Interpretarea horoscopului – Moartea. Mostenirile. Metamorfoza.

Casa VIII horoscopica are trei planuri:

  1. Moartea fizica (naturala sau accidentala)
  2. Perceptia paranormalului prin instinct, prin sentiment si preocupari oculte, transformari spirituale de natura profunda
  3. Un plan material de indestulare pe cale de gratuitate: dota, mostenire, renta sau pensie.

Significatorii casei VIII sunt:

  1. Planeta sau planetele din casa VIII.
  2. Planeta dominanta a semnului care se afla in pragul casei (eventual a celorlalte semne aflate acolo).
  3. Significatorii acestei case in general: Marte, Saturn, eventual Uranus. Prima planeta harazeste moartea prin ranire, accident brutal si sangeros ori asasinat. Cea de-a doua, moarte prin boala cronica grea sau, eventual, prin asfixie. Cea de-a treia da moarte prin explozie, fulger ori electrocutare.
  4. Punctul senzitiv al mortii.

Notiuni complementare:

“Hyleg” – reprezinta zona sensibila sau planetele datatoare de viata. Acestea sunt Soarele si Luna cand ambii astri, laolalta sau in parte, se gasesc in casele I, VII, IX, XI. Cand aceste planete se gasesc in case inferioare ale horoscopului sau in cele ale mortii (VIII sau XII), atunci ele nu mai pot fi considerate Hyleg. In aceasta ipoteza, As va fi considerat Hyleg (cu aspectele pe care le primeste in horoscop).

“Anaroeta” – reprezinta planeta care harazeste moartea intr-un horoscop. Ea va fi intotdeauna planeta malefica aflata in casele VIII, VI, XII sau I.

Configuratiile bune pe care le face in decursul vietii, prin mecanismul tranzitelor si al Hylegului, vor da epoci de sanitate sau de refacere dupa boli.

Configuratiile proaste pe care le va talcui planeta Anaroeta, prin acelasi mecanism, in decursul existentei, vor aduce moarte sau boala grea.

  1. Planetele aflate in casa VIII ne vor arata, prin prezenta maleficelor, de cele mai multe ori, o moarte napraznica sau o boala mortala grea. Natura semnelor sau a planetelor de alt gen aflate acolo ne vor indica natura bolii care ar putea pricinui moartea (Soarele – boli de inima, Mercur – boli de nervi, etc). Prezenta planetelor benefice nu poate harazi o viata indelungata fiindca orice planeta, chiar benefica, in casa VIII, poarta intelesul de moarte, si nicidecum de viata. Un astfel de astru va harazi o moarte usoara si cu deplina impacare de sine. Pentru semnificatiile planetelor in casa VIII din punct de vedere al mortii se consulta capitoulul respectiv.
  2. Cand nu exista astri in casa VIII, vom examina stapanul semnului aflat la pragul casei, cu intreaga sa interpretare (semnul in care se afla, aspectele, planeta dominanta, casa horoscopica).
  3. Significatorii generali ai vietii (planetele Hyleg) sau chiar planetele malefice in case bune si bine aspectate, vor arata o viata lunga. Soarele si Luna (Hylegul) aflate in case rele si rau aspectate vor arata o viata scurta si in suferinta bolilor.
  4. Punctul senzitiv al mortii , cu talmaciurea lui cunoscuta, va avea un ultim cuvant.

Moartea violenta:

  1. Ambele luminarii sunt in semne violente (berbec, Balanta, Scorpion, Capricorn, Varsator) diferite si separate.
  2. Cele doua luminarii sunt la distanta de maxim 5 gr de stelele violente (Algol, Aldebaran, Hercule si Coada Scorpionului). Aceasta regula este cu atat mai volatila, cu cat stapanul horoscopului sau cel al casei VIII este conjunct cu un luminariu sau cand acestia domina casa I sau VIII.
  3. Unul dintre luminarii se afla intr-un semn violent si altul se afla in conjunctie cu  stea fixa violenta. In aceasta ipoteza va fi necesar ca una dintre malefice sau stapanul casei VIII sa influenteze rau un luminariu.
  4. Conjunctia lui Saturn cu Marte la un prag de casa sau in MC intr-un semn violent.
  5. Opozitia Saturn – Marte care ar trece prin centrul pamantului.
  6. Planeta malefica in casa VIII si stapanul casei VIII influentat de un malefic, care ar fi situat intr-un semn violent.
  7. Stapanul casei VIII in casa I in semn violent sau in conjunctie cu o stea violenta sau aflat in exil sau in cadere.
  8. Stapanul horoscopului in semn violentsau influentat de planete malefice.
  9. Stapanul horoscopului, care ar fi malefic prin firea lui, aflat in casa VIII si maleficiat.
  10. Luna in casa VII in Taur, Gemeni, Rac si Sagetator in rau aspect cu Soarele sau gasindu-se alaturi cu o planeta malefica care ar fi stapana casei VIII si intr-un semn violent.

