Cele sapte raze si tema sufletului

Pentru crearea universului material este nevoie de sapte raze de energie sau logos, care rezulta din asocierea trinitatii spirituale (Tatal, Fiul si Sfandul Duh) cu maternitatea materiala (cele patru elemente care constituie materia).

Astrologia este bazata, de asemenea, pe acest 3 si acest 4 care, prin inmultire, dau numarul 12, sinteza a tuturor experientelor omenesti posibile, corespunzator celor douasprezece semne ale zodiacului.

In univers, totul functioneaza pe baza numarului 7, totul este energie si vibratie. Stiinta moderna abia incepe sa confirme ceea ce ezoterismul afirma de mii de ani.

Functionarea acestor sapte energii sau raze se face in cicluri spiralate. Cele sapte raze dispun fiecare de o anumita calitate a energiei si tot ceea ce exista in univers este supus lor. O planeta, o natiune sau o fiinta umana exprima, in principal, una din aceste energii.

Sufletul oricarui individ se afla sub influenta uneia dintre cele 7 raze, la fel si personalitatea sa (triunghiul inferior), mentalul, corpul astral si corpul fizic. In concluzie, 5 raze influenteaza existenta individului.

In general, individul actioneaza prin raza personalitatii toata durata existentei sale; daca el, insa, intreprinde o evolutie spirituala, raza sufletului sau va incepe sa ii influenteze viata si acest lucru va deveni evident de-a lungul mai multor ani.

Expresiile celor sapte raze

Raza 1: de putere, de vointa sau de plan

Raza creatoare si guvernatoare. Ea dezvolta calitati de forta, de curaj, fermitate, capacitate de dirijare, de guvernare, de conducere si fidelitate, dar ea induce uneori orgoliu, incapatanare, duritate, aroganta, manie, violenta si dorinta de a-l domina si de a-l servi pe altul.

Este in analogie cu semnele Berbecului, Leului, Capricornului, cu planetele Vulcan si Pluton, cu chakra coronala, cu diamantul, culorile rosu si alb, cu duminica si cu nota RE.

Raza 2: de iubire – intelepciune

Raza Invatatorilor omenirii, a vindecatorilor, a spiritelor inalte. Ea dezvolta calmitatea, rabdarea, rezistenta, fidelitatea, iubirea adevarului, caracterul senin, inteligenta intuitiva si compasiunea, dar induce uneori o anumita raceala, o indiferenta fata de altul, dispret pentru cei ce stiu mai putin.

Este in analogie cu Gemenii, Fecioara si Pestii, cu planetele Jupiter si Soare, cu chakra inimii, cu safirul, culorile bleu si indigo, cu joi si cu nota SOL.

Raza 3: a mentalului superitor, a inteligentei active si a adaptarii

Este raza gandirii abstracte, a imaginatiei si a ideilor; raza reflexiei filozofice. Ea dezvolta sinceritatea, intelectul clar, concentrarea, imaginatia, prudenta, rabdarea, viziunea largita, siguranta, dar induce uneori orgoliu intelectual, raceala, imprecizie, incapatanare, distractie, egoism si spirit critic exagerat.

Este in analogie cu semnele Rac, Balanta si Capricorn, cu planetele Saturn si Gaia, cu chakra gatului, cu smaraldul, culoarea galben, cu sambata si cu nota SI.

Raza 4: a armoniei prin contrast, a artei si a frumusetii

Reprezinta raza in care se intalneste planul spiritual (reprezentat de primele trei raze) si planul material (simbolizat de ultimele trei raze). Ea dezvolta simpatia, afectiunea, simtul artistic, curajul, generozitatea, perceptia sensibila, simtul culorii si al formelor, dar ea induce uneori o tendinta spre angoasa, de tulburare, o tendinta pasionala, egocentrism, indolenta si extravaganta.

Raza 4 este in analogie cu semnele Taur, Scorpion si Sagetator, cu planetele Mercur si Luna, cu chakra radacina de la baza coccisului, cu matostatul (piatra semipretioasa), cu miercuri si cu nota MI.

