Interpretarea horoscopului – Prietenii. Protectorii.

Casa XI reprezinta un element puternic de ajutor in viata: amici si protectorii.

Significatorii casei XI sunt:

  1. Planetele din casa XI.
  2. Planeta care dominca semnul de la pragul casei.
  3. Significatorii acestei case in general.
  4. Planeta sau planetele din casa XI ne vor arata probabilitatea unor prietenii sau protectii, natura persoanelor in cauza si succesul sau insuccesul nativului in raport cu acestia (Planetele in casa XI).

Vom vedea ce fel de prieteni harazeste fiecare dintre planete (Soarele – persoane influente si de rang inalt, ales; Jupiter – ecleziasti sau magistrate; Saturn – oameni gravi si austeri; Venus – elemental feminine; Mercur – comercianti si scriitori; Uranus – persoane originale; Neptun – cei care se prezinta in mod cu totul aparte.

Prezenta acestor planete in semne negative (Taur, Rac, Fecioara, Scorpion, Capricorn, Pesti) va da de inteles ca nativul va fi influentat mai mult de prieteni, iar prezenta astrilor in semnele positive (Berbec, Gemeni, Leu, Balanta, Sagetator, Varsator) va vadi o atitudine pretentioasa si chiar despotica a nativului fata de prietenii si protectorii sai.

  • Cand nu se gasesc astri in casa XI, examinam semnul aflat la pragul casei si stapanul sau, cu toate caracteristicile. Prezenta planetei respective – aceea care domina semnul – intr-o casa a hosocopului, va deslusi problema (Stapanii caselor in alte case astrologice). Natura semnului aflat la pragul casei XI este adeseori graitor: semnul fix prezice o prietenie sau o protectie constanta, iar cel mutabil, contrariul.
  • Significatorii generali ai prietenilor si protectorilor sunt Jupiter si Venus, bine aspectati. Capul Dragonis (Nodul Ascendent al Lunii) in Gemeni, Rac, Pesti, Taur, Balanta sau Leu ne da un inteles asemanator. Mercur, Soarele, Luna si Pars Fortuna indica, in general, prietenii utile, insa in cazul aspectelor rele, un sprijin mediocre si amicitii nefolositoare. Planetele malefice rau aspectate indica in general o activitate daunatoare in cercul relatiilor.
  • Punctul senzitiv al prietenilor completeaza tabloul astrologic.

In exemplul nostru: 27.03.1898 – Galati – 01:30.

Casa XI are planete. Gasim pe Uranus prost aspectat de Marte din casa II, le Luna din casa V si intr-un sextil consolatory cu Jupiter casa IX. Planeta se afla in semnul Sagetatorului sub dispozitia lui Jupiter, bine aspectat si in elevatie in tema. De aici rezulta ca prieteniile si protectiile se vor prezenta neasteptat (Uranus), se vor incheia in imprejurari originale si vor fi supuse rupturilor bruste. Ele vor fi foarte nenorocite in materie financiara, unde nativul va face sacrificii banesti cu prietenii sau protectorii si vor fi funeste in chestiuni sentimentale sau financiar-speculative. Cu privire la opozitia lui Uranus cu Luna din casa V, adaugam faptul ca influenta rea a prietenilor poate sa fie considerabil exercitata in domeniul casniciei nativului, fiindca Luna este stapana casei VII (domeniul mariajului).

Sextilul lui Uranus cu Jupiter din casa IX aflat in elevatie indica faptul ca se incheie prietenii favorabile pentru a stimula activitatea intelectuala si preocuparile ideologice. Uranus se afla in a doua jumatate a casei XI, prin urmare putem localiza aparitia acestor prietenii in partea a doua a vietii, respective dupa 45 ani. Deoarece Uranus din casa XI este in aspect rau cu Marte, stapanul casei XI (la pragul casei se afla Scorpionul, al carui stapan este Marte aflat in casa II), vom judeca de data aceasta si natura semnului aflat la pragul casei. Scorpionul este un semn fix si de tradare (afara de cazul in care este foarte bine aspectat). Rezulta de aici ca domeniul acesta al horoscopului va fi supus unor vicisitudini vesnice.

O mentiune aparte: o planeta aflata in casa XI este Saturn, care calca pragul casei XII apartinand domeniilor ambelor case (XI si XII). Deslusirea traditional ava fi ca protectiile se vor incheia in clipe grele cu oameni bolnavi, seriosi in timpuri de nacazuri commune. Ele vor fi stanjenite de intrigile persoanelor de joasa conditie (Neptun in casa VI), dar vor stimula mentalul concret sic el inalt (aspectele bune cu casa III si casa IX).

Punctul senzitivse afla la 13 gr in Varsator in casa II. Vom conchide ca prieteniile pot fi interesate din punct de vedere banesc. Procesul tinde insa sa se amendeze pe doua cai: sextilul pe care il primeste acest punct senzitiv de la Saturn din casa XII si sextilele pe care le primeste de la Mercur si Venus din casa III vor da de inteles ca amicitiile sunt folositoare in exercitiul unei activitati de initiere occulta si va vorbi favorabil catre finele vietii.   

©Armand Constantinescu – Tratat de astrologie

Author: admin