Interpretarea horoscopului. Generalitati.

  • Insusiri psiho-temperamentale. Caracter – casa I + alti factori
  • Starea materiala. Averea – casa II + alti factori
  • Voiajurile mici. Fratii si surorile. Mentalul orientat, practic – casa III + alti factori
  • Caminul cu sfarsitul vietii – casa IV
  • Instinctele, progenitura – casa V
  • Bolile acute, munca obligatorie – casa VI
  • Mariajul, asociatia si agresorul – casa VII
  • Moartea – casa VIII
  • Voiajurile lungi si activitatea inalt intelectuala – casa IX
  • Slujbele. Ascensiunea sociala – casa X
  • Frecventarile amicale. Sprijinul – casa XI
  • Izolarea. Prigoana. Boala cronica – casa XII

Folosim un horoscop-exemplu: 27.03.1898 – Galati – ora 01:30.

Este foarte bine aspectat, adica viata este foarte vie.

  • Aspectele au loc in partea inferioara a cercului horoscopic, asta insemnand o viata foarte active in a doua parte a ei, mai ales spre batranete.
  • Semnele care se urca la Est (casa XII – casa X) sunt semne de toamna tarzie si de prag de iarna, care inseamna o fire serioasa, contemplativa in tinerete si adolescenta.
  • Semnele care se ridica la Vest (care reprezinta mijlocul vietii) si in Fundul Cerului (casa III – casa IV) sunt semne de sfarsit primavara si de vara (casa VII-VI-VIII) sau semne de primavara (casa III, Berbecul cel mai ocupat de planete), aspect care indica idei serioase si triste in copilarie, care vor face loc unui spirit contemplative cald catre mijlocul vietii, dar care va vira brusc intr-o atitudine vioaie, dinamica si constructive in ultima parte a existentei, pana la finele ei.
  • Ocupatia planetara este inegala: cele mai multe planete se afla sub orizont (6 planete), iar deasupra lui sunt 3, asta insemnand o fire introvertita, interiorizata, purtata spre procesele sufletesti de reflexive si de gandire active; firea nativului nu se orienteaza catre exterior si nu va activa in raza satisfactiilor sociale. Trairea sufleteasca va tinde catre comportamentul intim si nicidecum catre acela al activarii in grup (prieteni multi sau protectori). Casa IX este ocupata, dar prezenta unui malefic va da o experienta Trista, care va imprima o rezerva.
  • Coeficientii temperamentali: Foc – 10 pct, Aer – 3 pct, Pamant – 7 pct, Apa – 2 pct. Ideea desprinsa este aceea a prezentei initiativei, impulsului motric, razbirii, creatiei cu caracter dinamic si obiectivului schimbator (Focul); idee, ingeniozitate, sesizare rapida (Aerul); interes pentru materie, rabdare, reflexive, metoda (Pamant); sentiment, reverie, contemplare – in minoritate (Apa). Intregul elan dat de Berbec este tinut in frau si disciplinat de Saturn, stapana As si in trigon (adica in aspect armonic) cu toate planetele din Berbec. Elemental Foc nu va fi liber si frenetic in expansiunea lui, ci tinut intotdeauna sub control si armonizat cu o creatie staruitoare si rodnica. Elemental Aer intra si el in joc, stimuland creatia prin aspectele bune si prin cele doua disonante pe care le primeste Luna aflata in Taur. Elemental de Pamant sufera modificari: nu se va vadi in firea nativului interesul pentru lucruri materiale, dar planeta Saturn, stapana As, minunat aspectata, va harazi ordine, reflexie, metoda si staruire. Elemental Apa se afla in vadita minoritate, dar am gresi sa consideram ca nativul este lipsit de fantezie creatoare sau de simtul milei. Berbecul in sine – puternic ocupat – ste animat de fantezie; cele 3 puncte de Aer glasuiesc la fel, iar simtul milei, care indeobste functioneaza capricios, este inlocuit cu bunavointa si bunatate (Jupiter in casa IX, puternic ridicat in tema si bine aspectat); cat despre Saturn – bine aspectat in casa XII – el indreapta spre filantropie sis pre ingrijirea celor nenorociti.
  • Aglomerarile de planete de 2, 3 sau 4 vor da de inteles ca evenimentele in viata se vor insaila serial, in rafale, in bine sau in rau.
  • Psihicul, ca effect al planetelor strans grupate, va fi adeseori stanjenit in exprimarea lui, neavand o raza degajata de actiune.
  • Aglomerarea de planete din casa III va da un punct de gravitate, un pivot al horoscopului in sensul intelesului casei (frati, surori, voiajuri mici si mental practice de natura martiana, pentru ca Berbecul se afla in aceasta casa).
  • Ocuparea casei V va anunta o accentuare a domeniului casei (instinct, copii sau speculatii).
  • Ocuparea caselor VI si XII va putea insemna fie ingrijirea bolnavilor, fie boala proprie.
  • Ocuparea casei IX va aduce idei de inalta spiritualitate sau de lungi voiajuri.
  • Ocuparea casei II va prevesti evenimente in dobandirea bunurilor.
  • Ocuparea casei XI cu o planeta va scoate in relief domeniul ei (prietenii).

