Interpretarea horoscopului – Tatal. Caminul.

Significatorii respectivi vor fi planeta sau planetele din casa IV. Cand nu avm astri in aceasta casa, significatorul va fi planeta stapana a pragului casei IV (eventual a semnului interceptat din aceasta casa sau a altuia aflat tot acolo).

Significatorul general, Soarele sau Saturn, reprezentand tatal, si Luna, reprezentand mama.

  1. Planetele aflate in casa IV ne vor arata firea tatalui si modul in care acesta isi exercita autoritatea: Jupiter – cu bunavointa si echilibru, Marte – autoritar, etc (Planetele in casa IV astrologica). Vom judeca dupa casa, aspect, dispozitori.
  2. Cand nu vom afla astri in casa IV, vom apela la studiul stapanului casei, eventual combinate cu stapanul semnului interceptat sau cu acela al vreunui alt semn aflat in casa horoscopica. Vom studia acest stapan dupa tehnica stiuta (pozitia in case, in semne zodiacale, aspectele primate de catre dispozitor si de la dispozitor, Stapanul casei IV in celelalte case horoscopice).
  3. Significatorii generali ai parintelui trebuie examinati in situatia Soarelui sau a lui Saturn, care ar reprezenta tatal, ori in aceea a Lunii, care reprezinta mama. Un Soare rau aspectat, in casa rea sau atacat de planete malefice, va lasa sa se intrevada o viata trudnica sau scurta pentru parinte. La fel si pentru Luna. De observant ca atasamentul copilului pentru unul dintre parinti se observa din aspectarea mai puternica a unui astru sau a celuilalt.
  4. In cee ace priveste caminul, ocuparea casei IV cu planete benefice va vadi un trai bun si linistit intre ai sai; ocuparea cu planete malefice, contrariul.
  5. Casa IV se mai consulta si pentru averea imobiliara, care va reiesi dintr-o ocupare buna solara, jupiteriana sau, eventual, saturniana.

In exemplul nostru: 27.03.1898 – Galati – 01:30.

Avem ipotezele 2 si 3, caci nu exista planete in casa IV.

La pragul casei avem ultimul rad al Berbecului, al carui stapan este Marte, aflat in casa II si dispunator al celor 3 planete din casa III. Ca significator general, Soarele aflat in casa III, sub dispozitia lui Marte, casa II.

Din primul punct de vedere, Marte, planeta dispozitoare a caminului, planeta malefica, va indica un camin agitat, iar aspectele acestuia nefavorabile din casa II vor reprezenta si ele un camin plin de lipsuri sau de lupte banesti, in prima parte a vietii.

Semnul al doilea al casei IV este Taurul, a carui planeta, Venus, bine aspectata, dar in exil, se afla in casa III. Rezulta ca, inaintand in varsta, situatia in camin devine mai favorabila, insa este contrariata de rudele de aproape si numai in legatura cu chestiunil banesti (Venus al doilea stapan al casei IV sub stapanirea lui Marte rau aspectat in casa II). (Stapanii caselor horoscopice in celelalte case)

Din punct de vedere al parintlui, vom gasi ca Soarele, desi bine aspectat de Saturn, primeste totusi de la acesta aspectele dintr-o casa rea; in plus, Soarele se afla in opozitie cu Jupiter, care si el are o semnificatie generala pentru parinte. Soarele ester au stapanit de Marte, cee ace va da un ultim si trist inteles.

Conform acestui horoscop, parintele a avut o viata trudnica si o perspectiva de moarte premature (a murit inecat, cadavrul nu a fost gasit).

Punctele sensitive ale tatalui si ale mamei se afla la 24 gr Berbec in casa III, respective 10 gr Scorpion in casa X. cel dintai trebuie privit ca inexpresiv in horoscop: fara aspect si sub un rau dispositor. Aceasta va insemna ca influenta parintelui va avea o raza scurta de actiune. Tatal a murit inecat cand nativul era copil (Marte, dispunatorul acestui punct sensibil, se afla in cuadratura cu Luna: perspectiva de moarte prin inec).

Punctul senzitiv al mamei este ceva mai caracterizat: el se afla in casa X fara aspect, dar sub acelasi rau dispozitor aflat in casa finantelor. Rolul ei va fi principal – ca afectiune in viata nativului – intrucat punctul se afla in casa X, care reprezinta intotdeauna pe mama in horoscopul masculin, insa nativul va trebui sa o intretina cu grele sacrificii, intrucat Marte rau aspectat se afla in casa finantelor in aceasta tema.

©Armand Constantinescu – Tratat de astrologie

Author: admin