Aspectele Soarelui

Aspectele Soarelui: aceste aspecte determina raportul dintre vitalitate si sensibilitate, dintre idealul eului si subconstientul sau, dintre influenta puternica si materna, dintre stratul sufletesc si cel feminin. Vor fi importante mai ales pentru sanatate.

Soare – Luna:

  • Armonic: aici vom gasi, pe langa influenta ponderatoare asupra proceselor trupesti, si o concordanta intre aceste forte polare.
  • Dizarmonic: dezechilibrul intre amintitii factori duc la o vesnica nehotarare, la contraste si la incordari sufletesti. Adeseori, relatiile dintre parinti sunt tensionate si aceasta va avea o influenta covarsitoare asupra nativului. Se observa la cuadraturi si la opozitii tendinte spre accidente; ele pregatesc, probabil, latura psihica, fara a fi razpunzatoare de ele.
  • Se pare ca toate aspectele dintre Soare si Luna activeaza favorabil sau, cel putin, stimuleaza legatura cu viata exterioara. Conjunctiva (Luna Noua) conditioneaza – fiindca intalnirea se face in acelasi semn zodiacal- o puternica unilateralitate a insusirilor psihice, in sensul semnului ocupat. Oricum s-ar forma conjunctiva Lunii cu Soarele, e ava fi favorabila numai daca ambele planete sunt bine aspectate.
  • In destin: armonic – raporturi bune intre parinti, sanitate excelenta, avere, renume; dizarmonic – contrariul.

Soare – Mercur:

  • Armonic: aceasta situatie este posibila numai sub forma conjunctiei, caci Mercur nu se departeaza niciodata prea mult de Soare. Constelatia va harazi intelect practic si analizator, spirit de organizare. Mintea actioneaza ca instrument al supraeului, al idealului si al spiritului de dominatie. Conjunctia va trebui sa fie mai larga, fiindca in ipoteza in care Mercur ar fi “ars” de Soare (conjunctie stransa cu el), se vor vadi pripiri si judecati prea subiective.
  • Dizarmonic: dezechilibru intre actiune si judecata, incapatanare si superficialitate.
  • In destin: armonic – relatii excelente si profitabile, valabil si pentru voiajuri, legaturi bune cu fratii si surorile, success in inscrisuri; dizarmonic – contrariul.

Soare – Venus:

  • Armonic: in sfera supraeului, a idealului si a finalitatii superioare se vadeste o puternica nota afectiva, caci sentimental poseda cele mai tari posibilitati de exprimare in domeniile vietii. Conjunctiva va favoriza tendintele artistic-estetice, muzica, poezia, picture, dansul. Impulsul sufletesc va duce catre lux, placere si frumusete.
  • Dizarmonic: alt aspect decat conjunctiva nu ar putea fi decat semicuadratul, pentru ca Venus nu se poate afla prea departe de Soare. In acest caz, ca si in cel al unei conjunctii rau aspectate sau slab aspectate, efectele bune ale lui Venus sunt minime.
  • In destin: armonic – casatorie excelenta, lux, legaturi amoroase profitabile si sprijin din partea sexului opus; dizarmonic – logodna rupta, desfrau.

Soare – Marte:

  • Armonic:vointa de stapanire este pusa in miscare prin impulsul motric,iar idealul eului se indreapta catre forta sau in directia eroic-razboinica. Semnul in care se formeaza aspectul nuanta dorinta de stapanire, de conducere, rapiditatea luarii unei hotarari, puterea de organizare si de razbatere, precum si simtul raspunderii. Toate vor duce la un success rapid. Conjunctia Soare-Marte se gaseste de obicei la chirurgic, la sculptori, la ofiteri sau la luptatorii intelectuali si spirituali (preoti, profesori, propagandisti).
  • Dizarmonic: esecuri sociale, lupte si conflicte dramatice din cauza raului impuls, a pripirii si brutalitatii. Aspectul uzeaza fortele vitale, desi el harazeste puterea organica. Vom avea: boli acute, inflamatorii si infectioase, de natura semnului Soarelui sau a lui Marte, predispozitii la afectiuni acute cardiace si raniri.
  • !!!Observatie importanta: daca avem aspecte rele Soare-Saturn, aspectarea proasta a lui Marte cu Soarele tinde sa devina favorabila fiindca paralizeaza fortele rele saturniene. Chiar aspectele foarte rele martiene sunt, in atare cazuri, preferabile decat niciunele, desi vor da in destin evenimente violente trupesti sau materiale.
  • In destin: armonic – reusita sociala prin lupta, celebritate; dizarmonic: moartea tatalui, amenintare pentru ochiul drept, pierderea situatiilor, blam public, accidente, moarte brutala, ruina finala.

Soare – Jupiter:

  • Armonic: aspectele armonice usureaza drumul inspre success. Ele se numesc aspect de “celebritate”, insa creatia sociala valoroasa coincide de obicei cu pozitii jupiteriene puternice, unde se arata forte creatoare spiritual si volitive, in timp ce la pozitiile slabe ale Soarelui si ale lui Jupiter va predomina inconstientul instinctiv.
  • Dizarmonic: din trasaturile psihice caracteristice, si anume prefacatoria, laudarosenia, emfaza si exces, vor reiesi lupte de lunga durata in situatiile dobandite, fiindca instinctual de expansiune este rea puternic sau prost plasat. In privinta sanatatii, se pot ivi afectiuni ale ficatului si ale fierii, eventual boli de sange. Specific defavorabila este cuadratura; opozitia este dizarmonica mai mult din punct de vedere trupesc.
  • In destin: armonic – success general, sanitate buna; dizarmonic – izbanda este adeseori vremelnica, conflict cu autoritatea sau cu oamenii sus-pusi.

