Cele trei tipuri de karma

Karma de agresivitate:

  •  este in analogie cu semnele cardinale Berbec, Rac, Balanta si Capricorn, cu planeta Marte si cu octava sa superioara, Pluton. Corespunde oricarui fel de agresivitate sau de violenta exercitata asupra altuia, unei defectuoase utilizari a energiei sale, unei proaste utilizari a planului material, rasismului, problemelor in cuplu si in familie datorate lipsei de respect fata de celalalt sau unei prea mari autoritati (tiranie, intoleranta, duritate, raceala, etc).
  • Cand exista in harta cerului aspect de cuadratura (90°) sau de opozitie (180°) sau un careu in T ori o cruce cosmica (Marele Careu) implicand semnele cardinale, inseamna ca avem un astfel de karma, adica in precedentele existente individul a dezvoltat calitatile negative indicate mai sus.
  • In acest caz, planeta Marte, prin pozitia sa in semn si casa, aduce informatii suplimentare, ea fiind in raport cu acest tip de karma.
  • Pluton arata prin ce mijloc se poate sublima karma de agresivitate prin stapanirea si folosirea corecta a unei energii sau a unei puteri (stapanirea sexualitatii, magnetism, energie mentala, politica, lucrul asupra principiului de manifestare, transformare interioara si serviciu in vederea initierii in special).
  • Acest tip de karma create in vietile precedente se rezolva prin unele incercari, ca de exemplu conflicte cu altul, divort, ruptura in asociatie, accident, certuri in sanul familiei (conflicte cu parintii), probleme cu legea, boli (cap, stomac, rinichi, os, etc), agresiuni, pierderi de serviciu, etc.

Karma de atasament pozitiv:

  • Este in analogie cu semnele fixe Taur, Leu, Scorpion, Varsator, cu planeta Venus si octava sa superioara, Neptun. Corespunde oricarei forme de posesivitate fata de persoane iubite (parinti, sot, copii, prieteni, etc), fata de animale sau de bunuri materiale (bani, casa, teren, obiecte, etc).
  • Ea reprezinta toate dezechilibrele emotionale, dorintele si pasiunea nestapanite: incapatanare, orgoliu, egocentrism, toate problemele sentimentale sau cele legate de sexualitate, de putere si de bani.
  • Cand exista aspect de cuadratura sau de opozitie in harta cerului sau un careu in T sau o cruce cosmica implicand semnele fixe, aceasta inseamna ca individul poseda acest tip de karma, adica in precedentele existente el a dezvoltat calitatile negative indicate mai sus.
  • In acest caz, Venus, prin opozitia sa in semn si in casa, aduce informatii suplimentare pentru ca ea este in acest raport de karma, iar planeta Neptun arata prin ce mijloc se poate ea sublima: prin utilizarea inspiratiei, creativitatii, prin dezvoltarea compasiunii. De asemenea, se pot manifesta calitati pentru muzica, pentru vindecare sau de clarviziune, de intuitive sau de incepere a unei evolutii spirituale.
  • Acest tip de karma create in existentele precedente se rezolva prin unele incercari, cum ar fi pierderea oricarui fel de posesiuni (pierderi de bani, furturi, rasturnari de sansa, pierderea persoanelor iubite – prin plecare sau prin moarte, separare, vaduvie) sau prin unele boli (gat, inima, rinichi,organe sexualte, etc).

Karma de ignoranta:

  • Este in analogie cu semnele mutabile Gemeni, Fecioara, Sagetator, Pesti, cu planeta Mercur si octava sa superioara, Uranus.
  • Ea corespunde oricarei folosiri necorespunzatoare a cunostintelor intr-un scop egocentric sau unei comunicari deficitare (inclusiv minciuni si abuz de incredere).
  • Daca intr-o harta astrala se intalnesc aspecte de cuadratura sau de opozitie sau un careu in T sau o cruce cosmica ce implica semnele mutabile, avem acest tip de karma, adica in existentele precedente individul a dezvoltat calitatile negative indicate mai sus.
  • In acest caz, planeta Mercur, prin pozitia sa in semn si casa, aduce informatii suplimentare asupra karmei, iar Uranus arata prin ce mijloc se poate ea sublima: printr-o deschidere de spirit fara limite si o trezire a unor cunostinte, putand include aici psihologia, astrologia, parapsihologia, ezoterismul, intreprinzand o cercetare spirituala pentru largirea constiintei.
  • Acest tip de karma genereaza unele incercari: toate felurile de erori avand consecinte neplacute, esecuri la examene, probleme de comunicare, probleme in orice tip de inceput, dificultati in a se face inteles, dificultati in a-si face acceptate ideile, dificultati in a-si face cunoscuta stiinta, accidente in calatorii si deplasari, inselari si tradari diverse, precum si unele boli (de nervi, plamani, circulatie, ficat, intestine, sistem limfatic, etc).

Exemple:

1.Tema astrala a lui X (masc, 01.10.1886, 03:37, Saint-Louis, USA – astrolog holistic) prezinta un model planetar Balansoar, in analogie cu semnul solar Balanta, care necesita un lucru relational important si care il determina pe individ sa traiasca numeroase experiente relationale. Modelul Balansoar este cel care permite dezvoltarea acestei viziuni globale sau holistice cae corespunde exact astrologiei holistice pe care o practicam. Se remarca o legatura intre karma sa si semnele mutabile, datorata opozitiilor pe axa Gemeni – Sagetator, care releva o karma de ignoranta.

