Corespondente astrologice
Studiul unei teme astrologice permite o diagnosticare sigura, motiv pentru care astrologia medicala ar trebui sa isi ocupe locul cuvenit printre studiile de medicina.
Orice planeta in exil sau in cadere indica o slabiciune patologica. Tinand cont ca fiecare planeta este legata de o functie importanta a organismului (ex: Venus este legata de circulatia venoasa, Jupiter de circulatia arteriala), alterarea sa arata o tulburare functionala sau o leziune.
Situatia unui astru in casele legate de sanatate (VI, VIII si XII) si in semnele corespondente acestora indica, de asemenea, o disfunctie (ex: Uranus in casa XII tine sa dea o boala circulatorie, disfunctie cu atat mai pronuntata cu cat Uranus se gaseste intr-un semn solar (Leu sau Berbec), accentuata o data in plus daca exista si un aspect violent intre Uranus si Soare sau orice alta legatura intre ele, ca, de exemplu, o receptie mutuala.
Elemente de baza si tipuri de energie
Elemental care scalda Soarele natal reprezinta carburantul individului, energia sa esentiala.
Elemental AS, al guvernatorului sau si al Lunii sunt, de asemenea, importante pentru a defini tipul de energie elementara care este in acord cu individul.
In functie de elementul Soarelui natal, individul isi poate utiliza corect energia de baza, astfel:
- Semnele de foc trebuie sa exercite profesii care cer efor fizic si un mod inspirat de a actiona pentru realizarea ambitiilor si aspiratiilor lor.
- Semnele de aer trebuie sa exercite profesii bazate pe comunicare, pe schimbul de idei, ganduri, concepte, adica pe activitati care dezvolta calitatile intelectuale si sociale.
- Semnele de apa – profesii in care isi pot exprima in mod liber sentimentele, emotiile, intuitia, pentru a-si dezvolta cat mai bine si mai mult sensibilitatea.
- Semnele de pamant – profesii care sa le permita sa isi satisfaca nevoile materiale si sa isi dezvolte simtul datoriei, indeplinindu-si obligatiile si sarcinile lor practice.
Cand individul isi va epuiza energia de baza, el isi va putea reincarca bateriile in diferite moduri, in functie de elementul Soarelui sau natal:
- Semnele de foc trebuie sa se incarce cu ajutorul soarelui, prin expunere, caldurii si activitatii fizice.
- Semnele de aer se reincarca prin respiratie in aer curat (mai ales aerul diminetii sau cel de primavara), in special la munte sau pe malul marii.
- Semnele de apa isi recapata fortele traind pe malul apei (cel putin o parte a anului), inotand, facand bai la picioare, dusuri sau talasoterapie (cure regulate).
- Semnele de pamant trebuie sa se incarce mergand in picioarele goale pe pamant sau lucrand pamantul (gradinarit), fiind in contact cu natura sau curatand casa.
Exista o corespondenta intre elementele de baza si sanatate:
- Focul este in corespondenta cu psihismul, cu inima, cu inflamatiile, cu febra. Bolile acestui element rezulta dintr-o lipsa de deschidere de spirit, din lipsa de dragoste, de generozitate, de caldura, de evolutie; individul nu stie s a daruiasca.
- Aerul este in relatie cu sistemul nervos, rinichii si sistemul respirator. Bolile acestui element rezulta dintr-o comunicare defectuoasa, din probleme relationale (prietenie, uniune), dintr-o utilizare ineficienta a intelectului (ganduri rele).
- Apa este legata de sistemul circulator, sistemul limfatic si organele genitale. Bolile acestui element rezulta din problemele sentimentale, gelozii, spirit posesiv, o calitate negativa a emotiilor si sentimentelor, perversitate, o utilizare necorespunzatoare a energiei sexuale.
- Pamantul corespunde scheletului, pielii, parului si unghiilor. Bolile acestui element rezulta dintr-un refuz de a evolua, de a pune in practica idei si cunostinte, dintr-o lipsa de metoda si disciplina, de simt al organizarii, de vointa si de simt al responsabilitatii, din prea mult materialism.
