Astrologia initiatica si Vulcan

Astrologia initiatica este nivelul cel mai inalt al astrologiei holistice, ea abordand tema astrala a unui individ in mod ezoteric, in opozitie fata de maniera obisnuita, exoterica.

Scopul astrologiei initiatice consta in a intelege mai bine evolutia spirituala a individului, referindu-se mai mult la suflet, decat la personalitate. Pentru studiul sau se face apel la notiuni ca: nivelul de evolutie, functionarea chakrelor, razele de energie, tema corpului eteric, tema sufletului si studiul lui Vulcan (planeta intra-mercuriana, nerecunoscuta inca de stiinta oficiala).

Alchimia lui Vulcan

Vulcan ar fi o planeta intra-mercuriana, adica mai aproape de Soare decat Mercur. Desi, inca din secolul XVIII, astronomii au incercat sa repereze aceasta planeta, ea a fost descoperita in sec XIX de catre fizicianul francez Lescarbault, care observa o conjunctie Soare – Vulcan la 26.03.1859, ora 12:00 GMT, dar si in secolul XX de catre capitanul german Isbester, la 26.06.1907, ora 20:39 GMT.

Totusi, Vulcan nu a fost oficializata ca o planeta intra-mercuriana din pricina faptului ca omenirea nu este pregatita sa resimta inca influenta sa, descoperirea unei planete fiind o problema ce tine de inconstientul colectiv, si nu de cel individual.

Maestrul Djwhal Khul a spus prin intermediul lui Alice Bailey: ”Examinand acum regentul ezoteric al Taurului, ne gasim in prezenta lui Vulcan, una din planetele voalate si ascunse, care este prea putin cunoscuta si inteleasa. Am vorbit anterior de Vulcan ca de un fierar de expresie divina. Intr-un anume sens, energia care provine de la Vulcan este esentialmente de forta si putere ce pun in miscare procesul evolutiv mondial; Vulcan incorporeaza energia primei raze, forta care initiaza sau incepe si cea care, de asemenea, distruge, aducand, astfel, moartea formei, pentru ca sufletul sa fie eliberat”. (Astrologia esoterica, Alice Bailey).

In mitologie, Vulcan era zeul roman al focului. El se indentifica cu Hefaistos la greci, cel care stapanea focul, metalele si inventiile. El era patronul sfant al fierarilor si al metalurgistilor. Fiu al Herei/ Junona si al lui Zeus/ Jupiter, Hefaistos simbolizeaza principiul Focului coborat in materie spre a se uni cu Apa pentru a crea lumea (teoria triunghiurilor – triunghiul superior). El era cel mai abil dintre artizani si se identifica cu puterea vulcanilor (focul in pamant). Sotia sa a fost Afrodita/ Venus, care l-a inselat cu Ares/ Marte.

Vulcan este un zeu distructiv si purificator, zeu al mecanicii si tehnologiei in lumea noastra moderna, reprezentand alchimistul ce este capabil sa transforme metalele.

Vulcan reprezinta, evident, transformarea alchimica interioara pe care orice individ trebuie sa o realizeze pentru a-si purifica diferitele sale corpuri. Focul este cel mai bun mijloc de purificare si transmutare, iar importanta lui Vulcan este semnificatoare in procesul de evolutie a individului. Acest zeu era cel care fabrica fulgerul lui Jupiter si sagetile Lunii (Artemis) si ale Soarelui (Apollon). Romanii localizau fieraria sa in Sicilia, sub Etna.

Vulcan da puterea de cristalizare si permite deplina constiinta a slabiciunilor individului, revelarea lor din profunzimile cele mai greu sondabile ale fiintei, pentru a le pune in lumina cu scopul de a lucra asupra lor, apoi de a le transmuta si de a se elibera de acestea. Vulcan reprezinta alchimia interna care trebuie realizata de catre individ in procesul sau de evolutie spirituala.

Ex: Omraam Michael Aivanhov (01.02.1900, 00:25, Bulgaria).