Raza 5: a mentalului inferior, a stiintei si a cunoasterii concrete

Este raza stiintei si a cercetarii. Ea dezvolta simtul justitiar, perseverenta, precizia, analiza, bunul simt, simtul dreptatii, independenta, inteligenta vie, organizarea, punctualitatea, cercetarea, claritatea, dar induce uneori un spirit critic dur, ingustime de spirit, aroganta, lipsa de respect, prejudecati, lipsa de caldura.

Este in analogie cu semnele Leu, Sagetator si Varsator, cu planeta Venus, cu chakra frontala, cu topazul, culorile oranj si indigo, cu vineri si cu nota muzicala FA.

Raza 6: de idealism abstract si devotiune

Reprezinta raza sfintilor, dar, in contrast, si a bigotilor fanatici. Este raza tuturor idealistilor, pacifistilor, dar si distrugatorilor. Ea dezvolta calitati de devotiune, de iubire, de tandrete, de intuitie, de respect, de unitate de intentie, de loialitate, dar induce uneori egoism si gelozie, o latura inchizitoriala, intoleranta, partialitate, sectarism, violenta, manie, superstitie, bigotism, fanatism, o latura extremista ce ii aduce prejudicii.

Este in analogie cu semnele Fecioara, Sagetator si Pesti, cu planetele Neptun si Marte, cu chakra solara, cu rubinul, culorile roz si bleu, cu marti si cu nota muzicala DO.

Raza 7: de ordin ceremonios, de magie si de organizare

Este raza de ritual, in care individul face totul dintr-un anumit ordin sacru, in acord cu totul. Este raza formei si a spiritualitatii materiei. Este raza care soseste cu maximul ei de putere pentru era Varsatorului.  Ea dezvolta calitati de forta, de perseverenta, de curaj, de curtoazie, de organizare, de simt artistic al formei, de justete a tonului si a cuvantului, de incredere in sine, de precizie, dar ea induce uneori mandrie, bigotism, o judecata superficiala, prea multa indulgenta pentru sine, dar intoleranta pentru ceilalti, rigiditate, superstitie.

Este in analogie cu Berbecul, Racul si Capricornul, cu planeta Uranus, cu chakra sacrala, cu ametistul, culoarea violet, cu luni si cu nota muzicala LA.

Raza personalitatii

In astrologia traditionala, Soarele este o reflexie a sufletului, in timp ce AS reprezinta personalitatea individului.

In astrologia initiatica sau ezoterica, este exact invers, caci spiritul este inversul materiei: “Ceea ce este sus este si jos, ceea ce este jos, este si sus pentru a realiza miracolele lucrului unic” (Hermes). Ideea aceasta, adaptata teoriei triunghiurilor, confirma faptul ca planul material este inversat in raport cu planul spiritual.

In astrologia initiatica, Soarele reprezinta personalitatea egocentrica pe care o utilizeaza fiinta umana, in timp ce AS simbolizeaza scopul sufletului.

Pentru a gasi raza personalitatii, este sufiecient sa vedem carei raze ii corespunde semnul Soarelui (se foloseste corespondenta intre semne si raze). Ex: pentru tema lui Aivanhov, fiind nativ Varsator, raza personalitatii sale este raza 5.

In cazul unui semn apartinand mai multor raze deopotriva, prin cunoasterea persoanei respective si comparand semnificatiile razelor, se va determina raza care o exprima cel mai bine.

