Planetele retrograde

O planeta retrograda pare sa se miste in sensul invers al zodiacului (de la Berbec la Varsator, pirin Pesti). Miscarea aparenta in sens invers este rezultatul compunerii miscarii Pamantului in jurul Soarelui, cu cea a planetei respective in jurul Soarelui. De aici rezulta ca cele doua luminarii, Soarele si Luna, care au miscari simple, necompuse, in jurul Pamantului (punct de vedere geocentric) nu sunt niciodata retrograde.

Plantele retrograde in tema nu actioneaza negativ, ci de o maniera mai introvertita decat o planeta directa. In plus, se produce o confuzie intre utilizarea acestei functii in vietile trecute si ce se poate face in viata prezenta, ca si cum individul ar dori sa regreseze in trecut pentru a-si continua o anumita activitate sau ca si cum el ar dori sa isi rezolve o problema pe care n-a putut sa o rezolve intr-o existenta precedenta.

Planeta retrograda il conecteaza pe individ cu karma sa si il determina sa retraiasca, fara incetare, aceleasi situatii, sa intalneasca mereu aceleasi persoane (cunoscute in alte vieti).

Utilizand tehnica directiunilor secundare (1 zi=un an) si consultand efemeridele, se poate vedea cat timp o planeta retrograda la nastere isi pastreaza caracterul sau retrograd.

Aceasta nu inseamna ca, de la o anumita varsta, planeta natala nu mai este retrograda, ci ca din acel moment exista oportunitatea de a intelege si de a exprima functia sa de o maniera mai directa, mai exteriorizata. Adesea, anul care corespunde schimbarii sensului de miscare devine important pentru individ prin domeniul indicat de planeta care il guverneaza sau este vorba despre o intalnire importanta (in special cu Mercur si Venus).

Uneori, se intampla fenomenul invers: daca exista o planeta directa in harta natala si, la o anumita varsta, ea devine retrograda, aceasta poate insemna ca, incepand de atunci, individul va utiliza aceasta planeta intr-o maniera mai interiorizata, mai reflexiva, mai emotionala sau mai spirituala.

Cele mai semnificative retrogradatii sunt ale lui Mercur, Venus si Marte, care reprezinta triunghiul inferior al teoriei triunghiurilor. Cand una dintre cele trei planete este retrograda, planul respectiv este puternic legat de vietile trecute, ceea ce faciliteaza intelegerea karmei, daca persoana respectiva ajunge sa faca diferenta intre situatiile care sunt replica celor pe care le-a trait altadata si intre ceea ce trebuie sa traiasca si sa inteleaga in viata sa actuala, lucru care nu este intotdeauna evident.

Pozitiv, planetele retrograde permit o introspectie mai usoara, ceea ce poate sa il ajute pe individ.

Marte retrograd

Marte reprezinta planul fizic, iar cand este retrograd indica refularea unor dorinte fizice in precedentele vieti, refulare care a lasat urme in aceasta existenta. El va incerca adesea dificultati in stapanirea energiilor sale fizice, caci ele sunt prea interiorizate, ceea ce poate antrena probleme sexuale. El are dificultati in a actiona in plan material. Uneori, individul actioneaza cu precipitare, pentru ca el nu mai poate sa isi stapaneasca energia in actiuni pe termen lung si sa ajunga la o anumita stapanire de sine. Poate favoriza aparitia blocajelor in chakrele solara si sacrala.

Venus retrograd

Venus reprezinta planul emotional si sentimental. Cand Venus este retrograd, ea indica, in general, un individ care a trait una sau mai multe experiente amoroase deceptionante, in urma carora pastreaza o cicatrice si o mare neincredere fata de iubire. Individul are tendinta de a nu-si exprima sentimentele sau de a evita sexul opus sau de a nu se increde in tot ceea ce inseamna afectiune. Toate acestea nu ii rezolva viata afectiva, lucru care va duce la o dezvoltare a ei mai tardiva decat la ceilalti. El are dificultati in exteriorizarea sentimentelor la momentul critic. Are tendinta de a retrai situatii afective din precedentele sale existente cu cei pe care i-a cunoscut atunci. Acest individ are nevoie de o mare securitate. El incearca sa isi rezolve singur problemele, chiar si pe cele interpersonale. Adesea, dezechilibru al chakrei inimii.

