Semnul Capricornului

Longitudine cereasca 270° – 300°

23 decembrie – 20 ianuarie

Influenteaza in mod egal atat pe cei cu Ascendentul in Capricorn, cat si pe cei care au acest semn puternic ocupat de planete in harta natala.

Guvernat de Saturn.

Guvernatorul casei a Xa a Cerului.

Verb caracteristic: “a organiza”, “a folosi”.

Cuvinte cheie: rabdare, detasare, intelepciune, elevare, concentrare, rezistenta, obiectivitate, perseverenta, prudenta, organizare, solitudine, administratie, ambitie, opinie, meditatie, experienta,, avaritie, frugalitate, realizare, reflexive, munte, oprire, intarziere, seriozitate, arivism, raceala, suspiciune, banuiala.

Culoare: negru; anatomie: schelet; element: pamant: metal: plumb.

Profesii: administrative, meserii ce au legatura cu muntele, agricultor, profesiuni de analiza, de control, de arhiva, geriatrie, reumatologie, osteopatie, dermatologie, mathematician.

Semn feminin, de pamant, cardinal, steril, violent. Ca semn de pamant si cardinal, el este activ, meserias, bucuros de castig, foarte staruitor si ambitios, dornic sa atinga perfectiunea materiala in cel mai inalt grad. Ca si mantia de zapada care acopera pamantul in luna decembrie, Capricornul isi invaluie obiectul cu dorintele sale si se adapteaza la orice imprejurari ca sa-si atinga scopul. Strange, curata si organizeaza terenul cu multa diplomatie, fiind semn feminin. Ambitios si independent, spre deosebire de celelalte semen zodiacale de pamant (Taurul si Fecioara), Capricornul tinde mereu in sus. El are o ambitie si o independenta nemasurate. Nu se simte deloc bine in pozitie de subaltern, dar isi ascunde cu grija ambitiile de teama sa nu se compromita. Prin reflex, devine melancolic si foarte grijuliu pentru viitorul sau. Indura totul si rareori devine agresiv. In clipele lui bune si, prin contrast, cand este usurat de sarcina greutatilor ( responsabilitatilor) asumate, cade pe ganduri, timid si rezervat. El este ambitios, independent si, pentru ca nu permite nimanui sa i-o ia inainte, va fi cuprins de gelozie si neincredere. Nu uita ofensa, dar nu se razbuna. Are o putere de neinchipuit pentru cercetarea amanuntului, pe care il diseca pana la cauza cauzelor. E profund meditativ si creatia sa reflecta manifestarea in toata splendoarea ei. Mari aptitudini pentru cercetarea de lunga durata, care poate desavarsi implinirea unei mari opere.

Capricornul este singuratic, se ataseaza cu greu, insa, atunci cand se alatura cuiva, o va face definitiv si fara rezerva. Este prieten bun, dar si dusman neimpacat. Sub aparenta rezervata si glaciala se ascunde, ca in sanul pamantului, acoperit cu zapada, in toiul iernii, o rara sensibilitate. Manifesta o retinere aristocratica in gesturile pe care le face. Aceasta sensibilitate se introverteste si da nastere la o traire dureroasa, care face ca tipul zodiacal sa se izoleze si mai mult de elemental exterior care l-a contrariat. O lume proprie de ganduri il va purta intotdeauna catre partea filosofica a existentei, al carei rost il va intui si il va putea demonstra.

Deseori, tipul capricornian exagereaza raul si are o aprehensiune a unei mizerii care este numai mentala si care nu se traduce decat rareori in fapt. De cele mai multe ori, nativii se straduiesc sa isi realizeze scopurile cu un zel atat de mare, incat le ramane foarte putin loc pentru o traire in sfera vietii lor particulare; de aici neintelegeri familiale, izolari de camin, divorturi frecvente.

La o aspectare armonica, Capricornul va constitui tipul reusit al ascetului, al savantului si, in general, al cercetatorului tainelor firii. Tipul dizarmonic va arata omul egoist, practic, care evolueaza pe un plan minor material si care poate fi afectat de grave anomalii psihice (sadism, ambitie scelerata sau materialism ignobil).

Copiii: educatorii copiilor din Capricorn vor trebui sa le insufle acestora un spirit de altruism si o daruire generoasa pentru aproape. Vor trebui sa ii deprinda pe copii la o traire amicala cu tovarasii lor de joaca si cu o filantropie sufleteasca ce va fi purtatoare de sentimente nobile pentru viitor. Egoismul va trebui infranat.

Din punct de vedere sentimental, trairea sufleteasca si cea erotica vor fi divergente, ori calme, ori profund zbuciumate. Tipul zodiacal are tendinta de a fi frigid, lipsit de apetit sexual, ori inzestrat cu grave anomalii, intre care gelozia si sadismul, vor fi frecvente.

