Axele karmice si interpretarea lor

Cand harta cerului prezinta una sau mai multe planete individuale (Soare, Luna, Mercur, Venus sau Marte) pe aceeasi axa cu semne karmice ca Saturn, Pluton, Lilith, Neptun, Luna sau nodurile lunare (uneori se poate adauga axa AS-DS sau MC-FC) avem un model karmic relevand opozitii care semnifica un echilibru de gasit.

Modelul karmic arata ceea ce trebuie sa lucreze individul in actuala existenta pentru a gasi un echilibru intr-un anumit domeniu si ce tip de problema a infruntat el deja, in precedentele sale vieti, problema care a creat acest tip de karma.

Chiar in astrologia clasica, axele sunt importante si se poate deduce o informatie apreciabila prin studiul lor. In astrologia karmica, ele sunt foarte semnificative pentru ceea ce se continua dintr-o viata in alta. Cu cat axa pusa in evidenta contine un numar mai mare de planete, ea semnifica o karma mai grea, mostenita adesea din foarte multe existente. Acest tip de karma (accentuarea unei axe) naste un simt al obligatiilor, caci individul s-a reincarnat mai ales pentru a o rezolva si pentru a gasi un echilibru intre cei doi poli.

Exista sase axe de semne in analogie cu cele sase ale caselor:

  • Axa relationala Berbec – Balanta – casele I – VII
  • Axa posesiunilor Taur – Scorpion – casele II – VIII
  • Axa gandirii Gemeni – Sagetator – casele III – IX
  • Axa familiala Rac – Capricorn – casele IV – X
  • Axa afectiva Leu – Varsator – casele V – XI
  • Axa sanatatii si a limitarilor Fecioara – Pesti – casele VI – XII

Interpretarea axelor karmice

Urmatoarele interpretari sunt utilizate pe aceeasi axa a semnelor sau, in unele cazuri, cand exista un stelium (care subliniaza un dezechilibru in raport cu semnul opus din axa).

Axa Berbec – Balanta/ casele I – VII

Indivizii avand acest model karmic au dezvoltat un prea mare egoism in trecut, cautand sa se impuna atentiei altora, pentru ca apoi sa ii domine. Aceste persoane au esuat adesea in iubire, caci ele cautau parteneri care sa fie gata sa faca tot ceea ce le dictau. Ele si-au creat o karma relationala grea si adesea le este dificil de trait o uniune stabila si infloritoare. Uneori, prin reactie, aceste persoane au avut ca urmare existente in care ele s-au lasat total dominate si umilite de catre altii.

In aceasta viata, o astfel de persoana trebuie sa gaseasca un echilibru just in raporturile sale cu altul. In general, ea nu stie prea mult cum sa se poarte (sau prea dur, sau prea sters) si va trebui sa invete sa se cunoasca, sa-si exprime cat mai bine gandurile pentru a-l ajuta pe celalalt si si sa cultive relatii optime cu cei apropiati. Aceasta persoana trebuie sa inteleaga ca iubirea reprezinta comunicarea a doua finite umane care se exprima total si independent, fara ca vreunul sa impieteze libertatea partenerului sau. Odata ce aceasta lectie va fi inteleasa, echilibrul va fi regasit.

Axa Taur – Scorpion/ casele II – VIII

Individul cu acest model karmic a dezvoltat un atasament prea pronuntat pentru orice fel de valori in existentele precedente. El acorda prea multa importanta banilor, bunurilor sale, era prea posesiv cu cei pe care ii iubea, pana la a-i face nefericiti. Adesea, au existat vieti in care individul a fost antrenat in desfrau, utilizandu-si negative magnetismul sau sexual.

Reprezinta o axa a echilibrului intre material si spiritual. Persoanele din Taur, ca si cele din Scorpion, pot fi foarte superficiale sau, dimpotriva, foarte angajate pe o cale ezoterica sau spirituala, traind in asceza. Exista aceste doua laturi avand o tenta extremista. Aceste persoane trebuie sa gaseasca un echilibru intre utilizarea bunurilor materiale pentru ceea ce reprezinta ele (instrumente utile pentru a trai in aceasta societate, fara a fi niciodata un scop in sine) si o cercetare spirituala care le va permite afirmarea celor doua fatete ale vietii.

Aceasta persoana va trebui sa isi sublimeze sexualitatea, sa invete sa se detaseze de bunurile si de persoanele pe care le iubeste, invatand ca nimic nu ii apartine pe acest pamant si ca totul i-a fost imprumutat putin in aceasta viata care i-a fost data (si care nu are nevoie sa fie castigata).

