Asezarea planetelor in harta – Clusterum

  • Sase sau mai multe planete desupra liniei orizontului (casele VII, VIII, IX, X, XI si XII) dau dorinta de a straluci in societate sau de a se ridica deasupra conditiei sociale de baza (tip realizator).
  • Sase sau mai multe planete sub linia orizontului (casele I, II, III, IV, V si VI) dau dorinta spre o viata private bogata sau de a ramane la conditia sa de baza (tip meditativ).
  • Sase sau mai multe planete in jumatatea de Est (casele X, XI, XII, I, II si III) aduc un plus de liber arbitru si indica faptul ca veti da mult in aceasta existenta (reprezinta o incarnare in care semanati).
  • Sase sau mai multe planete in jumatatea de Vest (casele IV, V, VI, VII, VIII si IX) diminueaza liberul arbitru si indica faptul ca veti primi mai mult in aceasta existenta si ca veti fi mai implicat in viata altuia (reprezinta o incarnare in care recoltati).
  • Primul cadran (casele I-III) = pasiv si centripet
  • Al doilea cadran (casele IV-VI) = activ si centrifug
  • Al treilea cadran (casele VII-IX) = pasiv si centripet
  • Al patrulea cadran (casele X-XII) – activ si centrifug
  • O majoritate de planete aflate in cadranele active 2 si 4 aduce dinamism, nevoia de a se impune si de a-si stapani destinul. Individul incearca sa dirijeze si sa ghideze pe altul. El exteriorizeaza si reactioneaza activ la evenimentele vietii. Este mai extrovertit si dispune de mai mult liber arbitru.
  •  O majoritate de planete situate in cadranele pasive 1 si 3 determina pe individ sa fie mai introvertit si sa acorde mai multa importanta vietii sale interioare. El va fi mai sensibil si receptiv. Va avea tendinta de a se abate de la destinul sau si de a se lasa influentat de catre altul. El va dispune de un liber arbitru diminuat.
  • Accentuarea in casele de viata I, V si IX aduce entuziasm, motivatie, dinamism creativ, energie. Nativul este inspirat si doreste expansiunea, va cauta sa-si exprime personalitatea, constiinta de sine (I) se exprima (V) si apoi se transformain conceptii filozofice si spirituale.
  • Accentuarea caselor de actiune II, VI, X: indivizii se ataseaza mai curand posesiunilor, substantei lucrurilor. Ei sunt persoane concrete, metodice si practice care se intereseaza de aspectul material al lucrurilor. Ei cauta recunoasterea sociala si doresc sa fie in centrul atentiei in cadrul unei familii sau a unei comunitati. Individul cauta identitatea sociala, prestigiul si dispune de o putere obiectiva. El cauta sa castige bani (II) prin munca (VI) ceea ce ii va permite o recunoastere sociala (X).
  • Accentuarea caselor de relatie III, VII, XI arata ca individul are nevoie de altii pentru a reusi in existenta sa. Viata sa este bazata pe schimbul cu altul, pe impartire, pe echilibrul relatiilor, pe acordul mutual, pe cooperare si complementaritate. Calitatea relatiilor. Calitatea relatiilor (cu anturajul III, cu partenerul VII sau cu prietenii XI) conditioneaza bunul mers al existentei sale. El are nevoie de altul pentru a progresa, motiv pentru care invata toate valorile comunicarii si respectful mutual, dar si libertatea.
