Planeta focar in harta astrala

Planeta focar: o planeta este focar cand ocupa o pozitie privilegiata si observabila de la prima citire a hartii cerului.

Ea poate fi de diferite tipuri:

  • Planeta culminanta – adica cea mai apropiata de MC
  • Planeta levanta – adica cea mai apropiata de AS in casa I; este planeta care tocmai se ridica la orizont in momentul nasterii
  • Planeta singleton – adica planeta izolata intr-o emisfera, lucru care aduce o accentuare a acesteia, relevand importanta particulara a unei activitati legate de semnul si casa ocupate de singleton
  • Regentul global – adica guvernatorul a noua planete (vezi https://antilab.com/2024/01/06/regentul-global-al-temei-astrale/)
  • Planeta focar a celorlalte modele
  • Planeta focar a Zmeului (vezi https://antilab.com/2022/09/01/configuratii-astrale/)
  • Planeta apex a careului (dubla cuadratura) in T
  • Planeta apex a Yodului
  • Planeta pivot ce apartine de doua configuratii
  • Planeta apex a Triunghiului minor
  • Planeta cea mai aspectata
  • Planetele unghiulare (cardinale) sau in conjunctie cu luminariile

Lista este lunga, dar foarte rar sunt mai mult de 3-4 planete focar intr-o tema. In cazul existentei mai multor planete focar, pentru a o determina pe cea mai puternica, se tine seama ca planetele singleton, culminanta, regenta globala sau focarul unui model planetar sunt, dn experienta, cele mai semnificative.

Interpretarea generala (care trebuie personalizata dupa pozitia in semn si casa si dupa aspectele sale) a fiecare planete in pozitia de focar:

  • Soarele: aduce o oarecare stapanire a diverselor probleme intalnite. Control de sine. Ambitie puternica. Incredere in sine. Entuziasm in orice actiune. Ascultat de catre altii, dar, uneori, actioneaza cu egoism sau urmeaza o cale gresita, antrenandu-I si pe cei care au incredere in el.
  • Luna: intensificarea emotiilor si a sentimentelor. Intensitatea experientelor traite. Hotarare. Viziunea personala poate fi romantica, idealista si iluzorie. Cheltuiala considerabila de energie in vederea rezolvarii unei situatii date. Susceptibilitate si schimbari de stare. Sensibilitate.
  • Mercur: curiozitate. Cercetator constant si viziune a problemelor uneori naiva. Cauta intotdeauna o solutie logica si rationala. Pare a sti totul, insa aceasta este o momeala, pacalindu-I astfel pe altii. Tendinta de a se dispersa. Capacitate de a devein un intellectual stralucit.
  • Venus: incredere in ropriile sentimente si perceptii. Sensibilitate. Relatiile personale sunt foarte importante, avand intotdeauna o baza senzuala si foarte intima. Puternic magnetism care atrage multa lume. Abordeaza orice situatie prin prisma sentimentelor sale. Negativ, asteapta prea mult de la ceilalti.
  • Marte: combatant, gata sa raspunda la orice provocare. Cauta o actiune fizica in orice situatie. Investire de sine in tot cee ace face si, adesea, nevoie de a defula si exploda intr-un acces de manie. Solutiile sale sunt directe, fara artificii inutile. Iubeste lupta, intalnirea cu adversarul si surmontarea obstacolelor. Magnetismul sau sexual este folosit pentru atragerea celuilalt. Negative, prea arogant.
  • Jupiter: putin prea optimist, cu tendinta de a exagera totul. Iubeste aventurile. Viziune conventionala asupra vietii, sustinand valorile stabilite. Tendinta de a se proiecta in viitor si de a fi putin megaloman. Simte ca este mai bun ca altul. Odata ajuns, el doreste sa isi mentina situatia stabile sau caminul sau structura in care a fost instalat. Negativ, poate fi un fanatic.
  • Saturn: natura prudenta, perseverenta, rabdatoare si perspicace ce ii permite sa duca la bun sfarsit cee ace si-a propus. Maniera inteligenta de abordare a problemelor. Considera viata ca fiind un joc si pastreaza, de aceea, intotdeauna un joker in mana. Evaluare rapida a oricarei situatii ce ii permite sa determine pretul efortului solicitat de aceasta. Teluri indepartate, cu bataie lunga. In caz de esec, poate devein necrutator pentru adversarii sai.
  • Uranus: cauta intotdeauna noi mijloace de reusita sau de rezolvare a problemelor sale. Este un experimentator si inventator. Nevoie de libertate. Pozitiv, poate fi precursorul unei noi ere, ajutandu-si semennii sa se pregateasca pentru aceasta. Negativ, el poate fi utopic, ingust, contradictoriu si poate, de asemenea, sa refuse recunoasterea greselilor, fiind intransigent si indisciplinat.
  • Neptun: stie cum sa il influenteze pe altul. Cauta intotdeauna o idee miraculoasa in raport cu nevoia sa de perfectiune. Chiar in situatii delicate, imaginatia si intuitia sa pot sa ii aduca solutia salvatoare. Vede lucrurile altfel decat ceilalti. Poate deceptiona persoanele din jur sau, chiar mai rau decat atat, sa fuga sau sa insele cand simte ca situatia nu mai corespunde visurilor sale.
  • Pluton: poate actiona ca extremist, judecator sau unul care vrea sa isi traiasca vointele si instinctele. Poate trai profunde frustrari. Cauta un mijloc de a se depasi, are posibilitatea de a se detasa de problemele sale si de a le observa intr-o viziune globala. Negativ, el isi poate utiliza calitatile pentru a-si satisfice dorintele egoiste sau, pozitiv, pentru a se lansa in cauze umanitare. Ceilalti au intotdeauna dificultati in a-l satisface.

Cand planeta focar este retrograda, ea actioneaza mai mult asupra vietii interioare si a optimismului propriu, decat asupra evenimentelor exterioare. Actiunea sa va fi decelabila mai putin in mod constient si direct. Energia sa este utilizata la un nivel personal. Adesea, individul nu utilizeaza potentialul planetei-focar retrograde sau acesta va fi utilizat intr-o maniera negative, care se va intoarce asupra sa mai tarziu. Pozitiv, energia planetei poate fi utilizata, dar intr-o maniera mai subtila, mai intuitive. Negativ, ea produce erori de judecata si lasa sa ii scape conjuncturile favorabile. Individul traieste adesea experiente la un moment dat, cand nu este sufficient de copt, pentru a utiliza energia acestei planete. Adesea, potentialul sau nu este realizat decat la maturitate.

Copyright: Armand Constantinescu, Dan Ciuperca

Author: admin