Comunicarea astrala – simbolismul aspectelor

  • Un aspect sau o relatie planetara indica o distanta unghiulara intre doua astre, adica o relatie particulara intre ele.
  • Nu orice distanta reprezinta un aspect.
  • Exista aspect majore, cele care au o actiune foarte semnificativa, si aspecte minore, a caror influenta este mai restransa.
  • Un aspect este doar o faza a unui proces de relatie intre dua astre.
  • Prima faza a acestui process este conjuntia (0 grade), apoi cele doua astre se indeparteaza unul de celalalt sit rec prin aspectele de 30 grade (dodectil), 40 grade (novil), 45 grade (octil), 60 rade (sextil), 72 grade (quintil), 90 grade (cuadratura, patrat), 120 grade (trigon), 135 grade (trioctil), 150 grade (inconjunctie), 180 grade (opozitie).
  • A doua faza sau faza descrescatoare va forma din nou aceleasi aspect, dar in sens invers.
  • In practica interpretarii, se considera doua tipuri de aspect: conciliatoare (reprezentate printr-o linie continua) si dinamice (armonice) sau disonante (linie discontinua).

Simbolismul si functionarea aspectelor:

  • Conjunctie – unghi 0 grade, orb 8 grade: aspect major de fuziune. Acest aspect este conciliator cand astrele angajate sunt puternice (domiciliu, exaltare, trigonocratie). Va fi dinamic, dissonant cand astrele respective vor fi debile (in cadere sau in exil). Acest aspect actioneaza puternic asupra individului si el constituie imperativul actualei existente; da importanta semnului si casei pe care le ocupa. Intr-o tema feminina, planeta in conjunctie cu Soarele il indica pe viitorul sot, iar intr-o tema masculine, planeta in cnjunctie cu Luna o indica pe viitoarea sotie. Cuvinte cheie: fuziune, amestecul a doua energii, experienta propusa, asocierea principiilor, accentuare, intalnire, interactiunea a doua energii vitale, actiune, proiectie de sine. Cele mai importante conjunctii sunt acelea care se stabilesc intre planetele personale: Soare, Luna, Mercur, Venus, Marte pe de o parte si guvernatorul ascendentului pe de alta parte.
  • Dodectil/ semisextil – unghi de 30 grade, orb 2 grade: aspect minor dinamic si semnifica experienta materiala a vietii cotidiene cu latura sa practica. Este aspectul ce permite obtinerea de rezultate concrete printr-o utilizare a capacitatii sale constructive. Cuvinte cheie: concretizare, material, realizare, activitate functionala.
  • Novil – unghi 40 grade, orb 2 grade: aspect minor conciliator, aspect varsator. De altfel, el divizeaza cercul in noua parti (360:9=40). In numerologie, 9 este in analogie cu Uranus, stapanul Varsatorului. Reprezinta un aspect de creatie si de intuitive. El actioneaza la nivel spiritual si de o maniera inconstienta. El permite a se realiza si a se elibera de structura materialista. Reprezinta un aspect de pregatire pentru o noua era, pentru o noua transformare a individului si care subintelege o deplina inflorire. Este accesul la supraconstient. Cuvinte cheie: creatie, eliberare, mantuire, realizare spirituala, eul superior.
  • Octil/ semicareu –  unghi 45 grade, orb 2 grade: aspect minor dinamic ce actioneaza oarecum ca dodectilul (semisextilul), dar mai dynamic si uneori mai distructiv. Reprezinta un aspect de eliminare, de epurare, de predare. Reprezinta, de asemenea, un act de constientizare in cadrul unei incercari sau a unei experiente deosebite. Este un aspect de transformare in care se surmonteaza fobiile si in care se decide sa se mearga inainte. Cuvinte-cheie: victorie asupra inertiei, constientizare, mutatie, distrugere in vederea unei reconstructii, a unei organizari, a unui nou echilibru.
  • Sextil – unghi 60 grade, orb 4 grade: aspect major conciliator. Plecand de la 0 grade Berbec si numarand 60, in ambele sensuri, intalnim cate un semn de aer: Gemeni si Varsator. Astfel, sextilul se interpreteaza mai ales ca un aspect de comunicare si de schimb, de miscare. El reprezinta o deschidere catre noutate. Dispune de un material de intelegere, fiind un spect de intellectual. Este obiectiv si poate conduce catre o cautare a libertatii. Este facilitant, dar si pasiv. Exista un schimb de informatie intre astrele in cauza. Este un aspect de sustinere care ajuta la amestecul celor doua energii planetare. Cuvinte-cheie: expresie de sine, oportunitate, comunicatie, schimb, atractie, curiozitate, vibratie, pasivitate, sustinere, flexibilitate, cooperare.
  • Quintil – unghi 72 grade, orb 2 grade: aspect minor conciliator. In sensul invers semnelor zodiacului (care este sensul spiritual, in timp ce sensul direct este sensul materialist) intalneste Capricornul. Reprezinta un aspect de evolutie. Releva calitati artistice, talent. Este un aspect ce aduce o mare senzitivitate si facilitate de exprimare. El divizeaza cercul in 5 si il simbolizeaza pe omul creator. Este un aspect spiritual, permitand realizarea potentialului nostru printr-o importanta ridicare a nivelului e constiinta, pe care putini oameni o pot realiza. Cuvinte-cheie: creatie, spiritualitate, simt artistic, senzitiv, psihic, expresie de sine, inspiratie, talent, superconstient, evolutie.
