Interpretarea horoscopului – Dusmani ascunsi. Prigoana. Puscarie.

Casa XII a Cerului indica domeniul dusmanilor ascunsi, adica al prietenilor falsi care, sub un aspect binevoitor, iti sunt ostili si pagubitori, sau acelora care, fara vreun motiv si prin pura fatalitate, iti doresc raul. Va mai indica si prigoana si recluziunea, voita (activitatea secreta sau monahala) sau nevoita (puscaria, azilul, spitalul).

Significatorii casei XII sunt:

  1. Planetele din casa XII. Ele ne vor indica intotdeauna posibilitatea maladiilor cronice. Maladiile lungi sunt intotdeauna legate de spitalizare, astfel ca aceasta notiune include ideea unei izolari nevoite. Domeniul casei vorbeste in al doilea rand despre dusmani ascunsi, iar natura planetelor va deslusi felul acestora. Saturn si Marte indica pe cei mai periculosi, a caror activitate va fi pe drept cuvant nefasta in viata nativului. Aceste doua planete sunt de temut chiar cand sunt in demnitate planetara si bine aspectate, caci vor da, si in acest caz, o tendinta la intrigi si la incurcaturi de tot felul. Prezenta Lunii si a planetei Venus va deslusii dusmanii feminine, cea a lui Mercur – prigoane din partea persoanelor inseminate de aceasta planeta, etc. daca planetele aflate in casa XII vor fi sub un bun dispozitor, dusmaniile nu isi vor aduce rodul lor nefast.

Aforisme din lucrarile lui Abel Haatan cu privire la posibilitatea de a fi inchis in puscarie:

  • Daca unul dintre luminarii este atacat printr-o conjunctie, o cuadratura sau o opozitie a unui malefic intr-un prag de casa si daca unul dintre ei ocupa o casa stapanita de malefice sau de un semn zodiacal care contine stele fixe violente, se va vadi probabilitatea de inchisoare.
  • Cand unul sau altul dintre luminarii este conjunct cu o planeta malefica in casa XII, vom avea aceeasi probabilitate.
  • Saturn sau Marte ocupand casa VII sau casa XII in semnele Berbec, Taur, Leu, Scoprion, Capricorn si Rac si atacand un luminariu prin aspect exact sau chiar aproximativ, dau aceeasi situatie.
  • Saturn sau Marte in cuadratura sau opozitie sau in afara domiciliului lor si fara a primi un aspect binevoitor din partea beneficelor sau luminariilor harazesc puscaria.
  • Stapanul casei XII, fiind intr-o casa occidentala si intr-o demnitate a lui Marte cu priviri rele de la malefice, predispune la fel.
  • Stapanul casei XII in debilitate planetara si maleficiat de planete rele, da cu siguranta posibilitatea de recluziune.
  • Cand Soarele si Luna sunt conjuncte in casa VIII, in afara de domiciliile lor sau aflandu-se in aceste domicilii sir au private de malefici, riscul va fi deopotriva.
  • Planeta care domina semnul aflat la pragul casei si, eventual, semnul interceptat sau alte semne aflate acolo. Cand nu sunt planete in casa XII, examinam semnul aflat la pragul casei si stapanul acesteia, cu intreaga sa interpretare (Stapanii caselor in alte case)
  • Significatorii acestei case, in general. Significatorii generali ai casei sunt Marte si Saturn – pentru internare in spital sau puscarie, si Uranus – pentru detentii politice.
  • Punctul senzitiv al dusmanilor si al puscariei.

In exemplul nostru: 27.03.1898 – Galati – 01:30.

Avem planete in casa XII: Saturn in semnul Sagetatorului, peregrin, dar foarte bine aspectat; miscarea planetei este retrograda. Prin aspectele pe care le primeste Saturn din casa IX si din casa III, el este determinant in horoscop pentru intelectualitatea inalta si pentru mentalul concret in legatura cu o activitate izolata. Vom elimina, deci, domeniul puscariei si al internarii in sanatoriu, fiindca, din acest ultim punct de vedere, Saturn – stapanul As – este in armonie cu factorii de viata si, in principal, cu Soarele (Saturn trigon cu Soarele, stapan al casei VIII si determinant indoit pentru sanitate). O pavaza contra inchisorii o mai harazeste si semnul aflat la pragul casei XII – Sagetatorul –  care este un semn al lui Jupiter, un semn de legalitate, de ordine si, in general, un semn norocos. Dispunatorul acestui semn, Jupiter, este puternic si bine aspectat, ceea ce va dubla semnificatia linistitoare. Saturn fiind retrograde, va lamuri ca procesul de intelectualizare sau de asceza se va desavarsi in partea a doua a vietii.   

©Armand Constantinescu – Tratat de astrologie

Author: admin