Actualizarea in timp a posibilitatilor si evenimentelor anuntate in horoscopul radical se face prin mecanismul tranzitelor si al constelatiilor care se reintorc. Planetele actuale care s-ar afla pe cer la anumite longitudini ceresti declanseaza destinele indicate de catre horoscopul nasterii inauntrul horoscopului anual. Aceste legaturi planetare directe se creeaza temporar prin aspecte intre planeta actuala si planeta natala sau un prag de casa din horoscopul nasterii. Aceasta trecere a unui astru actual peste locurile indicate mai sus se numeste “tranzit”.
Raporturile pot fi si de natura indirecta atunci cand planetele actuale vor forma intre ele aspecte identice sau asemanatoare cu acelea din horoscopul radical, numindu-se, in acest caz, “constelatii care se reintorc”. In cazul acestor constelatii, nu va avea importanta daca se respecta exact aspectul din radical, fiindca va exista o reintoarcere chiar atunci cand aspectul ar avea acelasi sens sau chiar un sens contrar celui din radical. Reintoarcerea poate fi simpla sau totala in horoscopul anual sau in legatura planetelor anuale cu cele radicale.
Tranzitele: sunt trecerile planetelor actuale peste planetele considerate fixe si peste pragurile caselor horoscopului natal.
Ele pot fi:
- Tranzite simple individuale, adica trecere temporara si singulara ale unor planete individuale peste locurile amintite inainte. Ele au un efect puternic numai in anumite conditii; adeseori raman fara o rezonanta puternica.
Tranzitele planetelor Marte, Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun au un efect mai puternic, mai lung, mai accentuat si mai hotarator in destin decat cele ale Lunii, ale Soarelui, ale lui Marte sau Venus.
In ceea ce priveste factorul radical (punctele fixe) atins de tranzit, vom spune ca As, Soarele, Luna si aspectele lor vor fi foarte sensibile, chiar daca ele nu sunt puternice in horoscopul radical.
Tranzitele asupra planetelor puternic situate in horoscopul nasterii provoaca efecte puternice, pe cand la cele slab situate, efectele vor fi slabe, in afara cazului in care horoscopul anual reliefeaza in anual aceste zone planetare.
Tranzitele simple actioneaza puternic doar atunci cand intre planeta tranzitoare (cea actuala) si planeta sub pragul tranzitat exista o legatura in horoscopul nasterii.
Ex: avem in radical Jupiter cuadrat Marte. Sa presupunem ca Marte ajunge pe Cer la o conjunctie cu Jupiter, considerat ca fix; vom avea un tranzit Marte conjunctie Jupiter care repeta figura radicala Marte cuadrat Jupiter. In acest caz avem o reintoarcere partiala a aspectului, iar daca, cumva, Jupiter actual ar forma si el o conjunctie cu Marte radical, atunci vom avea o reintoarcere totala care va fi cu mult mai rezonanta in destin.
Se mai observa efecte puternice si atunci cand planeta anuala, care apare mai tarziu ca tranzitor, formeaza un raport aspectat corespunzator aspectului tranzitului cu planeta horoscopului nasterii atinsa la trecere sau formeaza un aspect puternic cu planetele anuale respective.
Ex: Marte anual formeaza un aspect critic cu Mercur radical, tranzitul lui Marte actual peste cuadratura sau opozitia cu Mercur radical va activa puternic, chiar daca in horoscopul nasterii nu avem un raport rau intre Mercur si Marte. Acest tranzit va fi si mai puternic daca, in lipsa unui aspect critic Mercur – Marte din radical, s-ar afla, totusi, un raport nepotrivit intre Mercur annual si Marte anual, intr-un loc puternic al horoscopului anual.
Efectul tranzitului nu depinde numai de pozitia puternica a factorului radical, ci si de semnificatia factorului anual aflat in vreo pozitie maximal semnificativa sau altcumva importanta in horoscopul anual. Tranzitul este extrem de puternic atunci cand planeta actuala tranzitoare este stationara pe locul aspectului.
Ex: in radical trigon Jupiter – Soare, iar ca tranzit Jupiter conjunct Jupiter radical. Planeta tranzitoare (Jupiter) fiind stationara pe locul aspectului, va provoca efecte marcante in destin.