  • Careu/ cuadratura – unghi 90 grade, orb 8 grad: aspect major dinamic. Trasand acest aspect in cele doua sensuri ale zodiacului, descoperim Racul si Capricornul. Este un aspect ce aduce schimbari fortate si adeseori radicale. Acest aspect il pune pe individ in fata a ceea ce trebuie depasit pentru a merge mai departe, pentru a obtine ceea ce el isi doreste. Reprezinta un aspect de tensiune, de lupta, de obstacol intalnit in cale si care trebuie invins. Cuadratura este prezenta pentru a ne obliga sa ne reformulam, sa ne analizam ideile, pentru a intelege experientele pe care le traim. Aspectul este necesar evolutiei armonioase a fiecarui individ. Este un aspect constructive. Ne arata ca o anumita energie poate fi descarcata intr-un anume fel pentru a construe o noua structura. O cuadratura intre semne cardinale va indica o actiune mai rapida decat intre semne fixe, in timp ce, daca apare in semne mutabile, inseamna ca actiunea noastra depinde de altul. Cuvinte-cheie: tensiune, conflicte, constructive, efort, dinamism, hotarare, punct turnant, implinire, actiune, ruptura, structura.
  • Trigon – unghi 120 grade, orb 8 grade: aspect major conciliant. Trasand acest aspect pe zodiac, in cele doua sensuri, gasim Leul si Sagetatorul. Este un aspect al expresiei de sine, al creatiei si al evolutiei. El simbolizeaza calitati acumulate in potentialul individual. El reprezinta ceea ce este usor pentru individ, o energie creatoare de disciplinat pentru a-i extrage cea mai buna parte. Energia curge in mod armonios intre cele doua astre, dar calitatile si posibilitatile incluse in acest aspect pot ramane passive daca individul nu le utilizeaza. Un trigon poate sa arate un individ care cauta facilitatea si care, din acest motiv, nu progreseaza. El reprezinta o suma a expresiei unor talente si facultati. Trebuie sa ne sprijinim pe trigon pentru a continua progresul. El reprezinta inteligenta ce trebuie sa fie activa, utilizand ideile si cunostintele accumulate de-a lungul mai multor existente. Reprezinta calitati, talente acumulate in existentele anterioare. Cuvinte-cheie: realizare, creatie, evolutie, facultati de viziune si de intelegere, talent, capacitate de expresie, inspiratie, idealism, pasivitate, armonie, facilitate, achizitie, potential, bucuria de a trai.
  • Trioctil – unghi 135 grade, orb 2 grade: aspect minor dinamic. Acest aspect pare asemanator cu octilul (45 grade) in mijloacele sale de actiune. Este dinamic si aproape distructiv, dar poate transforma experiente penibile in potential de crestere spirituala. Cuvinte-cheie: victorie asupra inertiei, constientizare, mutatie, distrugere in vederea unei reconstructii, a unei organizari, a unui nu echilibru.
  • Inconjunctia – unghi 150 grade, orb 2 grade: aspect minor dinamic. In ordinea semnelor zodiacului, inconjunctia corespunde Fecioarei. Acest aspect indica doua energiice depind una de alta. Trebuie gasita o subtila ajustareintre acestea. In general, a doua planeta (cea care se gaseste la 150 grade fata de prima, in ordinea semnelor) este in serviciul celei dintai; acest lucru semnifica faptul ca prima planeta a acestui aspect va fi deplin realizata, gratie calitatilor incluse in cea de-a doua planeta. Acest aspect cere reale eforturi pentru a asocial doua energii ce se exprima foarte diferit. El actioneaza adesea inconstient, este un aspect “intre doua” (intre trigon si opozitie, basculand intr-un sens sau altul); el ne indica unele probleme de rezolvat, inhibitii de anihilat, o karma de transformat pentru a face creative acest tip de aspect. Cuvinte-cheie: serviciu, interdictie, fobie, karma, repunerea ordinii, analiza, inhibitie, creatie, ajustare, reorganizare, boala psihosomatica.
  • Opozitie – unghi 180 grade, orb 8 grade: aspect major dinamic. In conceptia simbolica, acest aspect corespunde Balantei. La nivel inferior, el vorbeste de opozitie, de dualitate, de echilibru instabil, chiar de dezechilibru. La nivel superior, el indica complementaritate, armonie si echilibru. Este un aspect de conflict, dar si de reconciliere. El reprezeinta un obstacol de surmontat in raport cu o intalnire, in raport cu relatiile noastre personale. In general, aceasta arata ca individul proiecteaza asupra altuia diferite aspect ale presonalitatii propria (neputand face distinctie intre ceea ce vine de la el si cee ace vine de la altul). Aspectul cere intelegere, obiectivitate si cunoastere pentru a se realiza. Reprezinta constiinta lui “eu” in fata lui “tu”. Cuvinte-cheie: opozitie, complementaritate, echilibru, dezechilibru, dualitate, instabilitate, cooperare, conflict, fata in fata, uniune, cuplu, limite, lipsa, separare, diviziune, asociere, intelegere, diferenta.

