Interpretarea hartii revolutiei solare

Ca orice tema horoscopica, harta revolutiei solare este un tot unic organic si se interpreteaza ca o sinteza care se ridica deasupra datelor analitice.

Interpretarea se face in ordinea urmatoare:

  1. Se determina mai intai tonalitatea anului dupa pozitia AS anual raportat la tema natala, se studiaza toate indicatiile guvernatorului AS si ale planetelor care ocupa casa I anuala
  2. In mod analog, se analizeaza MC anual in raport cu tema natala
  3. Se studiaza casele anuale care se suprapun peste AS si MC natal si, de asemenea, toate casele revolutiei solare importante prin aglomerarea planetelor (astfel se subliniaza importanta acestei case (ex: in casa I anunta o mare activitate personala sau o viata interioara bogata, in casa II subliniaza importanta problemelor financiare, in casa III si casa IX duce la calatorii, etc)
  4. Se studiaza toate celelalte superpozitii de case si indicatiile furnizate prin prezenta planetelor in case. Cu cat exista mai multe planete unghiulare in tema revolutiei solare, cu atat aceasta pare a fi mai importanta.
  5. Aspectele planetelor au semnificatii apropiate celor natale.

Raporturile planetelor anuale cu cele natale au o deosebita importanta, dar rolul principal ar trebui totusi acordat configuratiilor formate de planetele revolutiei solare. Conjunctiile sau superpozitiile intre planetele natale si cele anuale sunt cele mai frapante prin efectul lor.

Reintoarcerea a trei sau mai multe planete la pozitiile lor natale accentueaza importanta evenimentelor.

Superpozitia unui malefic anual peste un malefic natal este defavorabila. Astfel, conjunctia lui Saturn anual cu Marte natal, anunta un an rau, boli, tulburari, discordie, certuri familiale, acuzatii, etc.

In general, superpozitia lui Saturn disonant peste o planeta natala aduce intotdeauna incercari morale si fizice, a caror natura poate fi dedusa din semnificatiile combinate ale caselor anuale si natale.

Conjunctiile planetelor anuale si natale actioneaza dupa natura elementara a planetelor si dupa superpozitiile caselor pe care le ocupa (ex: Uranus se suprapune peste Venus, se pot deduce unele perturbatii in viata sentimentala si pericol de tulburari sexuale. Superpozitia va fi periculoasa in casele III, V si VII. In casa II (anuala sau natala), aceste perturbatii vor provoca complicatii financiare. In casa VI, va indica boli ale organelor intime. In casa X, va ameninta renumele sau situatia sociala).

Superpozitiile AS si MC anuale peste o planeta natala vor fi predominante. Astfel, AS anual peste Luna natala corespunde intotdeauna fie evenimentelor familiale sau venind de la o femeie, fie deplasarilor, fie schimbarilor de resedinta; AS peste Neptun natal marcheaza un an mai mult sau mai putin agitat si este rar cazul cand nativul poate actiona contra circumstantelor nefavorabile; AS peste Marte natal, daca este guvernatorul VI sau VII, anunta, intr-o tema feminina, o cistita, metrita sau o boala asemanatoare.

Daca guvernatorul unei case natale se gaseste in conjunctie cu guvernatorul aceleiasi case anuale (mai ales cu AS natal sau anual), aceasta casa cuprinde cel mai mare eveniment al anului.

O influenta deosebita o reprezinta schimbarea fortei de influenta a unei planete in raport cu locul sau in tema natala. Daca guvernatorul casei II natala era rau plasat la nastere si in revolutia solara el se gaseste in propriul semn, aceasta reprezinta deja o buna indicatie pentru castiguri.

Opozitia unei planete in domiciliu sau exaltare, cu pozitia sa natala slaba, nu pare sa fie o amenintare si, daca este bine aspectata, ea contracareaza influentele natale.

Daca planeta care ocupa la nastere casa VI se gaseste, in revolutia solara, in domiciliu sau exaltare, aceasta tinde sa fortifice sanatatea; dar daca trece in exil sau in cadere, ea tinde sa declanseze predispozitiile morbide indicate de pozitia sa natala.

Reintoarcerea unui astru la pozitia sa natala accentueaza influenta sa in anul respectiv.

Retrogradatia planetelor la momentul aniversarii nu anunta evenimente noi, ci, mai curand, o stare a lucrurilor create de evenimentele anterioare datei revolutiei solare. Efectele acestor planete diminueaza, contrariaza si intarzie bunele perspective anuntate.