Mercur retrograd

Mercur reprezinta planul mental. Cand este retrograd, indica o karma relationala, caci individul nu si-a utilizat corect unele cunostinte sau capacitate de comunicare. In aceasta viata, el trebuie sa isi dezvolte o comunicare mai concreta, care il va ajuta sa se faca inteles mai usor (ceea ce nu este intotdeauna evident pentru el). In general, acest individ este foarte inspirat si foarte senzitiv, ceea ce il poate orienta spre cariera de scriitor sau de psiholog. Este important pentru el sa lucreze asupra modului de a comunica cu ceilalti, dar, mai ales, asupra a ceea ce ii marcheaza existenta. Uneori, dezechilibru in chakra laringelui.

Planetele lente (Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun si Pluton) sunt mai putin importante cand sunt retrograde, fiind comune mai multor persoane. Ele devin interesante atunci cand sunt dominante in tema.

Jupiter retrograd

Simbolizeaza o karma legata de un ideal (adesea, religios) care nu a putut fi exprimat in mod satisfacator de catre individ. Evolutia spirituala, idealurile si calatoriile (el se reintoarce in locurile unde a trait altadata) sunt domenii foarte importante pentru individul respectiv. Utilizandu-l pe Jupiter retrograde intr-o maniera pozitiva, “aici si acum”, acest individ poate dezvolta calitati de ghid, poate practica comunicarea verticala cu ghidul sau spiritual. Acest individ cultiva, in general, onestitatea si o cautare a cunoasterii de sine.

Saturn retrograd

Reprezinta, in general, o continuitate in trairea unei anumite lectii karmice, pe care individul nu a inteles-o, dar care este bogata intr-un potential evolutiv. Daca il asimileaza pe Saturn retrograd in aceasta viata, individul isi poate extrage cunostintele sale si chiar o anumita intelepciune din memoria vietilor trecute, fapt ce il poate ajuta sa atinga un nivel important de evolutie in viata actuala. Daca refuza lectia karmica a lui Saturn, el intalneste obstacole din ce in ce mai greu de suportat si va bate pasul pe loc in tot ceea ce doreste sa intreprinda. El trebuie sa isi accepte karma saturniana, pentru ca din ea sa se deverseze intelepciunea promisa.

Uranus retrograd

Se poate arata ca fiind foarte pozitiv pentru un individ care intreprinde o cercetare spirituala sau un studiu de astrologie si care are un caracter mai curand independent, ce va fi intarit, daca Uranus este dominant in tema. Uranus retrograd favorizeaza trezirea spirituala si posibilitatea de a depasi structurile vechi ale unei societati pe cale de transformare, aducand individului capacitate de transcendenta remarcabila. El trebuie sa devina un exemplu viu al expresiei creatoare pentru o libertate interioara care ii permite sa isi urmeze calea, fara a fi obligat si constrans. Acest individ este purtatorul unor idei noi, care ii pot cauza, uneori, probleme relationale. In general, el incearca dificultati in echilibrarea planului emotional si mental.

Neptun retrograd

Corespunde unei karme de evaziune, caci individul are tendinta de a se rani cu vise si himere, la fel ca in vietile precedente, in care el a fugit de realitate. Intr-un sens pozitiv, acest individ este intuitiv, inspirat si apt pentru a realiza o revolutie spirituala importanta. El isi poate utiliza darurile creatoare, in special in muzica. El poate invata sa isi traiasca adevaratul sau ideal (care trece printr-o cercetare ezoterica si spirituala sau prin compasiune) mergand dincolo de visele sale, din care poate sa extraga insa o chintesenta practica si sa o concretizeze.

Pluton retrograd

Permite individului sa resimta aceasta transformare planetara, care trebuie sa aiba loc si care impune o mutatie personala a oricarui individ. El intuieste ceea ce ar trebui sa realizeze pentru a facilita aceasta transformare planetara. In general, individul a inceput un proces de transformare intr-o viata anterioara (fara a fi reusit in totalitate) si a dezvoltat o constiinta largita si impersonala. In viata sa actuala, el continua acelasi tel si are ocazia sa joace un rol de ghid initiatic (chiar la nivel mic) pentru apropiatii sai.

Planetele retrograde se interpreteaza dupa semnele si casele pe care le ocupa si studiind harta natala in ansamblul ei.

Mai multe planete retrograde in harta natala (patru sau cinci) il determina pe individ sa experimenteze o regresie in vietile sale anterioare, putand avea flashuri sau viziuni percepute in visele sale.

Copyright: Armand Constantinescu, Dan Ciuperca

Author: admin