  • Accentuarea caselor de finalitate IV, VIII, XII arata ca individul este mai subtil si mai sentimental. Foarte interiorizat, are un inconstient puternic si o mare putere de regenerare, apreciaza viata sa private, iar resursele sale spiritual sunt foarte importante. El regaseste aici, la sfarsitul vietii si al corpului sau (IV), moartea si eliberarea sufletului (VIII) si eliberarea finala de materie (XII), gratie implinirii dharmei sale (casa XII este a IV a plecand de la IX = sfarsitul dharmei).
  • Accentuarea caselor unghiulare I, V, VII, X – mai mult de 5 planete – astrele in aceasta pozitie aduc un mai mare potential decat in alte categorii, ele fiind mai dinamice si ajutand la obtinerea reusitei. Ele reprezinta actiunea aici, in prezent, si faciliteaza orice inceput, orice lansare intr-o activitate sau o profesie. In casa I se actioneaza, in IV se concretizeaza, in VI se leaga, iar in X se realizeaza social.
  • Accentuarea in casele succesorale II, V, VIII si XI semnifica stabilitatea, soliditatea scopurilor de atins. Reprezinta, de asemenea, locul in care se dezvolta talentele si capacitatile de creatie, ca si banii care se castiga prin munca sau prin sansa. Aici se exprima si se construieste pentru viitor. Uneori apare inertia si este detestata schimbarea. Releva important ace se acorda placerilor si distractiilor.
  • Accentuarea caselor cadente III, VI, IX si XII acorda mari facultati de adaptare la orice situatie, se creeaza usor relatii si se apreciaza miscarea sub toate formele. Sunt case unde intelegerea este maxima, case de evolutie prin experienta, prin invatarea vietii si prin relatii intelectuale.
  • Clusterum-ul de planete este o ingramadire de trei sau mai multi astri intr-o casa a horoscopului. Aceasta ingramadire trebuie intotdeauna sa dea de gandit, fiindca presupune un dezechilibru si o concentrare a fortelor astrale. Acest punct de gravitate horoscopic va fi explicat cel mai adesea in sens nefavorabil pentru ca va insemna o lipsa de expansiune a calitatilor individuale ale planetelor. Aflandu-se una langa alta, ele nu isi vor putea degaja influentele individuale s vor colabora intr-un mod haotic, adeseori tulbure.
  • O repetitie armonica a astrilor pe cerul natal va reprezenta o conducere fericita a insusirilor individuale planetare si o cooperare buna cu domeniile de viata reprezentate de casele Cerului.
  •  Un clusterum planetar va talcui in domeniul psiho-temperamental insusirile unilaterale, un mod linear de asezare sufleteasca si o inadaptabilitate la realitate. In al doilea rand, multimea planetelor in orice casa horoscopic ava indica predispozitii maladive, masive, dependente de semnul in care se aseaza clusterumul. Acesta va fi intotdeauna adevarat si un singur aspect rau pe care l-ar primi asezarea de planete va fi suficient sa arate mari pericole ale sanatatii. Un al treilea punct de vedere va fi acela ca un clusterum de planeteva vorbi in serie si ca o rafala in destin. In afara de situatia in care este alcatuit numai din planete benefice (situatie destul de rara), evenimentele se vor insaila in chip nefavorabil, dramatic si ipoteza planetelor rele sau cladind un avantaj dubios in cazul planetelor bune, ingramadite in clusterumul care s-ar afla rau aspectat, in tranzit.