Determinarea datei evenimentelor

Revolutiile solare permit descrierea in detaliu a evenimentelor anului, in timp ce celelalte fenomene (tranzite, directii, progresii) ajuta la determinarea importantei acestora.

Exista trei metode de determinare a datei evenimentelor in anul respectiv, care se completeaza reciproc: progresii, tranzite si miscarea AS anual:

  1. Progresiile: se stabilesc pe principiul “o zi pentru un an”. Practic, problema se rezolva astfel: se iau in consideratie toate configuratiile care se formeaza in ziua ce urmeaza momentului reintoarcerii solare si acestea se raporteaza pe intreg anul respectiv. Aspectele respective sunt trecute in aspectarian in efemeride. Repartizarea se face intr-un mod simplu, considerand o zi pentru un an, doua ore pentru o luna, o ora pentru cincisprezece zile si patru minute pentru o zi.

Din efemeride se vede ca Luna, datorita vitezei sale, formeaza, in general, cel mai mare numar de configuratii. Impartind pasul lunar in douasprezece parti egale, corespunzand celor douasprezece luni ale anului, se gasesc pozitiile lunare la inceputul fiecarei luni calendaristice, pentru facilitarea calculului epocilor fiecarei configuratii formate.

Acest sistem de progresii este foarte pretios pentru a situa evenimentele indicate in revolutia solara. Principalul sau defect consta in faptul ca adesea configuratiile cele mai puternice nu se raporteaza decat unor evenimente nesemnificative si invers. Totusi, progresiile care reproduce in cerul anual configuratii natale actioneaza mai puternic decat altele.

Nu alt sistem de progresii consta in sistemul simbolic “un grad pentru o luna”, dar el este mai aproximativ decat cel anterior. Prezinta, in schimb, avantajul ca este mai simplu de aplicat in calcul.

Aglomerarea planetelor in jurul AS arata ca perioada cea mai bogata in evenimente va fi prima parte a anului, in jurul MC – jumatatea anului, iar in partea vestica a temei – a doua parte a anului.

  • Tranzitele: spre deosebire de utilizarea planetelor grele in tranzite in raport cu tema natala, cea mai mare importanta in tranzitele peste revolutia solara este acordata Soarelui. Intr-adevar, el functioneaza ca o limba de ceas care indica momentul evenimentelor prin conjunctia sa (sau prin alte aspect majore) cu factorii astrologici ai revolutiei solare (planete, axe).

Ex: in momentul executiei lui Robespierre, Soarele in tranzit se afla in cuadratura cu AS revolutiei sale solare. Cuadratura intre Soarele in tranzit si Soarele natal se intalneste frecvent in momentul mortii.

Opozitia Soarelui cu AS anual provoaca intotdeauna disfunctii si, daca AS anual este in Leu sau in Berbec (domiciliul sau exaltarea Soarelui) sau Soarele ocupa in tema anuala casa VI sau casa XII, aceasta pozitie a AS poate fi cauza unei boli sau a unor dureri puternice.

In unele cazuri, efectul tranzitelor solare pare sa se exprime cu mai multa forta la inceputul decat la sfarsitul anului. Se spune ca forma dinamica a revolutiei solare incepe sa se uzeze in timpul ultimului trimestru al anului.

Tranzitele lui Mercur, Venus si Marte sunt, de asemenea, utile, dar de o mai mica importanta. Ele functioneaza mai mult prin casele pe care le tranziteaza.

Ex: daca a Xa casa se gaseste in Balanta, perioada in care Venus, guvernatorul Balantei, tranzitand aceasta casa, ar trebui considerata ca favorabila activitatilor subiectului (exceptie pentru zilele in care Venus va fi in aspect disonant cu planetele anuale). Sau daca, casa XI a unei revolutii solare se gaseste in Gemeni, zilele in timpul carora Mercur va tranzita Gemenii si Fecioara, ca si acelea in care va forma aspect bun cu astrele anuale, trebuie considerate ca propice unor afaceri cu prietenii.

Uneori, tranzitele clasice (ale planetelor grele in raport cu tema natala) sunt colorate prin pozitia ocupata de catre planeta tranzitata in harta revolutiei solare.

  • Miscarea AS: progresia AS, care executa o rotatie completa in zodiac, intr-un an, este la fel de importanta ca si tranzitele Soarelui. Avansul de 3’56,5’’ al AS corespunde unei zile.

Se va tine seama de faptul ca miscarea zilei de 59’10,7’’ va fi mai mare pentru semnele de lunga ascensiune si invers, pentru semnele de scurta ascensiune (Berbec, Taur, Gemeni).

