au dezvoltat constient sau inconstient, in functie de zestrea ereditara si de legaturile familiale, in principal cu tatal. De altfel, in combinatie cu Soarele si Saturn, aceasta casa caracterizeaza in mod sigur raportul cu ascendenta paterna si influenta sa, directa ori indirecta, asupra formarii personalitatii nativului. In formatii mai putin complicate, constelatiile casei IV indica relatiile nativului cu tatal si destinul acestuia, in masura in care influenteaza pe posesorul horoscopului.

Aspectele dizarmonica ale planetelor din casa IV cu planetele din casa X avertizeaza ca are de a face prea adesea cu o ereditate tulburata (copii rezultati din relatii incestuoase). Este observatia autorului Armand Constantinescu pe baza multor experiente, insa el sfatuieste la prudenta, caci diagnosticarea trebuie sa se faca urmarind si alte constelatii ale horoscopului (raportul dintre luminarii sau dintre luminarii si Marte, crize in viata familiala a parintilor nativului, cu consecintele lor aferente).

Semnele zdoiacului in casa IV:

Berbec in casa IV: sfarst de viata agitat; priedere de pozitie; neintelegeri in camin; incendiu posibil.

Taur in casa IV: sfarsitul vietii se savarseste in liniste; viata familiala prospera; nativul moare inconjurat de afectiune.

Gemeni in casa IV: doua camine; sfarsit de viata intelectualizat; activitate scripturistica in legatura cu caminul.

Rac in casa IV: taina familiala; fine de viata in timpul unei calatorii; mutari dese; ajutor parintesc; indestulare la sfarsitul vietii; camin luxos.

Leu in casa IV: familie stralucitoare, dragoste si consideratie pentru familie si camin; fine de viata glorios.

Fecioara in casa IV: schimbari de resedinta; camin dublu; viata se intelectualizeaza odata cu inaintarea in varsta.

Balanta in casa IV: camin fericit si innobilat de arta; intelegere cu parintii; contracte favorabile de natura imobiliare.

Scorpion in casa IV: neintelegeri familiale; sfarsitul vietii este plin de freamat; camin incercat si mereu transformat.

Sagetatorul in casa IV: o mica mostenire indulceste zilele batranetii; camin dublu si schimbari de resedinta.

Capricornul in casa IV: secrete tenebroase in familie si plictiseli numeroase in camin; sfarsitul vietii in singuratate; bunuri imobiliare.

Varsatorul in casa IV: ajutor de la prieteni, dar necazuri familiale; fine de viata linistit, dar singuratic.

Pesti in casa IV: piedici in realizarea proiectelor care privesc caminul; neplaceri familiale si plictiseli vesnice cu mutarile.

Planetele in casa IV:

Soarele in casa IV:

  • Pe plan psihic: favorabil: constient sau inconstient, idealul eului si  mentalitatea se formeaza in functie de familie, de patrie, de glorie, avand cateodata fata de acestea o aitudine de protest temperat sau violent in cazul aspectlor dizarmonice. Straduinta insului merge spre o  desfasurare sufleteasca si o structurare materiala in aceste sectoare vitale. Nota caracteristica a personalitatii se dezvolta spre sfarsitul vietii. Introversiunea sufleteasca duce la insusiri psihice vizionare. Vom avea raporturi fericite cu casa parinteasca, cu tatal si patria, precum si capacitatea de a alcatui un camin armonios si a dobandi proprietati imobiliare care vor fi mentinute si inmultite. Nefavorabil: se vor inregistra crize dureroase in camin, despartiri ale parintilor sau ale nativului in casnicia sa. Discordii cu parintele, nenoroc in administrarea proprietatilor imobiliare si apoi griji si boli spre sfarsitul vietii.
  • Traditional si in destin: constelatia da simtul gasirii lucrurilor ascunse, intelegandu-se prin aceasta comorile sau antichitatile de tot felul; familie de soi; camin confortabil si elegant; realizari arhitecturale in cee ace priveste resedinta proprie; fine de viata onorabil si renume dupa moarte; daca Soarele va fi maleficiat, se vor inregistra schimbari catastrofale in situatie si ruina in zilele tarzii ale vietii.

Luna in casa IV:

  • Pe plan psihic: favorabil: din personalitatea paterna radiaza influente oarecum feminine-materne; adesea tatal este inlocuit prin mama, avand o reala atentie asupra nativului, cu atat mai mult cu cat in horoscop vor fi aspecte rele intre Soare si Saturn; la conjunctiva Lunii cu pragul casei IV si intr-un semn cardinal, se vor ivi schimbari dese in domeniul casnic; o Luna bine aspectata in casa IV va arata o atitudine accentuate a valorilor personale in cercul strans familial; noroc in administrarea bunurilor imobiliare. Nefavorabil: trairea familiala devine dureroasa catre batranete si este umbrita de neintelegeri casnice.
  • Traditional si in destin: instabilitate de domiciliu, complicatii familiale; mutari frecvente; fine de viata agitat, insa oarecum fericit, daca Luna se afla in Rac, Taur si Fecioara; calatorii dese care se intetesc spre finele vietii; mosteniri sau daruride la femei; necazuri de pe urma cumnatilor.

