Interpretarea horoscopului – Insusiri psiho-temperamentale. Caracter.

Insusirile se culeg din:

  1. Semnul zodiacal in care se afla Soarele, care va fi considerat cu atat mai important, cu cat se afla la As intr-o casa unghiulara (I, IV, VII, X) sau daca este puternic dinamizat de planete.
  2. As si aspectele pe care le primeste acesta. Inraurirea va fi cu atat mai mare cu cat el s-ar situa in locul unde s-ar afla Soarele (respectiv cand s-ar confunda cu insasi zodiac nasterii, ceea ce s-ar vadi in cazul nasterilor din preajma rasaritului Soarelui).
  3. Planetele aflate in casa I a horoscopului, starea lor cereasca si aspectele pe care le primesc (ele vor fi cu atat mai semnificative, cu cat s-ar afla in semnul zodiacal al As).
  4. Planetele maximale semnificative, respective acelea care ar fi conjuncte cu un prag de casa, mai ales o casa cardinala, in elevatie in horoscop (in jurul MC) sau puternic aspectata (in bine sau in rau).

Se consulta planetele, dupa semnificatia lor generala, din punct de vedere al caracterului sau al insusirilor mentale: Soarele – pentru generozitate si noblete sufleteasca, Luna – pentru viata intima si pentru intuitie, Mercur – pentru inteligenta si expresie, Jupiter – pentru echilibru, Saturn – pentru mentalul adanc si scrupul, Uranus – pentru intuitive si generozitate, Neptun – pentru perceptia paranormala, fantezie si puterea de transpunere.

Toate acestea vor da schema bruta, pe care o vom stiliza.

  1. Semnul zodiacal in care se afla Soarele va fi foarte important in ipoteza noastra de lucru, caci avem Berbecul in casa III dinamizat de 3 planete: Soarele, Mercur si Venus; vom judeca dupa Semnele zodiacale zodia Berbec.
  2. As se afla la 1 gr in Capricorn. Inraurirea sa in acest horoscop pare mediocra la prima vedere, fiindca in raportul de forta cu care se afla fata de semnul Berbecului, el se afla in minoritate (casa I nu este dinamizata de nicio planeta, iar aspectele pe care le primeste As sunt slabe). Sa privim astfel ar fi, totusi, o greseala, fiindca stapanul As este Saturn, extrem de puternic aspectat. Judecam deci As sub modul de deslusire al semnului Capricornului, in care se afla, si pe Saturn dupa datele stiute. Nu gasim planete in casa I, deci nu avem alte concluzii de tras.
  3. Planeta maxim semnificativa se va afla in acest horoscop Jupiter, in puternica elevatie in tema (casa IX si bine aspectat).
  4. Vom talcui aceasta planeta tot dupa datele generale din subcapitolul Planete.
  5. Aspectele dintre planete sunt urmatoarele: Saturn trigon Soare, Saturn trigon Mercur, Saturn trigon Venus, Venus conjunctie Mercur, Jupiter sextil Saturn, Jupiter trigon Luna, Luna opozitie Uranus, Luna cuadrat Marte. Vom deslusi de la capitolul Aspecte planetare.
  6. Vom examina, in ultimul rand, planetele dupa semnificatia lor generala, pentru compartimentarea insusirilor mentale si ale caracterului si vom afla: Soarele, Jupiter, Neptun si Mercur sunt puternic armonic in tema, iar Luna, Uranus si Venus, slab nearmonic (Caracteristicile generale ale planetelor). Venus se afla in exil, va avea deci o mentiune speciala (trebuie neaparat sa studiem in acest sector si insemnatatea planetelor in zodiile respective – Planetele in semnele zodiacale).

Interpretare:

Puternic insemnat de semnul Berbecului, care ii va harazi un impuls motric remarcabil, perseverenta, independenta si activitate vie, toate puse sub controlul lui Saturn, care va infrna si disciplina elanul, indreptandu-l spre creatia mentalului concret. Semnul Capricornului ii va harazi calitatile frumoase date de aceasta zodie si de reprezentantul ei, Saturn, inzestrandu-l cu un spirit analitic, profund, meditativ, serios si melancholic, orientat catre idee adanca si cercetare profunda.

Jupiter, maximal semnificativ si bine aspectat, ii va darui simtul de echitate si de echilibru, purtat catre disciplina inalta, filozofica ori religioasa, cu o vie atractie pentru voiajuri lungi.

Inteligenta (Mercur) va fi sprintena si creatoare, asa cum o caracterizeaza Berbecul, iar impulsul motric va lucre capricios (Marte in Pesti).

Viata intima si elemental subconstient sunt tensionate (Luna contradictor aspectata); viata afectiva este intrucatva defectuoasa (Venus in Berbec in exil); capriciul si decizii bruste se vor ivi adesea (Uranus prost aspectat).

Perceptii paranormale vii (Neptun bine aspectat de Venus si Mercur), dar domolite prin pozitia din casa IV si de opozitia slaba cu Saturn.

Toate aceste insusiri psiho-temperamentale stilizate se asaza in cadrul “datelor generale”, aratand traire introvertita, interiorizata, purtata atat catre mentalul concret (realizari practice), cat si catre mentalul Abstract (creatie intelectuala), care va activa mai viu in a doua parte a vietii.

©Armand Constantinescu – Tratat de astrologie

Author: admin