Interpretarea tranzitelor nu este posibila decat daca se tine seama de toti factorii si de ierarhia lor.
Punctul tranzitat, receptorul, da tenta cea mai semnificativa, orientand efectele sale pe o cale data. Tranzitul este cu atat mai important cu cat se tranziteaza un punct individual al temei. Nimic nu este mai semnificativ decat o trecere peste punctele vitale ale temei: AS, MC, planeta dominanta, Soarele sau Luna.
AS si MC: guverneaza destinul, in general, si sanatatea, in particular, prin AS, iar cariera si viata sociala, prin MC. Trecerile planetelor lente peste cele doua puncte aduc, adesea, schimbari ale existentei sau noi orientari ale vietii.
DS si FC: trecerile planetelor lente peste aceste doua puncte declanseaza, adesea, evenimente ale vietii intime: crearea caminului, casatorie, schimbare familiala (casa IV), uniune (casa VII).
Soarele: se refera, adesea, la viata sociala, la reputatie, la cariera, dar se poate referi si la viata intima. Tranzitele planetelor lente marcheaza etape cruciale ale existentei, faze de realizare ale destinului, indiferent daca este vorba de fapte fericite sau nefericite; ele pot lansa o cariera si o pot conduce la apogeul sau; ele corespund, uneori, marii opere a vietii, unei intreprinderi decisive, unui mare act constructiv al destinului sau accesului la pozitia ultima a reusitei.
Luna: se refera la viata intima si tinde sa relanseze, sa reinnoiasca sensibilitatea individului. Marile tranzite aduc, in general, o experienta afectiva: legatura, casatorie, copil, pot aduce o schimbare de locuinta, o calatorie.
Mercur: se refera la realizarile intelectuale (studii, examene, cercetari), la problemele de interes (tranzactii, afaceri), la relatii sau calatorii.
Venus: se refera la domeniul sentimental (iubiri, uniune, familie); aduce o detenta in caz de incercari, bucuria de a trai.
Marte: declanseaza, in mod obisnuit, manifestari instinctive, pasiuni, lupte, cuceriri, violente, pericole, fenomene distructive si autodistructive.
Jupiter: influenteaza in mod obisnuit viata materiala si sociala; elibereaza un curent de expresie si instaleaza confortul si reusita; detenta, ameliorarea sau elevarea existentei. Marile tranzite marcheaza atuurile decisive ale existentei.
Saturn: indica lovituri care aduc fazele de detasare, de renuntare, de retragere in sine, de singuratate, de abandon; teama de pierderi, frustrari, esecuri. Marile tranzite reprezinta incercarile majore ale destinului.
Este greu de determinat semnificatia punctelor receptoare Uranus, Neptun si Pluton; ele largesc cadrul existentei, imbogatind-o, complicand-o sau tulburand-o, in special in sectorul pe care il ocupa.
Dintre punctele emitatoare, tranzitele Soarelui, ale Lunii si ale lui Mercur, ca si cele ale lui Uranus si Neptun, sunt neutre in sine; prin trecerea lor peste diferite puncte natale, ele deruleaza procesul existentei; tranzitele lor sunt fericite, daca ele ating punctele receptoare propice, si nefericite, daca pozitiile tranzitate de ele sunt rele prin natura sau pozitie.
Tranzitele lui Marte, Saturn si Pluton sunt, in general, nefaste. Este rar ca un tranzit al lui Saturn peste AS sau Soare sa fie profitabil; reprezinta aspectul tipic al scaderii pasagere de vitalitate, al depresiunii fizice sau morale; necazuri materiale sau de alta natura. Acelasi tranzit al lui Marte aduce o scurta excitatie sau o depresiune. Tranzitul lui Pluton peste AS poate merge pana la a semnifica un fel de timp al infernului. Nu trebuie totusi sa se uniformizeze in nefast toate aceste tranzite. Intervine aici regula celor cinci asupra afinitatilor intre punctele receptoare si emitatoare.
Astfel, pentru ca Saturn reprezinta, la unii din polii sai, ambitia in analogia cu Capricornul, trecerea sa peste MC este ambivalenta si adesea chiar propice (reusita profesionala prin eforturi proprii), tranzitul sau poate fi bun, mai ales din punct de vedere intelectual.
Tranzitul lui Venus sau Jupiter este propice in sine; el aduce satisfactii, facilitate, ameliorari sau bucurii. Chiar si tranzitul lui Jupiter peste o pozitie disonanta tinde sa detensioneze o situatie incordata, permitand rezolvarea unor probleme.
In principiu, prin tranzitele sale peste punctele tematice, Jupiter aduce o binefacere, un profit, satisfactia unui lucru reusit, avantajul unei achizitii; in timp ce Saturn aduce eforturi, dificultati, intarzieri si obstacole, adesea agravarea unei situatii sau aparitia unui necaz. Dar, in practica, este departe de adevar faptul ca un tranzit jupiterianeste bun si un tranzit saturnian este nefast, caci este deosebit de important a nu se uita regula 3, care spune ca intotdeauna trebuie analizata calitatea celesta a punctului emitator.
Astfel, un tranzit jupiterian poate fi deplorabil, daca, in acel moment, el leaga o disonanta cu o planeta lenta (Saturn sau Pluton) sau cu una din planetele rapide, atunci stationara (ex: In octombrie-noiembrie 1959, cand a intrat in Sagetator, Jupiter era in cuadratura cu Pluton de la intrarea in Fecioara; tranzitul sau din acel moment a fost mai curand dezagreabil, decat profitabil. In martie 1955, Saturn la 21° Scorpion era in trigon cu Jupiter si Uranus in Rac; tranzitele sale au fost puternic profitabile. In martie 1961, Venus facea o bucla la 28° Berbec; trecand peste o planeta natala, ea va tulbura entuziasmul in loc sa il exalte, caci Venus era atunci in cuadratura cu o conjunctie Jupiter – Saturn la 28° Capricorn.
Predictia evenimentelor
- Schimbari generale: tranzite peste AS, Soare si Luna
- Schimbari de domiciliu: tranzite peste Luna natala si FC, pe fondul casei IV
- Casatorie: ca la schimbari de domiciliu, plus tranzit peste Venus natal, DS si planetele in casa VII
- Cariera: tranzite peste MC natal si in casa X natala
- Bani: tranzite in casa II si VIII natale si peste planetele lor
- Sanatate: tranzite in casa VI natala si planetele sale
- Educatie: tranzite peste Mercur natal si casa III, Jupiter natal si casa IX (studii inalte)
- Semnare de contracte: tranzite asupra lui Mercur
- Calatorii: tranzite asupra lui Mercur si casa III natala (calatorii scurte) si asupra lui Jupiter si casa IX natala (calatorii lungi).
Copyright: Armand Constantinescu, Dan Ciuperca