Pedeapsa capitala:

  1. Luna in Marte in casa VIII.
  2. Jupiter rau aspectat in casa VIII sau sub dominatia unui malefic.

Moarte prin cutit:

  1. Marte in casa VIII.
  2. Marte in casa VI in conjunctie cu stapanul acesteia.
  3. Marte in cuadratura cu Soarele, intr-un semn uman (Gemeni, Sagetator, Varsator).
  4. Marte in casa VIII in semn uman.
  5. Marte in casa IV in semnul Leului sau al Capricornului si in cuadratura cu As.
  6. Cand stapanaul As formeaza un aspect aplicant cu stapanul casei mortii sau daca stapanul casei mortii se gaseste la As. Aceeasi perspectiva daca stapanul casei VII se gaseste la As si este intr-un aspect de separatie cu Luna.

Moarte prin spanzurare:

  1. Saturn in MC si unul dintre luminarii aflat in semn uman, in opozitie cu Saturn.
  2. Saturn in cuadratura cu Soarele.
  3. Marte in conjunctie cu Luna in casa VIII si in opozitie cu Mercur. Aceeasi situatie cand Marte si Mercur sunt in conjunctie in casa VII sau in MC si cand Luna le priveste printr-un aspect de opozitie sau cuadratura.
  4. Daca Marte se gaseste in casele I, IV, VII cu Inima Scorpionului si Luna cu Aldebaran.
  5. Daca Soarele si Mercur sunt in casa I si Saturn si Marte in partea de vest a horoscopului, in opozitie cu primele planete.
  6. Luna in casa I, Saturn la Meridian (MC), Marte in casa IV in opozitie cu Saturn si fara o interventie binevoitoare a panetelor favorabile.

Moarte prin inec:

  1. Soarele in conjunctie cu Saturn ocupand Racul, Scoprionul, Fecioara sau Pestii; acelasi caz cand Soarele este atacat prin cuadratura sau opozitie de Saturn. Marte indica o prevestire similara.
  2. Cand Saturn maleficiat este stapanul casei VIII si cand semnul pe care il ocupa si acela al casei VIII sunt semne de apa (Rac, Scorpion, Pesti).
  3.  Saturn in casa VIII in semn de apa.
  4. Saturn in conjunctie cu Luna, ocupand Gemenii, Fecioara, Balanta, primele 15 gr ale Sagetatorului, Varsatorului sau Pestilor.
  5. Cand Venus ocupa casa IV in Rac sau Scorpion si este rau aspectat. In acest caz trebuie sa existe si configuratii amenintatoare.

Moarte prin otravire:

  1. Cand Saturn se afla in Scoprion si ester au aspectat de un semn patruped (Taur, Leu, Sagetator, Capricorn). Aici este de temut muscatura de sarpe.
  2. Saturn maleficiat in casa IV in conjunctie cu stapanul acestei case.
  3. Venus in conjunctie cu Saturn si fiind in acelasi timp stapana casei VIII sau ocupand o casa a lui Saturn.
  4. Mercur in casa VIII impreuna cu Coada Dragonului.
  5. Mercur la Meridian (MC) si la As – Racul sau Leul.

Moarte prin foc:

  1. Cand Marte este stapanul casei mortii si semnul pe care il ocupa este de Foc (Berbec, Leu, Sagetator).
  2. Cand Marte din casa IV este in conjunctie cu stapanul acestei case, care trebuie sa se afle intr-un semn de Foc.
  3. Marte intr-un semn de Foc si in cuadratura cu Soarele, care s-a aflat la orient sau la occident.
  4. Soarele si Marte in conjunctie in casa IV, iar la As, Racul si Leul.
  5. Gemenii sau Fecioara la As si Mercur in conjunctie cu Soarele, in primele sau in ultimele grade ale Sagetatorului.

In exemplul nostru: 27.03.1898 – Galati – 01:30.

Nu avem planete in casa VIII.persepctiva de moarte napraznica este exclusa in acest horoscop.

Nu exista nicio planeta malefica in casa VIII si niciun atac serios suferit de luminarii.

Cuadratura primita de Luna de la Marte – care se afla in semn de apa – poate sa ne dea de inteles un pericol pentru viata din partea acestui element. Intr-adevar, nativul a fost de doua ori pe punctul de a se ineca, insa Soarele, stapanul semnului, factorul care sta la pragul casei VIII, este puternic aspectat si anuleaza aceasta posibilitate funesta. Acest astru, ca si Mercur, al doilea stapan din casa VIII, primesc doua trigoane de la Saturn, care e stapanul As. Viata se citeste a fi indelungata, iar ocuparea masiva a casei IV, casa finelui de viata, intareste ipoteza.

As primeste cuadratura de la Soare, care este stapanul casei VIII. Finele de viata se citeste in legatura cu o sincopa cardiaca (Leul guverneaza inima, este la pragul casei mortii). Nativul din exemplu a murit de fibrilatie atriala.

Din punct de vedere al bunurilor venite pe cale de gratuitate, aceasta casa nu ofera nimic deosebit prin faptul ca nu are nicio ocupatie planetara. Averea se asaza pe ideea aceleia castigate prin munca proprie (casa II). Problema contactului cu invizibilul, care este aferent casei VIII, o vom studia la subcapitolul Finele de viata.

©Armand Constantinescu – Tratat de astrologie

Author: admin