Dintre aspect, conjunctiile sunt cele mai puternice, dar mai ales conjunctiile cu un dublu sens, caci daca vor reinvia un aspect bun din radical, ele vor declansa efecte bune, sau, daca cumva aspectul este nefavorabil in radical – chiar daca aspectul tranzit este bun – rezultatul sau va fi mediocru sau chiar rau. Daca in radical am avea Jupiter cuadratura Soare, iar in tranzit Jupiter trigon Soare, efectul acestui trigon va fi mediocru sau rau.
Trecerile lui Saturn, Jupiter si Uranus tind sa produca intotdeauna un anumit efect, indiferent daca horoscopul radical sau anual va indica un aspect similar. Tranzitele planetelor usoare vor produce in general efecte lipsite de importanta, in afara cazului in care ar exista legaturi puternice ale lor in horoscopul radical si anual sau daca s-ar ivi o stationare in locul aspectului. Vom mai considera ca orice legatura intre doua planete din horoscopul nasterii va mari semnificatia tranzitelor reciproce.
Ex: Un aspect critic al lui Marte cu Soarele va fi mai puternic daca, in horoscopul radical, va exista vreun aspect – chiar unul bun – intre Marte si Soare. Invers, tranzitul bun al lui Marte va actiona mai puternic daca in horoscopul nasterii Soarele si Marte ar sta in raporturi aspectale nepotrivite. Ca principiu, vom putea spune ca tendinta nefavorabila de baza a horoscopului nasterii este temporar indepartata de catre o tendinta contradictorie sau ca tendinta de baza favorabila va fi inlocuita cu una temporar nefavorabila.
Intelesul final va fi insa in sensul ca efectele ulterioare ale acestor tranzite se vor exercita intotdeauna in felul aspectului de baza radical; adica un tranzit favorabil care ar angaja planete nefavorabil situate in horoscop se va vadi ulterior inutil sau rau in destin si viceversa. Tranzitele planetei Neptun vor declansa efectele lor numai in ipoteza constelatiilor de baza marcante si aproape intotdeauna le vor lucra in mental, fiind arareori concretizate in domeniul material.
Tranzitul il vom judeca in functie de analogia planetei, de planeta tranzitata, dupa pozitia ei in casele horoscopului si de dominatia pe care o are. Vom avea in vedere si natura planetei tranzitoare si pozitia ei in casa radicala.
Ex: In radical, opozitia Saturn – Marte din casa VI in casa XII; Saturn actual formeaza in tranzit o cuadratura cu Marte radical aflat in casa XII radicala din casa III radicala (adica se afla in tranzit peste casa III radicala). Prin analogie, din cauza naturii malefice a ambelor planete, tranzitul va vorbi despre boala. Prin pozitia planetelor in radical (casa VI si casa XII), semnificatia de boala se dubleaza. In radical, Saturn este stapanul casei VIII, iar Marte stapanul casei VI si XII. Semnificatia de boala se tripleaza. In radical, Saturn este si stapanul casei IX: vom conchide ca boala stanjeneste ca efect si domeniul casei IX (creatia inalta si lungile calatorii).
Atat in privinta planetelor tranzitate, cat si in ceea ce priveste tranzitorul – Saturn care tranziteaza casa III a horoscopului – vom putea conchide ca boala se datoreaza activitatilor de fiecare zi (intelesul stiut al casei III a horoscopului). Uneori este foarte greu sa se fixeze domeniile de viata prin care actioneaza tranzitul cu caracterul sau general si numai horoscopul anual poate da informatii reale in aceasta privinta. Daca, de exemplu, in cazul de mai sus Saturn si Marte ar fi caracteristici pentru boala in revolutia solara, atunci acest tranzit tinde sa lucreze efectiv in sensul bolii, iar daca cumva determinarea sa in horoscopul anual – sau a planetei Marte – s-ar fixa pentru cariera sau dusmani ascunsi, tranzitul ar putea aduce pe tapet o intemnitare sau o pierdere a profesiunii.
In general, in sistemul Prognozei, nu vom gresi niciodata daca vom conjectura toate ipotezele, caci una dintre ele se va realiza obligatoriu. Se mai observa un ritm ciudat intre reintoarcerea partiala si totala intre anual si tranzite. In cazul nostru, intoarcerea totala in anual a aspectului rau Saturn – Marte pe cale de tranzite va actualiza intotdeauna boala.
Trecand peste cuadratura lui Marte cu Saturn radical, care reintorc aspectul Saturn opozitie Marte, vom putea spune ca o conjunctie, in timpul anului, a lui Marte actual cu Saturn radical va declansa din nou un acces de boala, indiferent de cuadratura lui Saturn tranzit cu Marte radical, care s-ar epuiza intre timp.