Boli: Capricornul guverneaza genunchii, pielea si sistemul osos.

Destin: este supus ascensiunilor sociale si caderilor ritmice. Intrigi si dusmanii la tot pasul. Reveniri in situatii si o faza mai buna dupa 45 de ani, cand se vor inregistra bucurii si satisfactii care – in general – tind sa fie traite fra entuziasm, fiind traite prea tarziu.

Sugerand capul si coarnele Caprei,  ideograma semnului este cea mai complexa dintre toate (cuprinzand toate elementele: cercul, semilunar si linia). Ea indica linia intelectului ce coboara in realism si materialitate, apoicreste la cel mai inalt nivel, formand cercul spiritului, dar semiluna constiintei coboara sub nivelul pamantului, terminandu-se intr-un balans interior, in autoconstiinta.

Acest semn marcheaza debutul iernii, momentul din an cand zilele sunt cele mai scurte. Natura hiberneaza, parand impietrita in timp si ger.

In mitologie il intalnim pe zeul Pan, fiul lui Hermes (Mercur), zeu al pastorilor, jumatate om, jumatate capra, lenes, dar excellent musician. Intalnim, de asemenea, pe Algipan, fiul lui Zeus si al unei nimfe numite Aix (gr. Capra). Acesta il ajuta pe Hermes sa regaseasca tendoanele lui Zeus, pe care le furase Tifon. Pentru a scapa de Tifon, Algipan se transforma , Algipan se transforma  intr-o fiinta jumatate cepste, jumatate capra, sub aceasta forma fiind transformat de catre Zeus in constelatia Capricornului.

Amintim, de asemenea, istoria caprei Almateea, cea care l-a hranit pe Zeus. Unul din coarnele sale era rupt, iar nimfele l-au umplut cu fructi pentru micul Zeus, de aici rezultand expresia “cornul abundentei”. Capra Almateea devine Steaua Capella (Caprita) sau Constelatia Capricornului (Cornul Caprei).

Capricornul reprezinta simbolul muntelui pe care capra se catara si arata ca omul trebuie in mod constant sa caute sa se inalte (sa evolueze) in existenta. Esoteric, Capricornul reprezinta poarta de iesire a sufletelor din lumea manifestata.

In tema natala, Capricornul arata locul de detasare, de sinteza, de solitudine, de elevare si de ambitie.

Semn negativ, de pamant (precum Taurul si Fecioara, cu care formeaza al doilea trigon), corespunde fizic caracterului uscat si rece, in stransa legatura cu temperamental melancolic, cu reactia lenta, puternica si de lunga durata. In influenta sa asupra formelor psihologice ale vietilor omenesti, trigonul de pamant provoaca indoiala si critica constructiva sau distructiva.

Posibilitati de realizare:

  • In bine: liniste, perseverenta, prudenta, spirit practice, stabilitate, fidelitate, legatura cu materia;
  • In rau: incapatanare, comoditate, teama exagerata, materialism, lipsa de mobilitate spirituala, dogmatism, conservatorism exagerat, lipsa unei capacitate de ridicare si de entuziasm moral si spiritual.

Semnele de toamna si iarna au semnificatia introversiunii, a indreptarii spre interior, spre viata sufleteasca. Pentru stimularea lor nu decide farmecul venit din afara, ci luarea unei atitudiniinterioare, izvorata dintr-o pornire intima.

Semnele de toamna stau in raport strans cu atitudinea sufleteasca a omului care a deposit maturitatea personalitatii, plin de experienta, contemplative si meditative.

Semnele de iarna corespund batranetii tarzii, cu o atitudine oarecum sceptica si impregnate de filosofia unei trairi, adeseori dureroase.

Posibilitati de realizare:

  • In bine: idealism, spirit teoretic, puncte de vedere centrale.
  • In rau: necunoasterea realitatii,  abstractizarea exagerata, vederi stramte si meschine, indaratnicie.

Semnele de iarna (Capricorn, Varsator, Pesti) corespund tendintei de intoarcere la actiunea lumii exterioare din pozitia subiectiva si spiritual centrala.

Capricornul, semnul muntelui, al varfului de atins sau al ambitiei, al ascensiunii sociale lente, dar sigure. Reprezinta avaritia, frugalitatea, batranetea, singuratatea, despuierea, realizarea, economia, rabdarea, perseverenta. Indica posturile elevate, increderea, responsabilitatile, dar si datoria, metoda, organizarea, integritatea, sangele rece, prudenta, pesimismul, raceala, ranchiuna, rezerva, egoismul, interiorizarea, intarzierile, experienta, rigoarea, detasarea, reculegerea, intelepciunea si frustrarea. In gereal, Capricornul are simt practic si este un bun sfatuitor. Semn al admiratiilor si al cunostintelor.

Copyright: Ciuperca, Dan; Constantinescu, Armand.

Author: admin