Pe scurt, deslusirile pe care le capata clusterumul de planete in casele horoscopului:

  • In Casa I: cand e bine aspectat si constituit din planete bune – fire complicate, unilaterala si sensul semnului (ex: altruista in semnul Varsatorului, foarte active in Berbec, staruitoare in Capricorn); constitutie  fizica buna si sanatate favorabila, dar sensibilitate pentru bolile indicate de semnul zodiacal in care se constituie clusterumul. Cand e rau aspectat si constituit din planete rele, va prezenta toate defectiunile psihice ale semnelor respective si predispozitii serioase de boala ale acestora. La o alcatuire mixta, judecata este complicatansi contradictorie, tinand mijlocul intre bine si rau.
  • In Casa II, cand e bine aspectat si constituit din planete bune, dorinta de castig e precumpanitoare in viata nativului si realizarile banesti pot fi considerabile (activitate de dobandire si genul avutiilor este aratat mai intotdeauna de semnele zodiacale: industrie si tehnica in semnele martiene, speculatii in semnul Leu, tranzactii imobiliare in Capricorn). Cand e rau aspectat si constituit din planete rele, dorinta de castig va fi tot asa de apriga, insa rezultatul dobandit poate fi dubios; nativul are parte de mari cumpene financiare. La o alcatuire mixta, se vor inregistra salturi in materie de finante, cu rezultatele lor aferente (daca clusterumul este stapanit de o planeta rea, ruina finala nu este exclusa, iar daca va fi stapanit de o planeta buna si bine aspectata, se pot ivi redresari).
  • In Casa III: cand e bine aspectat si constituit din planete bune, alcatuirea mentalului concret este foarte complexa; insusirile sunt foarte variate, dar nu se degajeaza usor. Nativul va avea foarte multe calitati mentale practice, cu greu le va putea insa pune in valoare, fiindca ii lipseste disciplina in gandire si in actiune. Relatiile cu persoanele apropiate, mai ales cu fratii si surorile, sunt foarte vii, insa prea complicate, producand adesea tulburari in aceasta sfera a vietii. Cand e rau aspectat si constituit din planete rele, relatiile cu ceilalti, cu cei apropiati, sunt tulburi si adeseori dramatice. Mentalul este dezordonat, desavarsirea practica este nula. Adeseori, la aspecte proaste cu planetele din Casa IX sau VI vom avea boli mintale. Calatoriile mici sunt nefaste si pline de accidente. La o alcatuire mixta, concluzii contradictorii.
  • In Casa IV: cand e bine aspectat si constituit din planete bune, masa ereditara este fericit conditionate si evenimentele in camin, multumitoare. Finele vietii se savarseste in fericire, cu mari avutii imobliare. Cand e rau aspectat si constituit din planete rele, masa ereditara grea, fine de viata agitat si nenorocit, saracie lucie. In alcatuire mixta: se va judeca mixt, conform directivelor date la Casa II.
  • In Casa V: cand e bine aspectat si constituit din planete bune, viata erotica si cea instinctuala in general (joc, pariuri, speculatii, copii, pedagogie si misiune, inclusive teatrul) este favorabila. Nativul are o atitudine oarecum teatrala in manifestarile sale. Cand e rau aspectat si constituit din planete rele, se va vadi o frenetica, dar nenorocita viata a simturilor, cu toate consecintele sale firesti. Toate domeniile indicate de Casa V vor fi maleficiated. La femei, posibile seductii si nasteri grele, eventual mortale. Copii rai. Alcatuire mixta: se vor judeca dupa directivele de la Casa II.
  • In Casa VI: cand e bine aspectat si constituit din planete bune, aceasta casa are o semnificatie slaba, mai mult rea. Un clusterum de planete va indica variatie necontenita in campul muncii, un contact strans cu masele populare, nobil, dezinteresat si, intotdeauna, aptitudinile medicale sau de alinare ale suferintelor omenesti. Cand e rau aspectat si constituit din aspect rele, pe plan psihic, va reiesi intotdeauna pentru nativ un complex de inferioritate care il va face sa fie sovaitor in toate actiunile vietii. Pe plan organic se vor inregistra intotdeauna grave si frecvente maladii. Pe planul avutiei, o contradictie in exploatarea fermelor sau a animalelor mici (crescatorii). Persoane in subordine sau servitori rebeli si hoti. Alcatuirea mixta se va judeca intotdeauna ca semn rau, care foarte rar va putea fi amendat.