Aceasta miscare anuala a AS este pretioasa pentru a putea verifica natura pozitiva sau negativa a unei zile sau pentru a determina exact evenimentul anuntat prin progresii.

Miscarea AS explica aparitia mai frecventa a bolilor in luna precedenta datei de nastere, cand AS trece prin casa XII anuala si, daca aceasta se suprapune peste o casa natala care influenteaza sanatatea (I, VI, VIII sau XII), se pot anunta, cu certitudine, tulburari de sanatate, a caror data exacta se gaseste usor prin progresiile, tranzitele si configuratiile formate de AS.

Revolutiile solare ale mortii

Conditiile intalnite ce insotesc moartea:

  1. Pozitia Soarelui in casa VIII anuala
  2. Prezenta AS natal in casa VIII anuala
  3. Prezenta AS annual in casa VIII natala
  4. Reintoarcerea AS annual in pozitia sa natala
  5. Opozitia intre cele doua AS

Revolutia solara se poate utiliza pentru corectia sau imbunatatirea destinului in anul respectiv, prin schimbarea orientarii caselor si, mai ales, a AS anual in raport cu tema natala.

Daca nu putem face nimic contra configuratiilor nefaste formate prin planete, putem atenua disonantele primite de catre AS si MC anuale, schimband locul pentru care revolutia solara este ridicata si petrecand ziua aniversarii in alt loc decat cel de referinta.

Atunci cand avem un AS in semn de scurta ascensiune, o deplasare de 500 km sau chiar mai putin este suficienta pentru a modifica in mod radical o tema anuala.

Rectificarea orei de nastere

Inainte de abordarea previziunilor individuale, va trebui sa se interpreteze cat mai complet tema de nastere pentru a cunoaste potentialele exprimate de aceasta si apoi, in masura posibilitatii, sa se asigure exactitatea orei de nastere, cu precizie de un minut.

De cele mai multe ori, ora nasterii este cunoascuta intr-o plaja larga sau chiar necunoscuta. In acest caz, primul pas in aflarea orei de nastere consta in tatonarea AS, in aceasta plaja. In ajutorul acestei cercetari vin si metodele radiestezice (pendulul). Cunoasterea tuturor caracteristicilor de comportament si infatisare ale tuturor tipurilor de AS ajuta. Problema se complica in cazul in care exista planete posibile in casa I care coloreaza AS, deci si comportamentul si infatisarea individului.

Alte informatii necesare tatonarii AS cu privire la copilaria individului:

  1. Daca a fost cel mai mare sau cel mai responsabil, AS poate fi Rac, Capricorn, Scoprion sau chiar Varsator
  2. Daca a fost cel mai mic sau cel mai nepotrivit sa conduca, poate fi cu AS in Gemeni, fecioara, Sagetator sau Pesti
  3. Iubit fiind numai prin faptul ca exista, fara a fi necesara o dovada in aces sens: Rac, Leu, Balanta, Sagetator, Capricorn sau Varsator
  4. Aprobat sau chiar iubit pentru comportamentul sau acceptabil sau pentru ca trece un examen: Fecioara sau Pesti
  5. Original: Berbec, Gemeni, Scorpion
  6. Inchis fata de mama: Taur, Rac, Balanta, Capricorn
  7. Inchis fata de tata: Taur, Leu, Capricorn, Varsator
  8. O relatie de ura/ iubire cu unul sau ambii parinti: Scorpion, Pesti
  9. Parinti neinteresati de copil: Taur, Leu, Balanta, posibil Scorpion sau Sagetator
  10. Timid, rezervat – AS in semn feminin
  11. Extravertit: Berbec, Gemeni, Leu, Sagetator

Trebuie sa ne asiguram ca nu exista contradictii globale intre tema si persoana (AS, MC, case, prezenta planetelor in case).

O dificultate in ierarhizarea evenimentelor vietii unui individ este generata de subiectivitatea trairii acestora. Importanta evenimentului depinde de cum este el trait interior. Moartea unei pisici dragi poate fi mai importanta decat moarte unui parinte sau chiar a unui partener. Casatoria poate fi traita ca o simpla formalitate sau ca un angajament profund sau ca o fuga, etc. Un oarecare recul poate aparea la unele evenimente aparent fericite si care, apoi, se releva ca adevarate catastrofe si invers.

Va fi mult mai usor de corectat tema unei persoane care va avea incredere si va coopera.

Se vor cauta acele evenimente care corespund directiunilor AS si MC.