Mercur (in analogie cu aceasta karma) este in casa XII, in inconjunctie cu Neptun si Pluton, iar NS (trecutul karmic) este in casa III (comunicare si cunoastere). Toate acestea confirma faptul ca X nu a utilizat intotdeauna corect cunostintele de care dispunea in precedentele sale vieti si ca, in aceasta viata, el trebuia sa rectifice acele erori printr-un lucru de calitate asupra astrologiei si ezoterismului, pentru a-l ajuta pe altul sa inteleaga mai bine aceste domenii si pentru a facilita evolutia sa. In aceasta tema, Mercur nu este in aspect cu Uranus, dar Uranus este important in tema, caci el este in pozitie de planeta focar a unui triunghi minor constituit din sextilele de la Luna (guvernatorul NN) si Saturn (guvernatorul NS) si Marte (unul din guvernatorii AS) la el insusi.

Acest Uranus in casa XII in conjunctie largita cu Soarele se prezinta ca una din planetele dominante ale temei.

Chiron este pe cuspida casei IX, ceea ce ii permite sa ii ghideze pe altii intr-un domeniu ezoteric si spiritual.

Aceasta tema contine un singur tip de karma, dar marea majoritate a temelor contin doua sau chiar trei tipuri la un loc, ceea ce ingreuneaza mult interpretarea la nivel karmic, mai ales cand lipseste experienta.

2. Tema natala a lui Y (fem, 26.09.1950,12:35, Miami, USA – astrolog) prezinta un model planetar al temei sub forma de Balansoar, care convine unei nasteri la Luna plina.

Y a lucrat mult asupra configuratiilor si modelelor planetare. Modelul sau Balansoar ii aduce aceasta viziune globala care, asociata cu latura sa Fecioara (analitica), il face un remarcabil interpret.

Axa nodurilor lunare pe axa caselor III – IX subliniaza posibilitatile de evolutie si de deschidere. Chiron in apropierea AS ii confera facultatea de ghid (casa XII – domeniu ezoteric si spiritual).

Principala karma a lui Y apare in T in semne cardinale, continant opozitiile Lunii cu Soarele si a lui Neptun cu Soarele, cuadraturile acestor planete cu Uranus din casa VII pe post de focar.

Karma din semnele de agresivitate se afla in semnele cardinale, in analogie cu planeta Marte. Marte este in casa XII (sextil cu Soarele), iar Luna, foarte importanta la o femeie, se situeaza in Berbec, unde ea nu primeste decat aspecte stresante. Aceasta confirma ca Y a facut dovada unei anumite agresivitati in existentele sale precedente, ceea ce risca sa ii aduca rupturi delicate cu apropiatii sai (divort).

Pluton, octava superioara a lui Marte, se situeaza in casa VIII (a ezoterismului, a reincarnarii, doua subiecte abordate de cercetarea lui Y), ceea ce arata transformarea de realizat pentru a dobandi acea stapanire de sine atat de necesara initierii.

Dar acelasi Pluton este opus lui Jupiter in semne fixe, ceea ce arata si o karma de atasament posesiv. Aceasta karma sentimentala se asociaza cu precedenta karma, ceea ce confirma rezolvarea karmei prin rupturi sentimentale dificile prin care Y va incerca sa isi transforme destinul pentru a-si implini menirea.

3. Tema lui Z (fem, 08.07.1926, 22:45, Zurich, Elvetia – psihiatru) atesta faptul ca ea a lucrat mult cu copii, prin Soarele conjunct cu cu NN in casa V. Soarele sau, de asemenea, conjunct cu Pluton si NN in Rac explica titlurile cartilor sale ”Moartea, ultima etapa a cresterii” sau ”Moartea este un nou soare”.

Careul in T cu Saturn focar in Scorpion in casa VIII (casa mortii) ilustreaza cercetarile ei asupra starilor prin care trec muribunzii si asupra a ceea ce poate trece dincolo (conjunctia Soare – Pluton semnificand viata si moartea, in semnul Racului, ce reprezinta sfarsitul vietii si mormantul, aceste planete fiind in conjunctie cu NN, care semnifica scopul ei in viata).

Ascendentul in Pesti arata compasiunea acestei femei, iar Uranus in casa I ii confera o doza de originalitate, marcand o persoana capabila sa aduca ceva nou (faptul ca Uranus este neaspectat subliniaza aspectul deranjant pe care il aduce careul in T in semne fixe, relevand o karma de atasament posesiv, care nu poate fi combatuta decat prin familiarizarea cu moartea, stadiul ultim al detasarii). Venus in casa II in semn de aer (Gemeni) poate sa o ajute sa se detaseze de oamenii pe care ii iubeste. Pozitia lui Neptun (octava superioara a lui Venus) in casa VI arata ca lucrul sau o ajuta enorm in sublimarea karmei sale.

Remarcam o a doua karma in legatura cu cuadraturile dintre Marte in Berbec si Soare – Pluton in Rac (semne cardinale). Aceasta karma este tipic agresiva si cere o mai mare stapanire de sine (a planului fizic) care poate fi facilitata de conjunctia lui Pluton (octava superioara a lui Marte) cu Soarele.

Aceasta sublimare poate, de asemenea, sa se realizeze datorita trigoanelor lui Saturn cu Soarele si cu Pluton dar, pentru ea, evolutia este direct legata de munca sa, pentru ca aceleasi planete sunt implicate in cele doua domenii (ceea ce nu este obligatoriu in toate temele).

Copyright: Armand Constantinescu, Dan Ciuperca

Author: admin