Casa a X a a Cerului

Casa X: Cuspida sa reprezinta mijlocul cerului (MC); casa unghiulara, semn analogic Capricorn, guvernator analogic Saturn.

Cuvinte cheie: acte, cariera, viata public.

Se opune casei IV – viata privata, indicand viata publica, si o completeaza pe aceea, care este interioara, subiectiva, pe cand ea, casa X, este exterioara si obiectiva. Reprezinta viata noastra sociala, iar casa IV este viata noastra in camin. Este casa responsabilitatilor, a elevarii, a reusitei sociale, a carierei liber alese, a onorurilor, administratiei, puterii, inlantuirea actelor cu ceea ce acesta presupune ca efecte (karma), constiinta de sine si propria expresie. Ea reprezinta maturitatea si reputatia. Este scopul pe care incercam s ail atingem si recunoasterea individului de catre altul. Este in analogie cu scheletul, genunchii si pielea. Ea semnifica muntele, ambitia, caderea, durata, piatra, detasarea, timpul, mineralele, ierarhia, comandamentul, patronal, liderul.

Casa X reprezinta profesia, situatia, intreprinderile, afacerile, patronal, directorul, regale, onorul, titlul, puterea, politica, creditul, celebritatea, lucrarile furate; genunchii si articulatiile; mama.

Aceasta regiune a horoscopului indica insusirile psiho-temperamentale care tind catre putere si reliefare si devin eficace in destinul professional si social. Constelatiile acestei case vor caracteriza intotdeauna situatia exterioara a destinului si vocatia profesionala. E bine de observant insa ca aceasta casa exprima mai curand elementele practice de vocatie, si nu pe cele intelectuale. Acestea din urma apar nu mai atunci cand intra in domeniul practice (literatura, tehnica, negustorie, organizatie). Acest sector horoscopic are si semnificatie privitoare la mama nativului, aratand rolul si masura in care dansa prezinta vreo inraurire asupra posesorului horoscopului, adica destinul mamei in general. Se repeta spusele din casa IV, vis a vis de opozitiile planetare dintre casele IV si X, care vor indica intotdeauna incordari si dizarmonii intre masele ereditare parintesti si adeseori chiar conflicte intre parinti, cu efectul lor funest in ceea ce priveste nativul. Casa X reprezinta si traditionalul mariaj la femei si eventual distinctiile avute cu incheierea acestuia, inclusiv repercusiunile lui in camin. Casa X reprezinta IV – caminul- socotita de la casa VII, care este casa casatoriei. Planetele malefice in casa X vor vadi mai intotdeauna boli grave sau moartea fratilor si surorilor (casa X este a VIIIa – casa mortii- de la casa a IIIa, frati si surori).

Semnele zodiacului in Casa X:

Berbec in Casa X: situatiile sunt dobandite prin lupta, ambitie, cariera militara, activitate intense. Este posibila moartea premature a fratilor sau grava lor imbolnavire.

Taur: slujbe in finante, situatie social abuna. Cariera in legatura cu artele.

Gemeni: situatie in legatura cu inscrisurile sau cu micile deplasari, care se desfasoara foarte des.

Rac: situatie instabila si adeseori complicata.

Leu: realizarea sociala se savarseste pe baza protectiilor.

Fecioara: cariera in legatura cu comertul sau medicina.

Balanta: situatia sociala este influentata de casatorie, de asociatie sau in legatura cu aplicarea legilor.

Scorpion: pozitia in societate este adeseori inraurita de moartea cuiva (in bine sau in rau). Lupte profesionale si pizma superiorilor. Adeseori, moartea tatalui sau a mamei.

Sagetator: cariera este sub inraurirea lungilor calatorii. Ambitie. Succes.

Capricorn: reusita e grea, insa avantajoasa.

Varsator: prietenii si protectii importante, care desavarsesc cariera.

Pesti: dificultati mari in dobandirea situatiilor.