Va trebui manifestata o deosebita prudenta cu acele evenimente care nu corespund unor directiuni principale, ci unor tranzite importante sau unor progresii secundare sau unor revolutii solare.

Concret, cu datele evenimentului bine precizate, vom calcula tema pentru X zile dupa nastere, pentru un eveniment survenit la varsta X si vom obtine sau nu un aspect semnificativ al axelor in raport cu planetele de la nastere.

Daca nu obtinem nimic semnificativ pentru fiecare eveniment, vom incerca o decalare de cateva grade intr-un sens sau altul, pentru a vedea daca nu avem coincidente (observatie: MC avanseaza regulat, in timp ce AS avanseaza mai mult sau mai putin rapid, in functie de semnele de scurta sau lunga ascensiune).

Aplicatie practica:

Camille Claudel (n. 08.12.1864, 49N40, 3E22, ora 05:00, 07:47 GMT, probabil intre 04:30-05:30, eventual 04:15-05:45)

Eveniment major la 48,3 ani – in mai putin de o saptamana, tatal ei moare, iar familia o interneaza in sanatoriu.

AS era la 14°14’ Scorpion la nastere si se afla in progresie la 20°30’ Sagetator.

MC se gasea la 0°14’ Fecioara la nastere si in progresie la 21°38’ Balanta.

Global, harta sa natala corespunde cu ceea ce se cunoaste despre ea (AS Scorpion – raportul cu sculptura si relatia sa cu Rodin; MC Fecioara – dificultatea de a se realiza social si boala sa, in timp ce MC Leu i-ar fi oferit o stralucire mai importanta in timpul vietii sale; ea era, deci, nascuta mai degraba dupa ora 05:00).

In tema astfel progresata, AS nu formeaza niciun aspect cu orb de 1° si MC formeaza o cuadratura la 30’ orb cu Venus, ceea ce nu satisface in intregime, in ciuda guvernarii lui Venus peste casa XII.

Ipoteza: semnificatia acestui eveniment se leaga, desigur, de Saturn in casa XII la 27°38’ Balanta.

Daca adaugam 6° la MC natal (decalajul in timp 6×4=24’), obtinem o conjunctie MC progresat – Saturn natal, conform cu semnificatia acestui eveniment. Ceea ce corespunde unei nasteri la 05:11 GMT (5h24’ local), cu AS la 19° Scorpion si MC la 6°35’ Fecioara, lucru care nu schimba semnificatia temei.

Verificare dupa alte evenimente ale temei sale:

  1. Nasterea fratelui sau, Paul:  AS si MC progresat nu formeaza niciun aspect daca se considera datele starii civile, in timp ce datele rectificate fac sa apara un sextil cu Venus si un trigon cu Pluton, subliniind importanta evenimentului si relatia profunda si afectiva care va fi intre cei doi.
  2. Intalnirea cu Rodin: nimic cu ora oficiala, in timp ce trioctilul Pluton – MC explica natura relatiei lor profunde, sexuale si distructive pentru ea.
  3. Prima relatie sexuala cu Rodin: varianta rectificata unde MC in cuadratura cu Uranus face sa intervina originalitatea, trasnetul, chiar un soi de viol admis de Camille
  4. Colaborarea cu Rodin: in tema rectificata, AS progresat face trigon cu Neptun – inspiratie, geniu, intuitie, creativitate
  5. Ruptura cu Debussy: MC cuadrat cu Uranus, MC conjunct cu Neptun (muzica)
  6. Moartea: AS cuadrat cu Saturn, mult mai evident decat MC sextil cu Venus,in tema initiala.

Exista intotdeauna niste conditii bine precizate pentru a putea exista o harta natala. Altfel spus, nasterea nu poate avea loc in orice moment, ci numai in unele bine stabilite. Aceasta permite corectia temei natale a priori, inainte de orice interpretare.

Cea mai traditionala se numeste “Trutina lui Hermes” care permite rectificarea orei de nastere pentru a gasi relatii simultane foarte exacte (conjunctie sau aspect major) intre luna de nastere si AS momentului presupus al conceptiei, pe de o parte, si AS natal si luna conceptiei, pe de alta parte.

Astfel, pentru a satisfice Trutina lui Hermes, nasterile intr-un interval de timp dat (de ex: intre 9-12) vor surveni la 9:25, 9:51, 10:08, 10:33, etc, in timp ce o ora declarata la 9:45 nu va conveni si va trebui rectificata la 9:25 sau 9:51.

Copyright: Armand Constantinescu, Dan Ciuperca

Author: admin