Axa Gemeni – Sagetator/ casele III – IX

Individul cu acest model karmic a incercat dificultati de comunicare in precedentele sale vieti. In plus, mentalul nu s-a dezvoltat corespunzator, ceea ce l-a condus la o anumita confuzie in planul gandirii, al ideilor, al idealurilor, in domeniul religios, filozofic, politic sau ezoteric. El s-a inselat urmand doar o anumita dogma, invatamant sau idee. Este posibil sa ii fi lipsit credinta, fiind prea rational sau prea intelectual, si sa piarda, astfel, conexiunile sale cu adevarurile Universului. Acest mod gresit de a aborda viata este caracteristic “repetentilor” care si-au petrecut vieti intregi in cautarea caii lor, pentru descoperirea de noi cunostinte, pe care nu intotdeauna au stiut sa le puna in practica pentru binele evolutiei lor. Acest model karmic a putut da preoti sau bigoti ori cercetatori stiintifici. Aceasta persoana trebuie sa gaseasca un echilibru prin intermediul unei anumite cunoasteri, utilizandu-si in mod egal mentalul si intuitia. Scopul sau consta in a deveni un profesionist al actului comunicarii, asociind logica cu intelepciunea.

Axa Rac – Capricorn/ casele IV – X

Individul cu acest model karmic s-a gasit adesea in precedentele sale existente in situatia de a nu sti sa aleaga intre viata publica si viata familiala. In general, alegerea a fost influentata de catre familia sa, antrenand unele conflicte.

Aceasta accentuare determina, in aceasta viata, certuri ale individului cu parintii sai. Trebuia sa se imparta intre o viata sociala stralucita si posibilitatea de a se ocupa de familia sa pe care o adora (in general, mai dificil pentru o femeie: maternitatea contra reusitei sociale). Aceasta tendinta este foarte traditionala, atasata fata de trecut si de unele structuri, uneori, chiar depasite. Ii este foarte greu sa accepte schimbari in viata sa, deoarece are nevoie de securitate si de stabilitate.

Individul trebuie sa invete sa isi dezvolte independenta fata de familie si sa faca dovada unei mai mari deschideri de spirit fara de orice posibilitate de schimbare, fara a pastra latura rigida a Capricornului si nici pe cea instabila a Racului. Echilibrul va fi gasit printr-o mai mare maturitate, implicand o mare incredere in sine.

Axa Leu – Varsator/ casele V – XI

Individul cu acest model karmic a creat multe legaturi afective in precedentele sale existente. Acestea nu au fost intotdeauna traite din plin si a putut fi egocentric, neinteresandu-se de apropiatii sai (latura Leu) sau, dimpotriva, neinteresandu-se decat de prietenii sai, ignorandu-si familia (latura Varsator), creandu-si astfel noduri karmice. Aceasta persoana a dezvoltat calitati creatoare importante in precedentele sale vieti. Ea a putut fi un artist, un actor sau o personalitate politica. Uneori a fost inventator sau om de stiinta cu renume. Aceasta axa releva mai ales o anumita excentricitate, subliniind faptul ca a avut un caracter original si independent in vietile anterioare, fiind adesea un lider. Principalul defect al acestei axe, in legatura cu darurile sale creatoare, consta in faptul ca individul nu se gandeste decat la propriile creatii, uitandu-si anturajul, de unde rezulta karma afectiva (cazul lui Mozart). Adesea, aceasta persoana a avut o anume putere in trecut (mai ales generatia cu Pluton in Leu) fie politica, fie magnetica (precum un actor ce emana o anumita prezenta, reusind sa isi fascineze spectatorii). El a pierdut simtul realitatii in precedentele sale vieti, neinteresandu-se decat de propria imagine sau de aceea pe care publicul i-o retrimitea.

In viata actuala, individul poseda, in general, calitati creatoare importante pe care el trebuie sa le utilizeze pentru a fi de folos celorlalti, regasind un echilibru intre iubirea data si iubirea primita si intre iubirea pe care el o ofera apropiatilor sai si iubirea pe care o dedica omenirii. In aceasta consta echilibrul care trebuie gasit.

Axa Fecioara – Pesti/ casele VI – XII

Individul cu acest model karmic a lucrat adesea in domeniul medical in precedentele sale vieti. El a avut o latura prea analitica si terestra (latura Fecioara) sau, dimpotriva, a fost prea pierdut in visele si idealurile sale (latura Pesti). El a trait, in general, una sau mai multe existente in timpul erei Pestilor, aparand Biserica Catolica cu mai mult sau mai putin fanatism, caci aceasta axa este cea a crestinatatii.

Aceasta persoana a fost, desigur, preot sau calugarita. La cel mai inalt nivel, individul a putut exprima virturi de serviciu (respectiv ale Fecioarei si ale Pestilor) care dau discipoli si initiati. Daca restul temei cerului o confirma (si, in special, daca axa nodurilor lunare se situeaza pe axa caselor VI – XII), individul ajunge la sfarsitul unui ciclu de evolutie (nu neaparat ultimul) si viata sa reprezinta o incercare de purificare ce va fi greu de trecut (cu diferite dificultati si boli ciudate).

Vizualizarea si meditatia pot ajuta la gasirea echilibrului acestei case. In general, aceasta persoana trebuie sa asocieze o viziune analitica, logica si metodica cu o viziune globala, inspirata, intuitiva si spirituala a tot ceea ce ea traieste si studiaza. Trebuie sa dezvolte calitati de modestie, de serviciu, de disciplina, de simplitate, de devotament si de sacrificiu. Este o karma grea, dar care permite uneori ascensiunea pe culmi spirituale foarte inalte.

Copyright: Armand Constantinescu, Dan Ciuperca

Author: admin