Raza sufletului

Se va lua semnul AS ca referinta, apoi corespondenta intre semn si raze, ceea ce da raza sufletului pentru AS in Taur, Gemeni, Scorpion si Varsator, care nu apartin decat unei singure raze. Pentru alte semne, care apartin a doua sau mai multe raze, se procedeaza astfel:

  • Se evidentiaza cele doua sau trei raze, in raport cu semnul AS
  • Se noteaza toate semnele corespunzand razelor evidentiate mai sus
  • Se releva guvernatorul ezoteric al AS si se afla semnul in care el este situat. Daca el se situeaza intr-unul din semnele notate mai sus, atunci acesta va indica raza sufletului
  • Daca guvernatorul ezoteric se situeaza intr-un semn care nu figureaza pe lista de mai sus, se releva guvernatorul ierarhic al semnului AS si se practica acelasi mecanism ca la punctul anterior.

Daca aceste metode nu dau un rezultat edificator, se vor studia semnificatiile razelor si se va alege cea care corespunde cel mai bine individului. Uneori, este necesar sa se faca apel si la intuitie, indispensabila astrologului holistic.

Razele secundare: mentala, emotionala, fizica

Determinarea razelor corpurilor personalitatii este mai putin importanta in studiul temei in sens ezoteric.

Raza corpului mental este in analogie cu planeta Mercur. Semnul in care se situeaza Mercur corespunde acestei raze. Daca exista doua sau trei raze posibile, se vor studia semnificatiile ambelor pentru a determina care se potriveste cel mai bine.

Procesul de identificare este acelasi si pentru corpul emotional, care este in analogie cu planeta Venus (si cu Luna, intr-o oarecare masura).

Pentru raza corpului fizic, se studiaza Marte si guvernatorul AS.

Tema sufletului

In astrologia initiatica, se utilizeaza diferite teme complementare temei natale pentru a avea o alta viziune a potentialului individului, mai ales in sens spiritual.

Pentru a construi tema sufletului se procedeaza astfel:

  • Se determina raza sufletului (Aivanhov – AS Scorpion – raza 4)
  • Se releva planeta corespunzatoare razei sufletului, care este denumita “planeta sacra” (Aivanhov – Mercur, pentru ca el guverneaza raza 4)
  • Se considera drept AS al temei sufletului gradul planetei sacre dupa pozitia sa in tema natala traditionala (ex: Mercur, planeta sacra, la 5° Varsator, devine AS temei sufletului)
  • Se consulta tabelul de case pentru latitudinea locului de nastere si se cauta pozitia AS astfel determinat. Pe aceeasi linie, se citeste pozitia cuspidelor celorlalte case si se fixeaza celelalte planete pe harta.

Razele si planetele

1 – Vulcan    3 – Saturn    5 – Venus   7 – Uranus

2 – Jupiter    4 – Mercur   6 – Neptun

De fapt, se modifica doar pozitia caselor in tema. Aceasta aduce o viziune noua a temei si permite sa se defineasca mai bine scopul sufletului acestui individ. Pentru cei care cunosc invataturile maestrului Aivanhov nu este surprinzator un AS ezoteric (al temei sufletului) in Varsator, pentru ca el a raspandit cunostinte in spiritul noii ere a Varsatorului. Faptul ca Mercur este planeta sacra arata ca invataturile sale au fost propagate sub forma scrisa in numeroase tari.

In tema sufletului, elementele cele mai importante sunt:

  • AS ezoteric al carui semn trebuie interpretat la al doilea sau al treilea nivel, dupa individ
  • Planeta sacra, care este direct legata de scopul sufletului si care reprezinta expresia sa
  • Guvernatorii ezoteric si ierarhic ai semnului AS traditional (Marte si Mercur pentru AS natal in Scorpion, la Aivanhov) si, de asemenea, guvernatorii ezoteric si ierarhic ai AS temei sufletului, care subliniaza mijloacele de evolutie si motivatie spirituala pentru individ; se va observa pozitia lor in case in tema sufletului
  • Pozitia Soarelui in casa in tema sufletului, care releva un sector in care acest suflet va straluci mai mult

Exista si alte teme ezoterice care se pot studia, respectiv tema corpului eteric (sau tema conceptiei – corpul eteric este format in momentul conceptiei).

Copyright: Armand Constantinescu, Dan Ciuperca

Author: admin