Planetele in Casa X:

Soarele in Casa X:

  • Pe plan psihic: favorabil: tendintele de dominatie si de organizare se vor evidentia intr-un mod special in profesiune, in activitatea exterioara si in pozitia sociala. Domeniul in care se tinde spre putere si afirmare, precum si forma sub care se exprima aceste tendinte, vor depinde de semnul si de aspectele Soarelui. Semnele cardinale (Berbec, Rac, Balanta, Capricorn) vor accentua mai mult stapanirea practic-materiala, iar cele obisnuite pe aceea intelectuala. Aspectele armonice duc intr-un mod calm la succese affective si durabile. Nefavorabil: aspectele dizarmonice provoaca, in legatura cu caracterul iritabil al nativului, conflicte, crize, reactii si insucces in activitatea exterioara; de obicei, ele au la baza refulari psihice in domeniul complexului patern si in cel al autoritatii.
  • Traditional si in destin: success general, celebritate si consideratie publica. Acorda ascendant asupra multimilor. Pentru femei: casatorie excelenta (in Berbec, Leu si Sagetator). Cand e rau aspectat, cadere sociala zgomotoasa in semnul Balantei si cinste neprofitabila in Varsator.

Luna in Casa X:

  • Pe plan psihic: favorabil: pozitia lunara aduce intotdeauna pe prim plan o labilitate psihica ce va indruma pe nativ spre o activitate sociala sau profesionala in stransa legatura cu insusirile si aptitudinile personale. In anumite conditii vor reiesi puternice relatii personale cu oficialitatea sau cu publicul, desi Luna, fiind un satelit al Pamantului, ar indica mai mult un rol de gravitare a persoanei in sfera de interese a unui atotputernic. Nativul va fi popular. O alta semnificatie, specific profesionala, nu poate fi asteptata de la aceasta pozitie lunara, ea reiesind abia din alte dominante sau din planetele cu care Luna se afla in aspect. Nefavorabil: va harazi in psihic o nestatornicire interioara care va rodi o serie intreaga de conflicte, crize, reactii si esecuri, care genereaza o nepopularitate trecatoare sau continua. Pozitia Lunii in Casa X este foarte sensibila la aspectele dizarmonice, indicand o atitudine nevrotica ce poate duce la gresirea profesiunii. Motivul adanc al acestei consecinte de destin pare sa fie evenimentul matern, care sufera o intensificare favorabila sau nefavorabila, in functie de formatia aspectata a planetei. Efectul labilizant al Lunii se resimte in tot cuadrantul IV, exteriorizandu-se in raporturile foarte schimbatoare cu lumea inconjuratoare si in destine sociale intense.
  • Traditional si in destin: cariera ce are legatura cu calatoriile pe apa. Precumpanirea mamei in viata nativului. Schimbari necontenite in profesiune. Ascensiune sociala in Taur si in Rac. Caderi in profesiune in Capricorn si Scorpion. Reusita prin calatorii lungi sau prin femei, in Rac sau in Pesti. Popularitate, buna sau rea, in functie de aspectele pe care le primeste Luna.

Mercur in Casa X:

  • Pe plan psihic: favorabil: gandirea decide caraterul activitatii profesionale, care tinde mai mult spre latura practica, decat spre cea morala. Totusi, acolo unde vom intalni pe aceasta din urma, va fi vorba mai mult de mijlocirea unor valori intelectuale, decat de crearea lor. Aspectele cu Marte si Uranus favorizeaza activitatea tehnica, cele cu Jupiter, mai ales din partea estica a horoscopului, comertul, indeosebi daca va porni din casa II. Aspectele cu Venus vor da de inteles aptitudini literare si artistice. In sensul cel din urma vor glasui si semnele Gemenilor, Fecioarei, Balantei si Varsatorului. Nefavorabil: aspectele dizarmonice influenteaza dezavantajos viata practica prin erori continue si la o figura horoscopica corespunzatoare – lipsita de morala – vom intalni pe marii escroci.
  • Traditional si in destin: reusita intelectuala sau comerciala, relatii multe, inscrisuri si calatorii dese. Elocinta, inteligenta, constelatie favorabila pentru descoperiri si pentru studiul limilor moarte.