Observatii:

  • Avem nevoie de aspect conciliatoare pentru a utiliza potentialul resurselor innascute, permitandu-ne astfel sa rezolvam problemele puse de aspectele dinamice.
  • O persoana care nu are nicio conjunctie in harta natala incearca dificultati de concentrare asupra unui proiect, avand tendinta de a se dispersa si avand dificultati in a-si cerne scopurile.
  • O persoana care nu are sextile in harta natal ava incerca dificultati in a se exprima intellectual si va trebui sa incerce sa-si dezvolte capacitate mentale si de comunicare.
  • O persoana care nu are niciun trigon in harta cerului trebuie sa cheltuiasca mult mai multa energie decat altul pentru a obtine o satisfactie in relatiile sale personale. Trebuie sa invete sa echilibreze raporturile sale cu altul si sa se arate mai creativ.
  • O persoana care nu are cuadraturi in tema natala va avea dificultati in a intelege ceea ce ii propune existenta sa actuala. Aceasta persoana refuza sa-si recunoasca adevaratele probleme sau nu va sti sa le depaseasca. Ea va prefera facilitatea. Totusi, va trebui sa-si schimbe obiceiurile sis a-si creeze propriile provocari pentru a evolua.
  • O perosna care nu are opozitii in tema natala se imagineaza atotcunoscatoare in relatiile cu ceilalti, cand de fapt ea nu va cunoaste nimic asupra acestui subiect. Aceasta persoana are dificultati in a vedea realitatea in fata. Este foarte subiectiva si isi face iluzii asupra ei insasi si asupra altuia.
  • O persoana care nu are inconjunctii in harta natala nu va sti ce sa faca pentru a-si adapta comportamentul in functie de nevoile altuia. Aceasta persoana incearca dificultati in a intelege pe ceilalti si a se face inteles. Se bazeaza prea mult pe sentimentele sale.

© Armand Constantinescu, Dan Ciuperca

Author: admin