Adeseori, tranzitele planetelor grele care devin retrograde dupa un tranzit si provoaca acest tranzit a doua sau chiar a treia oara se realizeaza in mod capricios numai o singura data sau alteori – de data asta mai slab – la toate datele cand se constituie tranzitul. Observatia este foarte valabila pentru Saturn si Uranus.
- Aglomerarile de tranzite in acelasi sens in mai multe puncte principale ale horoscopului radical concomitent provoaca mai mult stari decat evenimente, iar tranzitul cel mai puternic este decisiv in sensul directiei efectului. Orbitatea tranzitului se va lua ceva mai mare decat la tranzitele obisnuite, care trebuie sa lucreze exact la grad si minut; ea va fi de 3 grade. Fixarea in timp, adica precizia in privinta zilei in care ar urma sa se produca efectul, este imposibil de facut. Cateodata, tranzitele Lunii declanseaza efectul. La tranzitele individuale efectul este mai usor de urmarit, caci la tranzitul planetelor Marte, Mercur si Venus ziua de indeplinire va fi aceea cand se formeaza aspectul tranzit exact (aceeasi longitudine intre planeta tranzitoare si cea tranzitata), ori cel mult in 3 zile. La aglomerarile planetare de care ne ocupam, va fi important sa aflam daca tranzitele au sau nu au acelasi sens si in ce masura tranzitul este confirmat sau exclus de horoscopul anual. Cand este vorba de tranzite care se reintorc – din radix sau anual – sau de un tranzit sau doua dintr-un numar mai mare de tranzite concomitente care s-ar reintoarce, se vor vadi efecte mult mai marcante. Pentru eficacitatea fiecarei treceri individuale din cadrul aglomerarii, ne vom uita la “Tranzitele simple individuale” (analogie, pozitie in casa radicala, anuala si dominatie).
- In cazul aglomerarilor tranzitelor de acelasi sens peste un punct individual al horoscopului radical, vom putea da, aproape intotdeauna, predictii. Se judeca intocmai ca la tranzitele individuale. De mentionat faptul ca efectul tranzitului pare sa se accentueze daca planeta atinsa de tranzit in horoscopul nasterii este in acelasi timp si planeta tranzitoare. Ex: Marte si Soare ataca in tranzit Soarele radix.
- Tranzitele reciproce: fie in horoscopul radical opozitia Uranus – Luna, iar ca tranzit Luna vine in conjunctie cu Uranus si Uranus in conjunctie cu Luna. Vom avea atunci un tranzit reciproc, iar efectul tranzitului va fi foarte simtit ori de cate ori Luna, in decursul anului, va forma un aspect cu Uranus. Acest tranzit va fi foarte graitor in intregul decurs al aspectului exact de tranzit al lui Uranus actual cu Luna radicala, stiut fiind faptul ca Luna ar putea forma opozitia cu Uranus o data la 27 zile, cat timp face turul Zodiacului.
Durata tranzitelor:
Soarele, Mercur, Marte si Venus au o durata de tranzit in jurul aspectului exact de 4 zile inaintea acestui aspect si 4 zile dupa el.
Tranzitele lui Marte tind sa se produca fix la zi.
Tranzitele Lunii – care are o miscare rapida – tind sa se produca la anumite ore din zi (cand aspecul este exact).
Tranzitele lui Jupiter au o raza de actiune de 20 zile in jurul zilei aspectului exact.
Tranzitele lui Saturn au traditional o raza de actiune de 30 zile, insa in practica fatidicul astru lucreaza dupa implinirea aspectului exact, pana la un orb care atinge adeseori 7 grade. Cand e retrograd, lucreaza inaintea aspectului exact, iar cand este stationar, efectele sale sunt apasatoare si chiar nimicitoare. Cea mai mare sansa pentru nativ va fi atunci cand miscarea sa va devine rapida, ceea ce se implineste aproape intotdeauna dupa ce iese Saturn din faza de retrogradare.
Tranzitele lui Uranus au o raza de actiune de 40 zile in jurul aspectului exact. Ele au tendinta sa lucreze la zi prin evenimentele explozive si mai ales in faza de informare a tranzitului (20 zile inainte).
Tranzitele lui Neptun au o raza de actiune de 60 zile in jurul aspectului. Ele lucreaza mai mult in psihic, iar in viata practica au efecte care se vadesc cu greu, instaland de obicei stari haotice in mental (dupa pozitia planetei radicale si natura tranzitului).
©Armand Constantinescu – Tratat de astrologie