Pentru a determina elemental cel mai important al temei se utilizeaza notatia urmatoare:
- 4 pct pentru elemental Soarelui natal
- 3 pct pentru elementele Lunii, AS si guvernatorului AS
- 2 pct pentru elementele lui Mercur, Venus, Marte si guvernatorul Soarelui
- 1 pct pentru elementele lui Chiron, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun si Pluton.
- Se face totalul: un element este considerat dominant daca acumuleaza mai mult de 10 pct si este considerat absent daca acumuleaza mai putin de 2 pct.
- Daca niciun element nu este predominant, aceasta indica un echilibru intre diferitele modalitati de expresie.
Cazuri particulare:
- In cazul unui stelium, se adauga 3 pct pentru elemental acestei configuratii
- In cazul unei piramide, se adauga 3 pct pentru elemental acesteia.
Efectele dominante si cele absente genereaza urmatoarele atribute psiho-mentale:
- Focul dominant – aduce entuziasm, incredere in sine, inspiratie, intuitie, calitati creatoare, posibilitati de a ghida, dar si nerabdare si egocentrism.
- Focul absent – denota o lipsa de stralucire, de intuitie, pesimism si depresie, lipsa de ardoare, de motivatie.
- Aerul dominant – aduce calitati intelectuale, placerea de a comunica, imaginatie, idei, nevoia de relatii, de contacte sociale, de schimburi, aduce o anumita detasare, dar si nervozitate, instabilitate, visare si oarecare lipsa de spirit practic.
- Aerul absent – diminueaza capacitatile intelectuale si de comunicare, creeaza dificultati in clarificarea gandirii, subiectivitate, izolare, tendinta de a nu fi inteles.
- Apa dominanta – aduce susceptibilitate, intuitie, calitati creatoare, o dominanta sentimentala si emotionala in modul de a gandi si a actiona, atractie pentru ezoterism, dar si prea multa pasiune, incomprehensibilitate, influentabilitate si pasivitate, in ciuda unei intense activitati interioare.
- Apa absenta – indica dificultati in exprimarea sentimentelor si emotiilor de o maniera obiectiva, uneori lipsa de sensibilitate, de securitate si o repliere in sine, individul orientandu-se spre ezoterism si spiritualitate.
- Pamant dominant – aduce facultati de concretizare, de materializare, de stabilitate, de fidelitate, de perseverenta, de simt practic, de realism, de rabdare, de autodisciplina, dar si de incapatanare, de spirit prea rationalist, o prea mare nevoie de securitate si prea mult materialism.
- Pamantul absent – denota un aspect visator, putin spirit practic, dificultati legate de tot ceea ce este material si concret; individul este dezorganizat, instabil, iresponsail, mereu isi impune o disciplina severa pentru a gasi echilibrul.
Corespondenta intre astrele traditionale, temperament si morfologie
Soarele: bilios (exces de secretie biliara) si nervos – morfologie musculara
Luna: limfo-sangvinic – morfologie digestive
Mercur: nervos – morfologie cerebrala si musculara
Venus: sangvinic – morfologie respiratorie si digestive
Marte: bilios – morfologie musculara si respiratorie
Jupiter: sangvinic si bilios – morfologie respiratorie
Saturn: limfo-nervos – morfologie cerebrala
Corespondenta dintre astre si vitamin
Soarele: vit. A, D, H2
Luna: vit. B2
Mercur: vit. B1
Venus: vit. F
Marte: vit. P si B12
Jupiter: vit. F, K, B6, H, J
Saturn: vit. C
Neptun: vit. B6
Corespondenta intre astre si minerale
Soare: magneziu, mangan, iod, cadmiu
Luna: potasiu, argint, fluor
Mercur: mercur
Venus: cupru, molibden
Marte: fier, cobalt, arsenic, fosfor
Jupiter: sulf
Saturn: calciu, plumb
Uranus: zinc
Corespondenta intre astre si remediile homeopate
Soare: Aurum, Ignatia, Natrium muriaticum
Luna: Argentum, Silicea, Kalium bichronium
Mercur: Mercurias, Arsenicum, Kalium phosphoricum
Venus: Cuprum, Pulsatilla, Vipera
Marte: Ferrum, Arnica, Nux vomica
Jupiter: Stannium, Sulphur, Lycopodium
Uranus: Uranium, Phosphorus, Zincum
Neptun: Petroleum, Tabaccum, Coffea
Pluton: Lachesis, Thuya, Platina
Corpurile subtile
Stiinta initiatica sustine ca fiinta umana este constituita din mai multe corpuri: corpul fizic, corpul astral, corpul mental inferior, corpul mental superior (corpul cauzal), corpul buddhic si corpul atmic.
