Interpretarea horoscopului – Instincte.

Casa V reprezinta marele domeniu al instinctelor: copiii, dragostea libera, jocurile de noroc, pedagogia si ambasadele, adica fie instinctual exprimat sub chipul erotismului sau al progeniturilor, fie cel sublimat in speculatii, joc, sport, pedagogies au atitudine oarecum teatrala, disimulata, in misiunile diplomatice.

Significatorii sunt:

  1. Planeta sau planetele din casa V sau din casa XI care isi arunca privirile in casa V.
  2. Planeta dominanta a semnului sau a semnelor casei V (ca prima importanta, cea de la prag).
  3. Significatorii dragostei: Venus in ambele horoscoape si Marte reprezentand amantul si horoscopul feminine; significatorii copiilor: Venus si Luna, iar pentru celelalte sectoare ale casei V, caraterizarile se impugn mai mult din figura horoscopului, decat prin natura planetelor.
  4. Punctul senzitiv al dragostei si judecarea lui (semn, casa, dispozitori, etc).

As, cu sau fara casa I ocupata de planete si, cu atat mai puternic, daca acestea exista, va da mai intotdeauna linia si conduita morala a nativului.

Ex: un As Venusian si in vrajmasie cu Venus va aseza pe nativ in postura celui vesnic supus simturilor; planeta Venus rau privita din casa I va rosti aceeasi judecata si aceasta indiferent de pozitiile planetare din casa V.

Studiul As sau al planetelor din casa I ne va da solutia problemei casei V, in sensul erotismului sau al speculatiilor financiare, etc;

Ex: la As, Leu si in casa I, Venus; casa V ocupata, cu sau fara legatura cu casa II.putem fi siguri ca intregul circuit al horoscopului va fi erotic (Leul este figura casei V, va trebui sa conjuge prin ocupatia ei planetara aceste notiuni).

Evident, daca vor fi legaturi intre casa V si casa II, dragostea se va impleti cu banul; daca legaturile vor lipsi, e ava lucre independent in horoscop.

  1. Planetele din casa V se vor arata prin firea lor afectiva, eventual erotica, a nativului: navalnica (Marte), capricioasa (Luna), exploziva si inegala (Uranus), etc (Planetele in casa V). semnul in care se afla astrii nu trebuie niciodata neglijat. Planetele vor trebui judicate dupa modul stiut (starea lor cereasca, aspect, etc).

Ex. Mai multe planete se afla in semnul Taurului in casa V, in aspect bune cu casa II. Rezulta, daca va reiesi net caracterul erotic al temei, o activitate sentimentala fericita din punct de vedere banesc. In ceea ce priveste progeniture, vom consulta mai ales semnul zodiacal in care se afla planetele, fiindca prezenta unor planete bune, dar in semn nefericit sau categoric graitor pentru moarte (Scorpion), nu ne vor putea indreptati sa judecam putina de a avea copii. Adeseori, prezenta planetelor feminine in casa V va sorti prunci de sex feminin, iar planetele masculine, prunci de sex masculin.

Aflarea planetelor malefice in casa V sau chiar in casa XI denota o viata erotica dramatica sau anormala. In acest caz va fi si o nefericire in ceea ce priveste progenitura.

Pe planul speculatiilor, al sporturilor sau al jocurilor de noroc, vom aduce o judecata similara, legand procesul speculatiilor si cu casa II, sportul si pedagogia cu casa X si misiunile diplomatice cu casa IX (strainatatea, calatoriile lungi). In plus, maleficele in casa V harazesc nasteri grele sau chiar mortale, iar beneficele, contrariul. Marte si Saturn in casa V pot da accidente sportive. Celelalte domenii (speculatii, etc) se vor judeca dupa legaturile planetelor cu casa V.

  • Cand nu vom avea astri in casa V, ne vom opri la stapanul casei si la semnul aflat la pragul ei, cu toate judecatile de detaliu (stapanul casei V in celelalte case horoscopice). Legaturile cu planete aflate in alta casa ne vor oferi firul conducator al interpretarii.
  • Significatorii generali ai casei V vor fi consultati in absenta planetelor in casa aceasta, dar in concordanta si cu avertismentul de a nu trece dincolo de intelesul principal pe care il da stapanul aflat in pragul casei. In general, vom putea spune ca aspectele critice ale planetei Venus cu Saturn ori cu Marte (eventual Uranus) dau o traire erotica dureroasa sau anormala. Aspectele rele ale Lunii harazesc o viata intima afectata de o rea alegere a partenerului de dragoste. Aspectele bune ale lui Venus – in special cu Saturn – dau fidelitate sentimentala si un success banesc. Oricare aspect – chiar favorabil – cu Neptun da tendinta catre autoiluzionare in materie amoroasa si poate arata grave deceptii (in cazul aspectelor rele).
  • Punctul senzitiv al iubirii si al copiilor se vor judeca dupa tehnica stiuta.

In exemplul nostru: 27.03.1898 -Galati – 01.30.

Cazul 1, adica in ipoteza ocuparii casei V de catre un astru. Aceasta planeta este Luna, care poseda o demnitate planetara – in exaltare – si care este foarte rau aspectata. Domeniul casei este categoric nefavorabil. Orientarea instinctuala se face gresit (Aspecte planetare, aspectul Luna-Uranus). Instinctele pot fi foarte pagubitoare din punct de vedere banesc (Luna cuadrat Marte casa II). Amestecul prietenilor in chestiuni sentimentale se citeste a fi chiar fatal (Luna in casa V in opozitie cu Uranus casa XI). Singurele frecventari amoroase care se citesc a fi favorabile sunt cu femei de neam strain su cunoascute in strainatate, dar si aici chestiunea este gingasa, fiindca legaturile tind sa se transforme in mariaj si acesta nu se citeste a fi favorabil (Luna in trigon cu Jupiter in casa IX, care la randul sau este in opozitie cu Soarele, stapan al Leului, care e cel de-al doilea semn al casei VII); legaturile sentimentale se incheie la drumuri mici sau in legatura cu ocupatiile nativului (Luna in sextil cu Soarele din casa III, pe care o stim determinata in horoscopul nostrum pentru ocupatia de fiecare zi si micile calatorii).

Din alt punct de vedere, Luna aflandu-se intr-un semn fertile, dar fiind rau aspectata, nu va harazi copii. Misiunile in strainatate pot fi favorabile (Luna trigon Jupiter din casa IX). Cele mai nimerite misiuni ar fi cele secrete (Jupiter este stapanul Sagetatorului, care este semnul casei XII si in bun aspect cu Saturn, aflat acolo).

Punctul senzitiv al copiilor se afla la 8 gr in Taur in casa IV. De aici am putea banui posibilitatea unei progenituri catre finele vietii.

Punctul senzitiv al vietii se afla in casa XII, ceea ce ne da de inteles o viata sentimentala secreta si plina de necazuri. Mai putem vedea, adeseori, genul de femei agreat din natura semnului aflat la pragul casei V. in cazul nostrum avem Taurul: nativul va avea o predilectie pentru femei inseminate de Venus, care vor fi, dupa cum stim, brunet, cu ochi negri, bine implinite, cu voce placuta, senzuale si artistice. Ca observatie finala, vom arata ca nici significatorii generali ai casei nu dau satisfactii, compartimentand destinul in acest sector in chip defavorabil; Luna ester au aspectata, iar Venus se afla in exil si sub inraurirea lui Marte.

©Armand Constantinescu – Tratat de astrologie

Author: admin