Longitudine cereasca 0°- 30° grade
21 martie – 20 aprilie
Influenteaza atat pe cei care au Ascendentul in Berbec, cat si pe cei care au acest semn puternic ocupat de planete, in horoscopul personal.
Este guvernatorul planetei Marte.
Verb caracteristic: “a fi”
Cuvinte cheie: impuls, actiune, intreprindere, directive, precipitare, constiinta, energie, trezire, elan, entuziasm, ardoare, geneza, curaj, combativitate, generozitate, nerabdare, autoritate, impulsivitate.
Culoare: rosu
Anatomie: cap
Element: foc
Metal: fier
Profesii: meserii ce au legatura cu fierul, ramurile medicinei care au legatura cu capul, cu fata, militar, profesiuni sportive, politist, constructor, pastor, stylist.
Planeta: Marte – energia martiana construieste.
Semn masculin, de foc, cardinal, violent, dinamic si pozitiv. Indica fapturi puternice, hotararile, initiativele si impulsurile brutale. Este in legatura cu Casa I a horoscopului si imprima: caracter viu, nastavilit, curajos, spirit de actiune, vointa ferma, elan, precipitare, incredere in sine, elocventa.
Berbecul marcheaza solstitiul de primavara, adica o rascruce a anotimpurilor, ceea ce il face un semn cardinal.
Reprezinta focul in plina activitate si indica insusiri care fierb: dorinta puternica, spirit de pionier, forta de comanda, ambitie, combativitate, independenta si dorinta de a fi in prim plan.
Pentru a se manifesta are nevoie de un stimulent. Adeseori se angajeaza in actiuni care sunt prea vaste pentru posibilitatile sale.
Cu o aspectare armonica, Berbecul este leal, brav si invincibil. Cu aspectare dizarmonica va fi un las, neloial si supus naprasnelor.
Caracterul este bun, altruist, dand concurs aproapelui, dar complacandu-se intr-o atitudine oarecum semeata. Destul de des, din cauza obiectivelor deseori schimbate, nu-si desavarsesc operele incepute. Nativii pot fi excelenti militari, ingineri (in special metalurgici) sau chirurgi. Toti, indiferent de sex, sunt pasionali si nestatornici; reactioneaza prompt la injurii, cer reparatii, dar nu poarta pica.
Copiii sunt foarte neastamparati si detin un focar de energie interioara care, in cazul unei proaste cresteri, poate refula in vicii. Vor trebui tinuti mereu ocupati, dandu-li-se chiar activitati concrete (lucru manual), care le vor domoli energia. Vor fi opriti cu grija de la bautura, pentru ca aceasta ar putea deveni pentru intreaga viata o deprindere funesta. Corectiile vor fi administrate cu mare grija.
Din punct de vedere sentimental, barbatii vor fi foarte intreprinzatori, inflacarati, insa schimbatori. Femeile sunt foarte aprinse si isi aleg barbatul cu grija. De foarte multe ori au o atitudine materna fata de soti si suporta riscul tuturor greutatilor, complacandu-se in rolul de a-si asuma toate greutatile casniciei. E tot o reflectare a dorintei de a iesi in relief si de a fi la comanda.
Boli: Berbecul guverneaza capul, ochii, urechile, dintii si afectiunile lor.
Destin: framantat de trepidanta lor activitate si de intamplari inedite. Situatiile se dobandesc numai prin lupta si se mentin tot astfel. Rarele bucurii sunt scump platite. In general, o succesiune de situatii stralucite, putin stabile, rar durabile, dar niciodata o stare de inactiune.
Sugerand cele doua coarne ale berbecului, ideograma semnului simbolizeaza, prin cele doua semiluni incomplete, apele constiintei tasnid cu putere in afara. Ideograma incepe cu o gandire neemotionala (linia dreapta), dar continua printr-o actiune extravertita emotional (spre dreapta), gata sa incerce orice, mizand totul pe o mana, insa isi aminteste apoi viata de introvertit (Pestii spre stanga). Astfel, mult din obraznicia si bravura Berbecului este doar pentru a acoperi aceasta insecuritate interioara.
Este semnul inceputului primaverii, momentul cand zilele incep sa fie mai lungi decat noptile. Marcheaza reintoarcerea imuabila, la aceeasi data, a activitatilor de primavara. Reprezinta primul impuls al anului.
In mitologie, Dyonisos, zeul vinului si al extazului liberator, a fost fondatorul oracolului lui Amon (berbecului) in Egipt. Dyonisos urmarea un berbec, cand acesta a disparut dintr-o data si, in locul lui a tasnit un izvor. Dyonisos a plasat pe acest loc oracolul, iar din animal a format constelatia Berbecului.
Berbecul apare si in legenda cuceririi Lanei de Aur (apartinand tot berbecului) in care Argo trece prin multe primejdii pentru a o gasi.
In tema natala, semnul Berbecului releva in ce directie se vor indrepta eforturile native. Berbecul reprezinta initiativa, el este pionierul, cel ce preia conducerea unei miscari, dar si acela care actioneaza printr-o lovitura de cap. El reprezinta liderul innascut, dar si individul incapatanat.
Berbecul aduce elanul, entuziasmul si actiunea. Are gustul riscului, este dinamic si este un pionier, un cuceritor. Este semn de impuls, de generare, de excitare, de ardoare si de indrazneala. El reprezinta si pe cel ce incepe si pe cel ce preia conducerea in fruntea unei miscari. Este ambitios, imprudent si vrea sa fie primul.
Semn de foc precum Sagetatorul si Leul, energetic si energic, vulcanic. Este entuziast, increzator in viitor. Nativii sunt aventurieri, sefi sau inventatori. Au tendinta de a-si trai viata intr-o ardere continua si de a-si neglija sanatatea si securitatea. Sunt arzatori si necrutatori, obstacolele si intarzierile ii infurie. Lipsa lor de simt practic ii face dependent de semnele de pamant in ceea ce priveste necesitatile vietii cotidiene.
Copyright: Ciuperca, Dan; Constantinescu, Armand.