Venus in Casa X:

  • Pe plan psihic: favorabil: atitudine afectiva fata de problemele profesiunii, precum si fata de afirmarea exterioara a profesiunii. La semnele si aspectele venusiene adecvate, vor intra in joc talentele si profesiunile artistice sau o exercitare artistic-afectiva a indatoririlor profesionale. Felul activitatii si modul de a lucra conditioneaza adeseori o colaborare cu femeile. Aspectele armonice aduc sanse extraordinare de success, care se vadesc mai ales prin farmecul personal degajat de nativ. Aspectele rele creeaza dizarmonii in character, cu respectivele consecintele in destin si in situatia sociala, fiind eventual in legatura si cu influenta feminine. Talentele artistice sunt si mai puternice in cazul aspectelor critice, insa ele nu se vor pune gresit in valoare. Relatiile erotice pot favoriza un trist success social, dar numai pe calea viciului abject sau in pofida unui prost renume. Venus prost aspectata in casa X indica deseori pe demimondene. Atat in cazul armonic, cat si in cel dizarmonic, relatiile nativului cu mama sunt foarte stranse si vor fi, dupa caz, favorabile sau nefavorabile.
  • Traditional si in destin: ocupatie in legatura cu dragostea. Success si reusita in semnul Gemenilor, Varsatorului, Balantei, Taurului, Capricornului si Pestilor. Ruina in Scorpion si Berbec. Femeile vor juca un rol decisive in dobandirea carierei sua in mentinerea ei. Casatorie buna. Viata e plina de placeri.

Marte in Casa X:

  • Pe plan psihic: favorabil: tendinta spre domincare si afirmare este impulsive si voluntara. Autoritatea asupra persoanelor in subordine si in cercul activitatii poate duce pe nativ la dobandirea unor situatii inseminate. De cele mai multe ori, profesiunea va fi in legatura cu talente medicale, chirurgicale sau militare. Nefavorabil: atitudinea dictatoriala avuta in exercitarea profesiunii poate duce la grave conflicte cu colaboratorii. Se inregistreaza lupte puternice in profesiune si pierderea situatiilor dobandite. Ciar aspectele usr dizarmonice indica conflicte cu mama, ducand adeseori la ura, cu toate consecintele ei funeste. Alteori, aceasta pozitie planetara indica o criza in destinul trupesc sau sufletesc al mamei.
  • Traditional si in destin: pozitie sociala dobandita prin lupta, activitate sau calatorie (Berbec, Leu, Sagetator si Capricorn). Cariera nepopulara sau castigate prin mijloace rele (Scorpion). Indica pe militar sau pe aventurier- in Capricorn; pierdere de pozitie si ruina neasteptata – in Rac, Balanta si Taur. Moarte napraznica a fratilor si decese frecvente in relatii curente. Certuri cu oamenii de seama. Pentru femei, adeseori divort.

Jupiter in Casa X:

  • Pe plan psihic: favorabil: in functie de semne si de aspect, se arata o activitate profesionala dominatoare, care reiese din predominanta unor tendinte morale, sociale sau religioase. Este caracteristica o puternica expansiune a posibilitatilor de activare si un mare success professional, intarit de un bun renume si de o incredere si apreciere unanima. Nefavorabil: supra-incordarile sufletesti duc la conflicte, dar Jupiter trebuie sa fie foarte prost aspectat ca sa harazeasca in aceasta pozitie planetara neplaceri in situatii. Traditia ne spune ca un noroc minunat in toate imprejurarile vietii va prezida destinul.
  • Traditional si in destin: protective, bogatii si slujbe inalte. Sprijin din partea oamenilor sus-pusi. In Capricorn, unde planeta este in cadere, se poate ivi o pierdere de situatie. Pentru femei, casatorie fericita, insa tarzie in semnul Leului, Sagetatorului, Pestilor si Racului.

Saturn in Casa X:

  • Pe plan psihic: favorabil: aici constelatia este astrologic elocventa in sensul ei funest. Toate situatiile sociale inalte, chiar tronurile regesti, au fost dobandite cu Saturn in Casa X, dar toate prabusirile si destinele funeste au avut la baza aceeasi constelatie. Daca planeta este in semne favorabile, in domiciliu, si bine aspectata, inseamna ridicare sociala; desi tarzie, se va ivi cu siguranta, dar mentinerea demnitatilor castigate se va face trudnic si niciodata acestea nu vor fi de lunga durata. Culmile ajunse pot fi deosebit de inalte. Nefavorabil: drama se va produce cu siguranta, prabusirea este sigura si se va infaptui in dezonoare. La cuadraturi cu planetele din Casa XII pot reiesi tendinte de destin social foarte nenorocite, ducand la primejduirea libertatii. Pozitia lui Saturn in Casa X va face sa se resimta o influenta stavilitoare a elementului matern, reiesind relatii nefericite cu mama si avand adesea un efect inhibitiv in destinul propriu. Cel mai nimerit lucru pentru persoanele astfel insemnate ar fi sa-si infraneze cu putere dorinta de a ajunge in pozitii inalte sis a evolueze chiar pe un plan inferior meritului; numai asa nu vor fi atacate de razele malefice ale lui Saturn.
  • Traditional si in destin: realizare sociala in Balanta, Varsator, Capricorn, dar cu risc de cadere din situatiile dobandite. In celelalte semne, prabusire sigura, dupa ridicare uluitoare. In alta ordine de idei, pentru femei se vor inregistra divorturi, intarzieri si obstacole (in Berbec, Rac si Leu). Separatii dureroase de parinti. Posibil, moartea fratilorsau a surorilor, ori nenumarate necazuri din pricina lor.