Interpretare:

Fire introvertita, Trista si grava in copilarie, purtata catre contemplare calma si mentalitatea sprintena la varsta matura si la batranete, orientate catre o viata interiorizata familiala sau dedicate mentalului aplicat (concret) avand la baza un puternic dinamism creator, dar foarte infranat, cu preocupari materiale mediocre, fire binevoitoare si echilibrata, orientata, pe langa domeniul practic, inspre cel spiritual.

O traire care se va aseza pe linia operei practice si, mai tarziu, intelectuale, dedicate ingrijirii suferintelor sau amenintata de boli grave, purtata catre agonisirea de avere in legatura cu speculatiile sau cu viata instinctuala si indrumata spre relatiile restranse de prietenie si lugi voiajuri.

Evenimentele cele mai insemnate vor activa, in partea a doua a vietii si chiar catre sfarsitul ei. Ele vor lucra intotdeauna in chip serial (epoci bune sau rele).

O metoda foarte usoara de a ne da seama in mod rapid de succesul sau insuccesul eventual al tuturor comportamentelor vietii – urmarite in ordinea caselor astrologice (sanatatea – casele I, VI, VIII, XII; averea – casa II; fratii si surorile – casa III, etc) – va fi aceea de a examina in mod sumar compartimentele respective prin prezenta planetelor bine sau rau aspectate in case sau, acolo unde se afla case fara planete, de a vedea stapanul pragului casei respective si raportul armonic sau dizarmonic pe care il are cu planetele din horoscop. Ex: sanatatea va fi satisfacatoare fiindca Saturn, stapanul casei I,  care nu are planete, desi in casa rea, este bine aspectat de Soare – considerat intotdeauna ca datator de viata in horoscop – impreuna cu un intreg cuplu de planete, care se afla in semnul Soarelui, adica in Berbec.

Averea: va fi un element schimbator si intotdeauna viu, fiindca in casa II se afla Marte cu aspect disonant (in cuadratura cu Luna, orientate catre speculatii, si cu Uranus din casa XI determinant pentru prieteni).

Fratii si surorile: vor constitui o preocupare majora (casa III e cea mai dinamizata de planete).

Caminul: stapanul este Marte, care reprezinta semnul Berbecului, iar Marte este aspectat mai mult disonant, ceea ce va da de inteles un camin framantat.

Institncte, copii: in casa V se afla Luna puternic aspectata in bine sir au, cee ace va da de inteles o situatie vesnic schimbatoare, mai mult nefavorabila.

Mariajul: la pragul casei VII se afla Racul, iar stapanul semnului este Luna, care are o situatie contradictorie in horoscop. Domeniul casei va vorbi la fel.

Moartea: stapanul pragului casei VIII este Mercur, care reprezinta semnul Fecioarei, iar Mercur este bine aspectat in tema. Nu reprezinta nicio indicatie nelinistitoare.

Lungile voiajuri: Jupiter bine aspectat prin prezenta sa, in casa IX, arata ca domeniul activitatii intelectuale inalte si cel al lungilor voiajuri va fi foarte favorabil.

Cariera: stapanul casei X este Venus; planeta se afla bine aspectata in casa III, insa este in exil in semnul Berbecului. Cariera se vadeste buna, insa fara vreun relief deosebit, cu toate insusirile date de casa III, care, in cazul dat, asaza pe plan principal mentalul concret si activitatea de fiecare zi.

Prieteni, protectori: Uranus in casa XI ester au aspectata, lucru ce ne face sa gandim ca lipsesc protectorii, iar prietenii dau satisfactii mediocre. Saturn la pragul casei va da acelasi inteles.

Activitatea secreta, prigoana: in casa XII avem Saturn cu prezenta sa nelinistitoare. Fiind bine aspectat si sub un dispozitor benefic (Jupiter in casa IX), el va harazi minimum de rau si, fiindca tema indica ocupatii intelectuale, va putea sa limpezeasca niste preocupari adanci, de natura intelectuala (prigoanele cu planetele din casa III si sextilul cu Jupiter in casa IX), toate in legatura cu domeniul casei XII (ocupatii in laboratoare sau oculte).

De retinut: in cazul in care intr-o casa horoscopica lipsita de planete vom gasi doua semne (unul la prag si altul in interiorul casei) va trebui sa vedem ce raporturi exista (armonice sau dizarmonice) intre stapanii celor doua semne.

               Ex. In cazul aici de fata, in casa X nu exista planete si avem la prag semnul Balantei si in interior semnul Scorpionului. Daca intre stapanii lor, Venus si Marte, ar exista vreun raport aspectal, domeniul s-ar evidentia intr-un anume fel, ori in bine, ori in rau; in horoscopul de fata Marte si Venus nu au aspecte comune.

©Armand Constantinescu – Tratat de astrologie

Author: admin