Mercur in casa IV:

  • Pe plan psihic: favorabil: aceasta pozitie planetara indica o mare inclinatie spre schimbarile de domiciliu si o puternica dorinta de cunoastere si cultivare, unita cu interese multilaterale si cu studii care se vor dezvolta mai ales catre finele vietii. Nefavorabil: batranetea aduce un sistem unitaleral si searbad de gandire; tarziul vietii, griji marunte si plictiseli cu copiii sau cu fratii.
  • Traditional si in destin: pricepere in gasirea unui comorilor, insusiri de intermediar in tranzactii imobiliare; batranete sprintena si activa, daca Mercur se afla in Gemeni sau Fecioara.

Marte in casa IV:

  • Pe plan psihic: favorabil: casa parinteasca si cerul familial par prea restranse pentru nevoia de libertate si miscare pe care o da navalnicul Marte; vom avea aici o tiranie domestica (active in semnele pozitive sau negative in semnele negative); nativul va fi ori tiranizat de familia (in special pe proprii sai parinti); in utlima categorie se vor soci desigur copiii rasfatati. Nefavorabil: crize familiale dramatice, conflicte si certuri cu parintii (mai ales cu tatal), avand drept urmare ruperea relatiilor familiale; certuri si batai in caminul propriu; posesorul horoscopului intampina piedici si pierderi in administrarea bunurilor sale; mare predispozitie la accidente.
  • Traditional si in destin: pierdere de avere; mutare neasteptata cu scandal; in semnele de foc indica adeseori incendiile; frati si surori risipitori; certuri dramatice cu socrii; pierdere de situatie.

Jupiter in casa IV:

  • Pe plan psihic: favorabil: marele benefic aduce in aceasta casa cele mai fericite conditii de viata, in familie si in casa parinteasca; destinul bun este prilejuit mai ales de tata, atat din punct de vedere al moralitatii, cat si al bunastarii materiale a acestuia. Nefavorabil: aspectele prea cristice ale lui Jupiter pot prilejui distrugerea unor posibilitati de viata familial abuna.
  • Traditional si in destin: sporirea bunurilor in a doua parte a vietii; sustineri din partea familiei; pozitie frumoasa din punct de vedere social si material a consortului sau a asociatului; cadou neasteptat sau posibila gasire a unei comori; viata lunga.

Saturn in casa IV:

  • Pe plan psihic: favorabil: apar la aceasta constelatie efecte inhibitoare, datorate legaturilor cu tatal sau sau cu familia, care se vor exterioriza prin sentimental de povara familiala; in camin se evidentiaza o depresie continua provocata de legaturile de rudenie; in alta ordine de idei, vom avea o dragoste de castigat si acumulare a averii imobiliare. Nefavorabil: greutatile indicate mai sus cresc intr-un mod simtitor, dand adeseori nastere la stari de boala sau de saracie in familie; pozitia este nefasta pentru finele vietii, care se stinge in izolare, in boli cornice si adeseori in mizerie.
  • Traditional si in destin: mari cumpene in conservarea bunurilor; camin trist sau sarac; daca Saturn este in semn mobil, pericol de expulzare sau exil; ostilitate din partea rudelor; procese pagubitoare in cee ace priveste mostenirile; pierderea situatiei pentru consort sau pentru asociat; vederea scade odata cu varsta.

Uranus in casa IV:

  • Pe plan psihic: favorabil:caminul este un cerc prea inchis pentru expasniunea exploziva a lui Uranus, de aici rezultand nelinisti si iritatii in raporturile nativului cu parintele sau. Nefavorabil: aspectele critice dau loc la crize grele in domeniile indicate. Atat favorabil, cat si nefavorabil, pozitia lui Uranus in casa IV va indica o mare transformare sufleteasca si materiala catre batranete.
  • Traditional si in destin: moarte subita si nenorocita.

Neptun in casa IV:

  • Pe plan psihic: favorabil: semnificatia planetei este putin lamurita; se constata adesea capacitate mediumice mostenite; viata in camin este intotdeauna neclara. Nefavorabil: se ivesc intotdeauna nevroze conditionate ereditar sau favorizate de relatiile familiale haotice; finele vietii se preteaza la o disparitie misterioasa, care da de vorbit lumii.

Pluto in casa IV:

  • Primul loc unde se manifesta energia intensa a planetei este viata personala. Aspectele lui Pluto sunt foarte importante, caci asezarea lui in casa IV, care ar trebui sa fie casa sigurantei si suportului pentru un copil, nu este deloc un lucru benefic. Adeseori aceasta planeta aduce lupte in familie, iar parintele reprezentat de casa IV este dictatorial, manipulativ. Si are de cele mai multe ori dorinta de a controla totul in jur. In aspect dizarmonic, Pluto sugereaza violenta domestica sau abuz, putandu-se manifesta in feluri foarte brutale si indicand probleme grave ale unuia dintre parinti. Sunt diferite opinii cu privire la care dintre parinti este indicat de casa IV, insa majoritatea astrologilor considera imaginea ca apartinand mamei.