  • In Casa VII: cand e bine aspectat si constituit din planete bune, atractia catre uniune este irezistibila (consort, asociat si viata contractuala in general). Invoielile cu semenii si viata in comun sunt fericite. In dorinta lui de a se uni cu altul, nativul (la o fiura horoscopica corespunzatoare, cand predomina elemental de aer si apa) aproape isi pierde propria personalitate. Cand e rau aspectat si constituit din planete rele, cautarea fiintei complementarese savarseste pe baza unui instinct gresit si rezultatul este haotic. Mai multe casatorii, determinate de numarul planetelor si de natural or. Procese in prespectiva, ruperi de constracte si posibilitati de agresiuni fizice. Alcatuire mixta, aceleasi instructiuni ca la Casa II.
  • In Casa VIII; cand e bine aspectat si constituit din planete bune, oricat de bine ar fi aspectate planetele, ele sunt determinante pentru moarte, caci casa VIII este casa mortii. Ele poarta pecetea devitalizarii organice. Epoca periculoasa pentru viata se iveste in jurul varstei de 45 ani, dar ea tinde sa se amendeze printr-o putinta de refacere spirituala, care orienteaza pe nativ pe fagasul preocuparilor spiritual sau oculte. Pe planul material sunt mari posibilitati de avutie obtinute fara munca (dota, mostenire). Domeniul avutiilor materiale lucreaza insa alternativ cu cel spiritual. Cand e rau aspectat si format din planete rele, se vor inregistra pierderi in domeniul avutiilor reprezentate de Casa VIII a Cerului si o viata scurta precedata de schimbarile urate in firea nativului, care poate parea adeseori ca stapanit de un duh rau. Alcatuire mixta – concluzii contradictorii.
  • In Casa IX, cand e bine aspectat si alcatuit din planete bune, ideologia se arata a fi tulburata si se fixeaza greu. Nativii isi pot schimba adeseori opiniile si credintele religioase. Pot face calatorii lungi si frumoase. Cand ester au aspectat si constituit din planete rele, se ivesc grave deficient in mental. Un fanatism separator sau o lipsa de credinta isi face loc. Calatoriile lungi sunt impiedicate sau se efectueaza in conditii proaste. Alcatuire mixta: concluzia isi tine loc intre bine si rau.
  • In Casa X, cand e bine aspectat si alcatuit din planete bune, ocupatii bune, multe si variate. Acestea pot fi in legatura cu domeniile caselor de unde ne vor veni aspectele (medicina – casa VI, arta sau pedagogie – casa V, avocatura – casa VII, ocupatii secrete – XII). Puternic ascendant asupra multimilor. La femei, mai multe mariaje. Cand e rau aspectat si constituit din planete rele, contraindicatie generala in domeniul case X. alcatuire mixta: conform sistemului pomenit in casa II.
  • In Casa XI: cand e bine aspectat si constituit din planete bune, instinctual “de club” e foarte puternic; activitate infrigurata cu prietenii si protectorii, mare folos de pe urma acestora. Cariera de “debatter” parlamentar. Viata instinctuala armonica pentru ambele sexe si, la femei, nasteri usoare. Cand e rau aspectat si constituit din planete rele, vom intalni acelasi dor de a se intruni cu prietenii si de a recurge la protectori, insa frecventarea acestora se dovedeste a fi funesta ca rezultat. Domeniul erotic este domeniul contrariilor, atat pentru barbat, cat si pentru femeie, iar, pentru ea, nasteri grele sau copii morti. La o alcatuire mixta se va judeca amestecul dintre bine si rau intotdeauna cu mare prudenta.
  • In Casa XII: cand e bine aspectat si constituit din planete bune, fiind cea mai nefavorabila casa a horoscopului, clusterumul de planete tinde sa agraveze semnificatia ei nefasta. Chiar in caz bun, ingramadirea de planete in acest sector va harazi pentru nativ o fire ciudata si retrasa, purtata catre cugetari saua ctivitati solitare. Acestea vor fi ori de natura acelora care alina suferinta celor multi, ori monahale. Vor exista intitdeauna predispozitii la boli, desi efectele lor nu vor tinde sa fie definitive prejudiciabile. La aspectele bune cu Casa VIII vom intalni pe marii ocultisti, iar la cele cu Casa X, pe nativii care vor desfasura activitati secrete sau misiuni tainice. Cand e rau aspectat si constituit din planete rele: boli grele si indelungate, urmariri si persecutii de tot felul. La semne violente, crima si sadism si, mai intotdeauna, detentie politica ori de drept comun. Alcatuirea mixta se va interpreta intotdeauna in sens nefavorabil, ramanand doar speranta unor usoare alinari ale suferintelor.