Se observa legatura dintre coprurile naturii superioare si cele ale naturii inferioare ale fiintei umane. Astfel, corpul atmic, sediul spiritului, ce reprezinta puterea si vointa divina, este legat de corpul fizic, ce reprezinta vointa, puterea in plan fizic.
Corpul buddhic, sediul sufletului cu toate sentimentele cele mai elevate, este legat de corpul astral, sediul inimii.
Corpul cauzal, vehiculului gandurilor cele mai vaste si mai lumioase, este legat de corpul mental, sediul intelectului.
Fiecare dintre aceste corpuri prezinta un dublu eteric, alcatuit dintr-o materie mult mai fina decat cea a corpului respectiv. Daca aceste dubluri sunt absente sau defectuoase, corpurile nu pot sa functioneze corect.
Acest mecanism de dublare se regaseste peste tot pe planeta noastra: la sol sunt pamantul si apa care il acopera in buna parte sau il penetreaza din toate directiile; in atmosfera, sunt doua elemente care se intrepatrund: aerul si focul (razele de lumina care penetreaza aerul). Peste tot regasim acest principiu al dublului ce penetreaza si da viata.
Pentru natura inferioara a omului, exista micul cerc de pamant, ce reprezinta forma pe care apa o penetreaza si o anima. In partea superioara, alta forma (aerul) este penetrata si animata de foc. In concluzie, omul poseda trei corpuri inferioare care sunt constituite de catre principiile pamant – apa si alte trei mai subtile, constituite de catre principiile aer – foc. Cele trei corpuri superioare reprezinta, intr-un anume sens, atmosfera celor trei corpuri inferioare.
Celor sase corpuri le corespund cele douasprezece constelatii, cate doua pentru fiecare corp. Planetele, la randul lor, influenteaza fiecare din cele doua parti ale naturii umane, inferioara si superioara.
Corpului fizic ii corespunde Capricornul, guvernat de Saturn, iar dublul sau eteric este Racul, opusul sau in zodiac, guvernat de Luna.
Corpului astral ii corespunde Taurul, guvernat de Venus, iar dublul sau eteric este Scoprionul, opusul sau, guvernat de Marte.
Corpului mental ii corespunde Fecioara, guvernata de catre Mercur, iar dublul sau eteric este zodia Pestilor, guvernata de Jupiter.
In partea superioara, corpului cauzal ii corespund Gemenii si Sagetatorul, corpului buddhic – Balanta si Berbecul, iar corpului atmic – Varsatorul si Leul.
In ceea ce priveste planetele, acestea sunt localizate in planurile inferioare si se repeta in planurile superioare, dar in ordine inversa. O singura exceptie: Luna din planul inferior este inlocuita in planul superior de catre Soare, fapt cu semnificatie covarsitoare, caci Luna (forma) este o reflexie a Soarelui, la spirit.
Astfel, Mercur si Jupiter guverneaza cele doua planuri ale gandirii, mental si cauzal.
Venus si Marte guverneaza planurile sentimentului – corpul astral si corpul buddhic.
Saturn – Luna si Saturn – Soare guverneaza planurile actiunii si al vointei (corpul fizic si corpul atmic).
Corpul atmic este, deci, influentat de catre Varsator (Saturn), omul care gandeste, care reflecteaza si de catre dublul sau, Leul (Soarele), ce reprezinta inima superioara, in timp ce corpul fizic este influentat de catre Capricorn si Rac, adica de Saturn, si sensibilitatea – Luna.
Soarele reprezinta, intr-adevar, natura superioara a omului, stralucitoare, stabila, in timp ce Luna reprezinta natura sa inferioara traversata de umbre miscatoare, instabile.
Copyright: Armand Constantinescu, Dan Ciuperca