Ciclurile planetare

Exceptand Uranus, Neptun si Pluton, doua planete natale, in aspect sau nu, formeaza, mai devreme sau mai tarziu, prin tranzite, toata varietatea de aspecte in timpul existentei individului.

O persoana nascuta sub o cuadratura Marte – Saturn va avea caracteristicile acestui aspect, dar, in decursul celor doi ani si jumatate ce vor urma, ea va suferi influentele tuturor combinatiilor pe care le va crea Marte in tranzit asupra lui Saturn. Pana la varsta de 29 ani, Saturn in tranzit va da toate aspectele posibile cu Marte natal.

Desi harta de la momentul nasterii ramane baza personalitatii si a destinului unui individ, fiecare dintre noi avem sansa, in viata aceasta, sa sesizam oportunitatile oferite de toate aspectele planetelor intre ele, gratie tranzitelor lor. Aceasta miscare este comparabila cu un val imens compus din aspecte particulare care sunt ritmuri, intotdeauna diferite si intotdeauna reincepute.

Ciclurile lunare sunt foarte importante. Luna noua reprezinta debutul unui nou ciclu, Luna plina – punctul culminant al unui ciclu. Luna in crestere (intre Luna noua si Luna plina) este considerata o perioada cu energie crescatoare, iar Luna descrescatoare (intre Luna plina si Luna noua), o perioada cu energie descrescatoare.

Eclipsele intaresc semnificatia Lunii noi sau pline. Se produc mai multe eclipse pe an. Ele produc exploza crizelor gestate multa vreme, dar evitate pana in acel moment.

Aspectele formate prin tranzitele planetelor lente in raport cu pozitia lor la nastere indica fazele majore ale existentei si maniera in care individul devine adult. Adolescenta este prima dintre aceste raspantii ale vietii: ea corespunde, aproximativ, reintoarcerii lui Jupiter in pozitia initiala si opozitiei lui Saturn in tranzit asupra lui Saturn natal. Aspiratiile lui Jupiter catre o reinnoire si o mai mare expansiune adaugate la cele ale lui Saturn, care cauta o crestere a structurii, nu sunt straine de conflictele si difficultatile pe care le intalneste adultul la jumatatea vietii sale.

Schimbari importante se produc, adesea, catre varsta de 29 ani, cand Saturn revine asupra pozitiei natale. Acest aspect provoaca insatisfactii si reformulari uneori dramatice. Criza fiind trecuta, se obtine, in general, un plus de maturitate si o mai mare stabilitate.

Dupa revolta (impotriva familiei si a muncii) individul isi recapata echilibrul, odata cu dezvoltarea noilor potente. Unele persoane, din nefericire, creeaza rupturi definitive.

In ciclul lui Uranus, la varsta de 21 ani, se produce o cuadratura la pozitia sa natala; este momentul critic cand fiinta trece de la adolescenta, la varsta adulta. Opozitia sa se va produce spre 42 ani, aducand, adesea, cu sine insatisfactii si oboseala, ceea ce atrage dupa sine cautarea unei a doua tinereti.

Sextilul din ciclul plutonian se produce spre varsta de 41 ani si corespunde unei faze de rebeliune care puncteaza, in general, mijlocul existentei. Trigonul se formeaza spre 82 ani, contribuind la dezvoltarea aspiratiilor spirituale. In combinatie cu reintoarcerea lui Uranus la 84 ani, omul capata tendinta de a se gandi tot mai mult la moarte.

Copyright: Armand Constantinescu, Dan Ciuperca

Author: admin