Interpretarea horoscopului – Sfarsitul vietii.

Sediul diagnozei sfarsitului de viata se judeca, in principal, dupa casa IV, planeta (planetele) cu aspectele lor, semnul si stapanul cu toate caracteristicile lui, iar, in cazul mortii napraznice, dupa configuratiile tipice ale horoscopului (malefice in casa VIII sau legatura planetara cu planetele ori factorii din casa VIII care ar indreptati eventualitatea unei morti premature sau accidentale).

In cazul unei existente normale, significatorii sfarsitului de viata vor fi:

  1. Planetele din casa IV. Ele vor da de inteles ambianta sufleteasca si starea materiala a finelui de viata. Soarele bine aspectat va arazi un fine de viata luminous si indestulat. Luna, in aceleasi conditii, calatorii frecvente, o buna reputatie si o stare materiala indestulatoare. Mercur – un fine de viata intelectualizat, viu si plin de miscare. Planeta Venus va da de inteles un sfarsit al existentei in care afectiunile vor juca un rol principal. Jupiter, un ultim popas facut pe taramul credintei, iar Saturn, un sfarsit de viata in singuratate sau in asceza. Acestea, bineinteles, cand planetele sunt bine aspectate, fiindca, in ipoteza contrarie, intelesul de mai inainte se va traduce in sens nefavorabil. Planetele malefice, chiar bine aspectate, vor da intotdeauna de inteles un sfarsit trudnic sau zbuciumat al dainuirii pamantesti, iar in cazul cand planetele ar fi rau privite, vom putea diagnostica cu siguranta un fine brusc si tragic.
  2. Daca nu avem planete in casa IV, vom observa semnul aflat la pragul casei si stapanul sau cu toate caracteristicile (Planetele in casa IV, Stapanii caselor in alte case).

In exemplul nostru: 27.03.1898 – Galati – 01:30

Nu avem planete in casa IV. Semnul care cade la pragul casei este unul violent – Berbecul – al carui stapan este Marte, aflat in casa II in Pesti, rau aspectat. Al doilea stapan al casei IV este Taurul, a carui  planeta stapanitoare este Venus, tot in semnul Berbecului in casa III, insa de data aceasta foarte bine aspectata de Saturn. Judecata este greu de facut, fiind intrucatva contradictorie, insa puterm desprinde doua linii principale de rationament. Prima idee – stapanul casei IV in casa II – ne va da de inteles ca sfarsitul de viata se va savarsi in dificultati financiare ivite de pe urma unor speculatii sua pierderi din cauza prietenilor (aspectele rele ale lui Marte cu casele V si XI). A doua idee este consolatoare, starea materiala dupa significatorii generali nu se citeste nicicum a fi precara (sextilul Jupiter-Saturn si trigonul Saturn-Soare). Al doilea stapan al casei IV este Taurul, cu Venus care este bine aspectata. Vom conchide ca dificultatile financiare pot fi reale, insa nu vor avea proportii prea mari. Al doilea element de judecata va glasui ca stapanul casei IV in casa III, bine privit printr-o conjunctie cu Mercur, planeta intelectualitatii, si de un trigon al lui Saturn din casa XII, va aseza sfarsitul vietii pe o linie de preocupari mistice sub nimbul carora aceasta dainuire pamanteana se va savarsi.

©Armand Constantinescu – Tratat de astrologie

Author: admin