Deslusirile clusterumului in semnele zodiacale:

  • In Berbec: precipitare, irascibilitate, discontinuitate in actiuni.
  • In Taur: incapatanare, materialism.
  • In Gemeni: egoism, instabilitate, raceala, ironie.
  • In Rac: sensibilitate excesiva, timiditate, zgarcenie.
  • In Leu: ingamfare, sterilitate.
  • In Fecioara: spirit critic si exagerarea detaliilor.
  • In Balanta: dezechilibru si usuratate in toate.
  • In Scorpion: perversitate, arivism si crunte razbunari.
  • In Sagetator: agitatie inutila.
  • In Capricorn: ambitie, uscaciune sufleteasca.
  • In Varsator: revolta, excentricitate si spirit neconventional.
  • In Pesti: lene, moliciune si nehotarare.

Reguli de interpretare a clusterumului:

  • Prima regula: in clusterum poate fi un astru care sa fie stapanul semnului zodiacal unde salasuiesc impreuna si atunci acest astru, prin puterea lui, va stapani. Ex: clusterum in Casa II in semnul Varsatorului. Avem Soare, Mercur, Venus, Uranus, iar acesta din urma va stapani, pentru ca se afla in domiciliu in Varsator. Finantele vor avea un character uranian, neasteptat, de imbogatire brusca, daca Uranus se afla bine aspectat, sau de pierderi bruste, daca va fi rau aspectat.
  • A doua regula: trebuie vazuta legatura dintre natura planetelor aflate in clusterum si casa horoscopica respectiva. Ex: clusterum in Casa VI, cu Saturn sau Marte. Oricare ar fi situatia celorlalte planete, chiar buna sau in buna aspectare cu alte planete din alte case, Saturn sau Marte vor predomina ca semnificatie fiindca ele sunt de firea bolii, iar casa VI este casa bolilor. Vor pricinui astfel un maxim de rau in starea sanatatii.
  • A treia regula: trebuie sa distingem din clusterum planeta cea mai apropiata de pragul casei, pentru ca aceea va fi adeseori cea mai puternica.
  • A patra regula: daca nicio planeta nu se afla in vreo demnitate sau in vreo debilitate cu semnul clusterumului, trebuie sa observam si sa judecam planeta care ar fi stapana casei unde s-a constituit aceasta aglomerare planetara. Ex: casa IV, clusterum in semnul Berbecului. Printer ele nu avem nicio planeta calificata, iar stapanul Berbecului se afla rau aspectat cu clusterumul si in Casa VII a Cerului. Vom putea conchide ca planeta dispozitoare, Marte, privind nefavorabil din Casa VII (casa mariajului) clusterumul din Casa IV (caminul, finele vietii) vom avea cu siguranta grele frictiuni in camin si o agravare sensibila a acestora catre finele vietii.
  • A cincia regula: atunci cand sunt mai multe planete intr-o casa, dintre care o planeta este favorabila in sensul casei si alta/ altele nefavorabile, va trebui sa vedem care este cea mai puternica dintre ele, fiindca aceea isi va impune influenta, va harazi binele sau va impiedica raul. Ex: Casa X (ascensiunea sociala) avem Soare (onoruri) si Saturn (cadere profesionala). Daca Saturn se va afla in demnitate cereasca si Soarele in debilitate, cinstea promisa de Soare va fi greu atinsa, dar totusi posibila (fiindca Saturn este in stare buna). Daca Soarele se afla in stare rea cereasca (in exil in Varsator) si Saturn in Pesti (peregrin), fiindca Saturn este mai puternic decat Soarele aflat in exil, el va impiedica ascesiunea sociala sau va cauza prabusirea.
  • Observatie: aspura planetelor malefice, oricat de bine ar fi aspectate si oricat de favorabil ar fi lacasul lor ceresc, binele dobandit prin eleva fi intotdeauna intovarasit de un rau. Ex: acordand averea, va indemna pe om la avaritie sau la rapacitate; favorizand incheierea unei bune casatorii, va stabili intre soti relatii glaciale sau va harazi decesul unuia dintre ei, etc.

© Armand Constantinescu, Dan Ciuperca

Author: admin