Ridicand harta astrala, observam prezenta unei conjunctii stranse intre Mercur si Vulcan in Varsator, casa III; aceasta configuratie releva invatamantul ezoteric si alchimic al individului, una din cartile sale importante fiind chiar intitulata “Opera alchimica sau cautarea perfectiunii”, titlu vulcanic care simbolizeaza o filozofie spirituala de mare elevatie.

Unele calitati ale lui Vulcan sunt atribuite acum lui Pluton, ceea ce este normal, datorita faptului ca planeta Vulcan nu este, inca, oficial recunoscuta si putini oameni reactioneaza la influenta sa. Este necesara, mai intai, influenta plutoniana, pentru a beneficia mai apoi de cea vulcaniana.

Din momentul in care individul isi incepe cautarea in domeniul spiritual, acceptand schimbarea personalitatii pe care acest proces o implica, el lucreaza cu Pluton, apropiindu-se de Vulcan. Cand el a devenit capabil sa se vada asa cum este, dincolo de voalul lui Neptun, el poate incepe lucrul de transmutare cu Vulcan, pentru a se elibera de problemele sale, de blocaje sau de slabiciuni diverse, crascand, astfel, spiritual.

Cu ajutorul lui Vulcan se realizeaza aceasta operatie alchimica de spiritualizare a personalitatii, care conduce pe calea initierii. Vulcan simbolizeaza purificarea (prin foc) si detasarea de materie.

“Regentul ezoteric al Taurului este Vulcan, cel care fabrica metalele, cel care prelucreaza aspectele cele mai alese si mai concrete ale naturii (din punct de vedere uman). Este cel care coboara adanc in profunzimi pentru a gasi acolo materialul asupra caruia isi va putea exercita arta de a forma ceea ce este frumos si util.

Vulcan, in consecinta, reprezinta sufletul, individualitatea, omul spiritual interior; prin activitatea sa, el descopera cheia necesara pentru indeplinirea sarcinii sufletului pe drumul parcurs de Roata Vietii. Amintiti-va cum Hercule, pe Crucea Fixa, si-a faurit propriile arme, inainte de a reusi si a invinge in lupta. In realitate, aceasta este o referire la arta lui Vulcan, care guverneaza omul interior si prezideaza formarea sa” (Djwhal Khul – Alice Bailey).

In limbaj ezoteric, se spune ca Vulcan este “cel ce releva ceea ce este ascuns si apoi adus la lumina zilei”. Astfel, el este agentul sufletului sau al Soarelui, care este reflexul sufletului pe harta cerului.

Faptul ca Vulcan este legat ezoteric de semnul Taurului arata ca acest astru distruge dorintele personalitatii unui individ evoluat. Taurul reprezinta senzualitatea, posesiunile materiale si dorinta de a-si satisface aceste nevoi. Pe calea evolutiei, individul trebuie sa ucida aceste dorinte si sa le transmute intr-o dragoste spirituala, recunoscand, astfel, in el o persoana evoluata, nascuta sub semnul Taurului. Aceasta inseamna ca lucreaza cu Vulcan, adica cu guvernatorul ezoteric al Taurului (si nu cu cel traditional, care este Venus). Vulcan face trecerea de la iluzia formei, la realitatea spirituala.

Ideograma lui Vulcan reprezinta o cupa continand crucea materiei. Ea semnifica puterea de detasare fata de materie, cu conditia sa exprime potentialul vulcanic.

Vulcan nu se indeparteaza niciodata mai mult de 8° fata de Soare, situandu-se, deci, in acelasi semn cu acesta sau in semnele invecinate.

Conjunctia Vulcan – Soare este acceptata numai daca Vulcan este la mai putin de 3° fata de Soare. Indivizii foarte marcati de acest astru sunt cei care au o conjunctie stransa in primul decan al semnului si, in special, in Taur, Fecioara sau Berbec.

Copyright: Armand Constantinescu, Dan Ciuperca

Author: admin