Soare – Saturn:

  • Armonic: superioritatea, perseverenta si talentul de organizare par sa fie commune tuturor formatiunilor aspectate. Aspectele favorabile mijlocesc statornicia si concentrarea actiunii constiente dictate de supraeu si de vointa de dominare, permitand legatura usoara cu experienta si dand mai intotdeauna posibilitatea de a urma conducerea paterna. Darzenia, economia, perseverenta si silint se leaga cu stapanirea de sine si cu rezerva.
  • Dizarmonic: va arata abandonarea complete fata de conducerea paterna si, adeseori, adevarate tulburari in raport cu tatal. Se inregistreaza senzatii de teama, incapatanare, pessimism si o lipsa de adaptabilitate. La o structura corespunzatoare a horoscopului, incordarea sufleteasca poate duce la o atitudine antisociala sau criminala, declansand puternice depresii si favorizand tendinte autodistructive (autopunitive). Din punct de vedere al destinului, aspectele dizarmonice dintre Soare si Saturn duc aproape intotdeauna la lungi lupte, rivalitati, crize si tensiuni, cu primejdia pentru nativ de a pierde prin incapatanare si lipsa de elasticitate cele obtinute prin perseverenta. In horoscopul masculine, aceste aspecte duc la relatii tulburi cu tatal si la lupte in existenta sociala si profesionala; la femei, lipsa conducerii paterne se evidentiaza in alegerea sotului sau a partenerului, care se dovedeste a fi nefasta, ducand de cele mai multe ori la crize serioase in destin. Cuadratura apare a fi mai rea decat opozitia. Conjunctiva poate fi socotita oarecum favorabila, daca ambele planete sunt armonic aspectate. In domeniul trupesc se arata o predispozitie la blile cronice de natura semnului solar sau saturnian, precum si o incetinire a functiilor organice. Consecintele maladive se vor vadi in tulburari cardiace, ale circulatiei sangelui, in atrofie sau paralizie. Se mai observa o inclinatie catre caderi, urmate de fracturi, provocate probabil de motive sufletesti.
  • In destin: armonic – success in filozofie sau in preocupari religioase, ridicare sociala si cinste (in semnele masculine); dizarmonic – pierderi de situatii si bunuri, diferende cu tatal sau moartea timpurie a acestuia, perspectiva de final tragic in viata.

Soare – Uranus:

  • La o pozitie puternica a acestora aspecte in horoscop se vor inregistra o vointa si o capacitate de sesizare care trec dincolo de ideile traditionale.
  • La o pozitie planetara mai slaba, linia subconstienta de conduita va duce si ea la schimbari exterioare, tot atat de neasteptate.
  • In felul spiritual de viata se arata multa originalitate, o vointa proprie si adeseori o nota romantica.
  • Armonic: atitudini conforme cu noile tendinte ale vietii sociale.
  • Dizarmonic: personalitatea se va lovi cu usurinta de cea a altora, iar caracterul se va dovedi nelinistit, incordat, iritabil, capricios sau autodistructiv. La toate aspectele, se arata o inclinatie sper schimbari bruste si spre anumite senzatii care au o nuanta critica. Aspectele dizarmonice duc la efecte potrivnice si distrugatoare. In horoscopul masculin, tipul de destin aratat se extinde asupra profesiunii si a afirmarii exterioare, iar in cel feminin asupra profesiunii si a afirmarii exterioare, iar in cel femini asupra vietii sentimentale si a casniciei. Din punct de vedere patologic, aspectele dizarmonice – mai ales cuadratura – par sa influenteze defavorabil starea sanatatii in primii trei ani (in special in primul an). Ulterior vom avea tulburari nervoase sau psihice, inclinand spre accidente.
  • In destin: armonic – spirit de reforma, sesizare intuitiva a momentului favorabil, ascensiune rapida. Transformari mari in decursul existentei; dizarmonic – prabusire brusca din situatii; la femei, infidelitate conjugala sau despartiri dureroase.

Soare – Neptun:

  • Armonic: aspectele bune se gasesc mai ales la artisti, pictori si poeti; ei par sa fie in legatura cu inspiratia si transpunerea, avand arareori vreo deosebita importanta in domeniul practic.
  • Dizarmonic: incarcaturile sufletesti, visurile morbide si indepartate de lume, cat si unele perversiuni ale liniei intelectuale de conduitavor actiona nefast asupravietii intelectuale si instinctuale. Aceste aspect se vor gasi la misticii de ieftina calitate, la superstitiosi sau sectanti. Daca alte aspecte planetare rele se vor ivi aproape intotdeauna nevroze si alterari mentale, care pot influenta in mod foarte ciudat intregul destin. In horoscopul feminin, vor reiesi adeseori actiuni iluzorii si hotarari nefaste in viata amoroasa sau conjugala, purtatoare de grele urmari.
  • In destin: armonic – activitate intelectuala de inalta calitate, insa fara foloase practice; dizarmonic: compromitere, ruina.

©Armand Constantinescu – Tratat de astrologie

Author: admin