Uranus in Casa X:

  • Pe plans psihic: favorabil: activitatea sociala este indrumata de o atitudine intuitiva, care labilizeaza desfasurarea ritmica a actiunilor si destinele profesionale. Se vadeste o puternica tendinta de schimbare, in care actiunile individuale apar fulgerator si nemotivat. Adeseori, reformele spiritual, politice sau tehnice joaca un rol mare in destinul exterior; atunci se va putea conta pe succese inseninate. Nefavorabil: intuitiile si reactiile inconstiente, care se traduc intr-o activitate dezordonata si gresita, vor favoriza prabusirile zgomotoase din situatii si, aproape mereu, dezonoarea. Nu vor lipsi tendinte autodistructive, mai ales la aspectele dizarmonice cu Marte.

Neptun in Casa X:

  • Pe plan psihic: favorabil: va avea influenta orientarea sufleteasca romantica, iluzionista si utopica a nativului. Se poate concepe cu greu o cariera cu un astfel de constelatie, in afara de cea de vizionar sau profet. Aceasta este valabila numai daca celelalte planete se afla in elevatie, adica in ridicare puternica in figura horoscopica. Dorinta de realizare este nula, astfel ca profesiunea se insaileaza neclar. Nefavorabil: la o figura horoscopica corespunzatoare, imorala, constelatia poate indica pe marii inselatori ai publicului. La o aspectare neutral sau dizarmonica, vor reiesi, in general, tendinte de destin social nenorocite, ducand la pierderi de reputatie si chiar dezonoare, din cauza ideilor haotice sau a autoiluziilor.

Pluton in Casa X:

  • Ambitie, motivatie si putrea de a face orice pentru a obtine ceea ce doreste. Nativul vrea success cu orice pret, dar, dintr-un motiv sau altul, e nevoie sa munceasca mai mult ca altii pentru a-l obtine. Acest lucru devine cu atat mai greoi, cu cat Pluton este prost aspectat. Pluton in Casa X cauta puterea in viata profesionala si in lume. Daca Pluton este conjunct cu MC, influenta sa creste in harta natala. Cariere care pot avea legatura cu Pluton in Casa X: psihologie, investigatii, cercetare, chirurgie, dar si politica sau lucruri ascunse publicului. Nativul cu Pluton in Casa X infloreste mai tarziu, pentru ca are nevoie de timp pentru a se dezvolta; dar acest lucru nu este o surpriza in casa Capricornului, guvernata de Saturn, stapanul timpului. Aceasta pozitie sugereaza ca cei din jur il vor considera pe nativ un misterios, ba chiar o persoana ciudata. El isi poate schimba deseori profesia, alegand ceva cu totul nou, caci este dominat de o ambitie grozava si nu se lasa pana nu isi atinge scopurile. Dincolo de cariera, Casa X este si casa parentala, impreuna cu Casa IV. In mod traditional, Casa X, guvernata de Saturn, simbolizeaza tatal, iar Pluton aici sugereaza un atata autoritar, dictatorial chiar, dominator- daca Pluton are aspect grele. Parintele probabil ca a cautat sa domine nativul, acesta fiind speriat de parinte, percepandu-l chiar ca pe un pericol. In multe cazuri, parintele are un job autoritar ce impune respect si teama. Aspectele armonice sugereaza un parinte cu personalitate puternica, determinat si hotarat, capabil sa depaseasca greutati insurmontabile pentru multi.

© Armand Constantinescu, Dan Ciuperca

Author: admin