Aspectele lui Mercur

Mercur – Venus:

  • Singurele aspecte care se formeaza – conjunctiva si sextilul – favorizeaza o puternica patrundere afectiva a intelectualului si, in consecinta, talentele artistice si literare in special. Conjunctiva este tipica la horoscoapele scriitorilor sau poetilor. Astfel, va indica o amplificare a posibilitatilor intelectuale. Statisticile arata ca raporturile Venus-Mercur se grupeaza la fizicieni, matematicieni si astronomi, ceea ce dovedeste ca gandirea matematica contine puternice elemente formal artistice.
  • In destin: armonic – frecventari si relatii bune cu anturajul, noroc in speculatii banesti, care sunt in legatura cu podoabele; dizarmonic – contrariul.

Mercur – Marte:

  • Armonic: din aceste legaturi aspectate reiese o puternica conducere voluntara a intelectului si o rapiditate in aplicarea hotararilor luate. Mijloceste talentul de reproducere, de vorbire si de expresie, dialectica si pedagogia, indica o inclinatie spre discutie. De obicei, va exista si un raport strans intre conducerea nervoasa si inervatia senzitiva a mainilor, ceea ce va da o mare indemanare. La nivel scazut, aceasta va favoriza munca manuala si aplicarea practica a tehnicii; la un nivel ridicat, desenul, sculptura, chirurgia si strategia militara. Conjunctiva este aspectul cel mai eficace, dar va trebui sa fie bine aspectata pentru a fi considerate favorabila.
  • Dizarmonic: aici vom intalni aceleasi insusiri si tendinte, dare le vor fi unite cu unele dizarmonii ale caracterului, care merg de la exagerare si pripire pana la sofistica, minciuna si necinste. In cazuri foarte nefavorabile, mai ales cand Mercur se afla in casa III, VI sau IX, se pot vadi predispozitii spre boli nervoase acute, interesand organelle vizate de semnul lui Marte sau al lui Mercur.
  • In destin: armonic – inteligenta, abilitate, finite de spirit, aptitudini la matematici; dizarmonic – paralizii ale corzilor vocale, viclenie, necinste, relatii detestabile cu fratii si surorile, pierderi de bani prin speculatii asupra hartiilor de bursa.

Mercur – Jupiter:

  • Armonic: aspectele favorabile conjuga intr-un mod fericit relatiile dintre intelectul analitic si tendinta constructiva integrala, dintre scopurile de gandire mari si cele mici, dintre intellect si ratiune, mijlocind ceea ce, pe scurt, se numeste o judacata sanatoasa. La o structura corespunzatoare, cuplul planetar  – mai ales in receptive mutuala – va apartine categoriei comerciantului reusit, indicand fecundarea gandirii materiale prin fantezia economica expansiva.
  • Dizarmonic: aici divortul dintre inteligenta si judecata provoaca o nesiguranta care are drept urmare o tendinta spre discutie legata de un scepticism exagerat si de superstitie. In situatia unei pozitionari bune si semnificative, aspectarea dizarmonica nu are prea mare importanta.
  • In destin: armonic – spirit practic comercial, relatii folositoare cu oamenii de afaceri, speculatii minunate cu valorile de bursa, reusita pe langa oamenii sus-pusi; dizarmonic – un gresit simt al afacerilor, pierderi prin contracte, deplasari costisitoare si inutile, neplaceri de pe urma fratilor sau surorilor.

Mercur – Saturn:

  • Armonic: aspectele bune favorizeaza gandirea logic legata, adaptarea intelectului la experienta si necessitate, aratand o persoana exacta, realista, profunda, concentrate, prudenta in gandire. Aspect des intalnit la strategii militari.
  • Dizarmonic: aspectele acestea harazesc aceleasi insusiri sau aproape similar, dar aici vom avea, in afara de o tendinta logistica spre sistematizari si simplificare, o opozitie a insului cu conceptiile vii si schimbatoare ale epocii sale. Ciocnirea este dureroasa si insotita de sentimentul de teama, ea va duce adeseori la minciuna, care, in cazuri nefericite, este inevitabila si poate provoca chiar o actiune necinstita. Se va observa intotdeauna o tendinta oarecum depresiva si o descurajare care se datoreaza tensiunii dintre gandire si realitate. Se va observa la o varsta inaintata un ritm maladiv al bolilor cronice nervoase sau scleroza. La o structura corespunzatoare a horoscopului nasterii – mai ales cand Mercur se afla in casa III, VI sau IX – se observa predispozitii pentru boli cerebrale, ori inhibitii nervoase in dezvoltarea sufleteasca.
  • In destin: armonic – inteligenta puternica, studii serioase oculte sau filozofice. Ridicare sociala si slujba bine platita; dizarmonic – mari neplaceri prin relatii, prin vorbele rostite si prin inscrisuri; surditate; slabiciune in fata cumpenelor vietii; presecutie; adeseori va indica pe canalia in toata acceptiunea cuvantului.

Mercur – Uranus:

  • La o buna aspectare va reiesi o puternica amplificare a intelectului prin intuitie, unita cu o ascutime de spirit, cu o gandire originala, inventiva si cu talent pentru fizica sau tehnica. Conjunctiva se gaseste foarte des la fizicieni, matematicieni si astronomi, iar celalalte aspect armonice sunt dominante in horoscoapele inventatorilor si inginerilor.
  • Dizarmonic: aspectele acestea sunt dezavantajoase practicii, dar nu intotdeauna teoriei; ele duc adesea la  o originalitate ciudata, la o nelinistire nervoasa, la o inclinatie spre joc sau spre o dezagregare intelectuala. Uneori se observa tulburari si refulari periodice nervoase care se evidentiaza sub forma predispozitiilor catre accidente de natura tehnica sau de circulatie. In cazuri net nefavorabile – la aspectele rele cu cele malefice – se pot ivi tulburari mentale cu un caracter schizofrenic.
  • In destin: armonic – idei subite, chiar genial. Calatorii neasteptate si favorabile; dizarmonic – neliniste si nerabdare care strica totul; calatorii funeste si scandaluri cu cei din jur (mai ales frati si surori).

Mercur – Neptun:

  • Armonic: dupa conceptia generala putem conta, in aspectele favorabile, pe o pulsatie vie in cadrul activitatilor intelectuale, facilitate de o mare putere de transpunere. Pe linia practica vom intalni un “fler intelectual” si un rafinament care pot duce la mari succese.
  • Dizarmonic: inteligenta se dirijeaza haotic, rodind minciuna, incurcatura, perversiunea intelectuala si predispozitia la crima sau la o activitate antisociala.
  • In destin: armonic, ca si dizarmonic – vorharazi destinele detaliate mai sus.

©Armand Constantinescu – Tratat de astrologie

Author: admin