Sinastria (gr. Sin = impreuna; astron = astru, astre puse impreuna pentru a le compara)
Sinastria reprezinta compararea a doua harti ale cerului pentru a determina gradul de intelegere intre cei doi indivizi carora le apartin aceste doua harti. Inainte de efectuarea sinastriei, este necesara studierea aprofundata a celor doua harti de nastere, in parte. Se defineste interaspectul ca fiind orice aspect care se realizeaza intre cele doua teme si superpozitia (suprapunerea), orice aspect de conjunctie ca interaspect. Superpozitia reprezinta interaspectul cel mai puternic, cel mai atractiv, dar nu si cel mai usor de pus in evidenta.
Ex: comparatia intre temele lui Liz Taylor si Richard Burton. Se observa in primul rand ca Soarele in Scorpion al lui R.B. se suprapune peste Luna din Scorpion al lui L.T. aceasta este o superpozitie cu Soarele – barbatul si Luna – femeia, de unde o mare atractie,mai ales cu semnul sentimental si passional al Scorpionului. Superpozitia contine o notiune de experienta de comuniune intre doua fiinte atunci cand cele doua astre se suprapun cu un ecart de cel mult 5.
Din acest exemplu mai notam alte superpozitii:
- Neptun feminin peste Luna masculina, in Fecioara
- Venus feminin cu Chiron masculin
- NN feminin cu Uranus masculin
- Junon feminin cu Pluton masculin
- Pluton feminin cu NN masculin
- Jupiter feminin cu Neptun masculin
- Saturn feminin cu NS masculin
De asemenea, nodurile lunare in trigon:
- Marte, Soarele sau Mercur feminin in sextil cu Venus masculin
- Neptun feminin in trigon cu Venus masculin
- Luna feminin in trigon cu Venus masculin
- Soarele sau Mercur feminin in opozitie cu Luna masculin, etc.
Cele mai importante interaspecte sunt superpozitiile, dintre care se evidentiaza cele realizate intre planetele individuale (Soare, Luna, Mercur, Venus si Marte). Superpozitiile intre planetele grele (Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun si Pluton), exceptand cazurile cand una dintre ele reprezinta guvernatorul AS sau DS, sunt mai putin importante.
Interaspectul de conjunctie sau superpozitie este interaspectul cel mai marcant, cel al experientei impartasite sau al comuniunii. Este preferabil sa se produca intre planete individuale si neidentificate. Intr-adevar, doi Sori suprapunandu-se (doua persoane de acelasi semn) sunt prea identici si nu pot sa aduca dinamismul esential unei bune relatii. Acest tip de relatie este mai curand neutra. Dimpotriva, o superpozitie Soare – Luna (este exploziv).
Toate superpozitiile care implica putin o planeta individuala sunt importante. De asemenea, superpozitiile lui Lilith, Chiron, Junon sau ale nodurilor lunare peste o planeta individuala.
Interaspectul de sextil (60°) este foarte favorabil deoarece el se produce intre cele doua astre situate in semn de elemente compatibile. Foarte pozitiv la nivelul comunicarii, sextilele Soare – Soare sau Soare – Luna, Venus – Marte sau Soare – Venus, Luna – Marte sau Luna – Mercur, Luna – Luna sau Mercur – Mercur sunt printre cele mai favorabile.
Interaspectul de cuadratura (90°) este cel mai indicat in sinastrie. O cuadratura in sinastrie aduce dinamism, dar o majoritate de interaspecte de cuadratura antreneaza conflicte si rupturi. In sinastrie, totul este o problema de proportie. Un interaspect de cuadratura aduce tensiune si stres.
Interaspectul de trigon (120°) este foarte favorabil, caci leaga doua astre care se scalda in acelasi tip de energie (sau element). Desemneaza doua astre care isi schimba reciproc energia si care pot sa se autoregenereze. Este preferabil sa existe mai multe trigoane intr-o sinastrie, caci ele favorizeaza expresia calduroasa a sentimentelor si permit o creativitate mai infloritoare. Teoretic, reprezinta interaspectul cel mai favorabil pentru o relatie, desi nu are superpozitie.
Interaspectul de opozitie (180°) este mai curand defavorabil, desi experienta releva ca mai multe opozitii sunt favorabil stimulante si complementare. Unele opozitii aduc certuri, in timp ce altele sunt foarte atractive. Opozitiile Soare – Luna, Luna – Luna, Soare – Venus, Luna – Venus sau Venus – Marte sunt favorabile si prezinta un bun amestec de energii.
Copyright: Armand Constantinescu, Dan Ciuperca