Pluto in casa IV indica o mama dominatoare, dar nu doar prin violenta, ci uneori prin manipulare subtila. In cazurile extreme, mama poate suferi de narcissism. Deseori, nevoia parintelui de a controla nu se infraneaza nici dup ace copilul creste si paraseste casa parinteasca.

Aceasta asezare a planetei poate indica si o depresie a parintelui cand nativul era inca mic, lucru perceput la nivel subtil de catre acesta, simtind renegarea familiei. Nativii cu Pluton in casa IV simt adesea lipsa suportului emotional in cadrul familiei, lucru care ii provoaca sa isi gaseasca suport in propria persoana foarte devreme in viata.

Pluton in casa IV are de a face si cu bagajul emotional, caci nativii au foarte des ceva ingropat in memoria lor. De cele mai multe ori ei nu realizeaza acest lucru la nivel constient, dar simt o imposibilitate de a se simti impliniti emotional, mai ales in viata lor de familie. Este imperativ sa scoata la iveala tot ce au ascuns pentru a putea trai o viata de familie fericita.

Pana cand relatia dureroasa cu familia ta nu este rezolvata, nu esti in intregime liber. Pluton in casa a patra poate da un nativ adult dominant si cu tendinte de control.Fireste, aspectele mai usoare pot semnifica si o expresie la fel de usoara in viata nativului. Unele personoane aleg sa isi infrunte problemele si devin mult mai intelepte, protejandu-I astfel pe ceilalti din a trece prin aceleasi experiente pe care ei le-au avut de strabatut.

Aspectele grele ale planetei pot indica un abuzator. Persoanele cu acest aspect dificil pot fi abuzatori chiar si fata de ele insele, daca nu au grija si nu incep sa lucreze pentru a corecta aceste trasaturi.  Planeta Pluton ascunsa in casa a patra poate face ca nativul sa isi ascunda aceasta latura fata de lume si doar membrii familiei si prietenii apropiati sa poata cunoaste ce se ascunde dincolo de aparente. Violenta domestica poate fi prezenta in caminul nativului adult; daca el nu este violent sau abuziv, este predispus la a intemeia caminul cu o persoana de acest fel sau exista undeva in apropiere o alta persoana cu tendinte manipulatoare, abusive sau chiar violente.

  • In harta natala, casa unde se afla Pluton reprezinta acel aspect al vietii tale unde cauti putere, unde doresti autoritate. Astfel, Pluton natal in casa a patra indica faptul ca scena luptei tale este caminul.
  • Pluton in casa a patra poate manifesta o dorinta arzatoare de a-ti transforma casa. Multe personae cu aceasta asezare sunt pasionati de renovari si design interior.

Pluton in casa a patra poate indica probleme cu simtul tau de apartenenta. Multe persoane cu aceasta asezare se simt izolati de propria familie sau de oamenii din jurul lor. De cele mai multe ori, nativii nu isi iubesc mostenirea, fie ea genetica, ori una care priveste vreun secret de familie care il face pe acesta sa se simta exclus.

Nativul cu Pluton in casa a patra poate avea dificultati in a se accepta pe sine, Pluton indicand aici nevoia de psihoterapie sau o relatie care sa il invete sa se simta in siguranta si ingrijit asa cum merita.

Casa a patra poate semnifca propriul camin si intr-un sens mai larg, ca tara de origine, de exemplu. Asta presupune ca nativul cu Pluton in casa a patra poate fi extrem de patriotic, pana la nivel fanatic; de asemenea, nativii cu acest aspect devin deseori religiosi spre batranete.

Casa a patra are legatura cu ultimii ani din viata, Pluton aici putand sugera o batranete singuratica, ori pentru ca nativul alege izolarea, ori pentru ca familia se indeparteaza.

Pluton este ultima planeta in sistemul nostru solar, dureaza 248 de ani sa faca o rotatie complete in jurul Soarelui. Acest lucru face ca Pluto sa poarte denumirea de planeta generationala, caci ea petrece cativa ani (chiar zeci de ani) in fiecare semn zodiacal, ceea ce inseamna ca sunt multe persoane care au planeta in acelasi semn, aducand influenta ei asupra intregilor generatii si schimbari in societate. La nivel personal conteaza mai mult pozitia lui Pluton in case.

In harta natala, casa in care exista Pluton arata unde se petrec tranformari profunde. Acest process poate fi unul dureros, dar poate ajuta la aflarea propriei puteri personale si a marii intelepciuni.

Pluton este guvernatorul Scoprionului, ambele fiind conectate cu casa a opta.

Aceasta este lista lucrurilor pe care le reprezinta Pluton in astrologie: death, birth, rebirth

  • transformare
  • psihologie
  • secrete
  • lucruri ascunse
  • sex
  • investigatie
  • lumea subterana
  • crime
  • intensitate
  • putere
  • nastere, moarte, renastere

© Armand Constantinescu, Dan Ciuperca, www.advanced-astrology.com

Author: admin